Dopyt po mäse v Číne podľa predpovedí vzrastie do roku 2033 o 28 miliónov ton.
Na európskom seminári o obchode s mäsom, ktorý organizovala Bord Bia počas svojej nedávnej obchodnej misie v Šanghaji v Číne, hlavný analytik živočíšneho a mäsového priemyslu pre China Futures Xin Wei predniesol írskym a čínskym delegátom prezentáciu o spotrebe mäsa v Číne. Vysvetlil rozsah čínskeho trhu a poznamenal, že populácia Číny je približne 288-krát väčšia ako populácia Írska.
Hosťujúci rečník uviedol, že Čína je najväčším producentom mäsa na svete a že v roku 2022 dosiahla produkcia mäsa v Číne 92,27 milióna ton. Povedal, že za posledných 10 rokov predstavovala celková produkcia mäsa v Číne približne 25 % celkovej svetovej produkcie a že viac ako 40 % svetovej produkcie bravčového mäsa sa vyrába a spotrebúva v Číne.
Vo svojej prezentácii načrtol, že od roku 2013 do roku 2021 klesla spotreba bravčového mäsa z približne 49 – 46 %, zatiaľ čo spotreba hydiny a hovädzieho mäsa vzrástla z 18 % a 4 % na 22 % a 4,5 %. Napriek tomu, že sa ceny ošípaných v Írsku zotavili na určitú úroveň, ziskovosť chovu ošípaných v krajine je v súčasnosti podľa analýzy na najvyššej úrovni straty za takmer 10 rokov.
Spotreba mäsa v Číne je stále nižšia ako v krajinách Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) s výnimkou bravčového. Očakáva sa, že spotreba mäsa v krajine vzrastie na cca 80 kg/obyvateľa. Toto číslo je v súčasnosti približne 60 kg/obyvateľa.
Očakávané tempo rastu spotreby mäsa je 2,5 % ročne, čo je v skutočnosti o niečo menej ako súčasné tempo rastu 2,8 %. Pre populáciu 1,4 miliardy ľudí by zvýšenie spotreby mäsa o 20 kg na osobu a rok v priebehu nasledujúcich 10 rokov zvýšilo spotrebu mäsa v krajine o 28 miliónov ton do roku 2033.
Z agriland.ie preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímka: Shutterstock