Limagrain repky

Nedela 16.júna 2024, meniny má Blanka, zajtra Adolf

Poľnohospodári začali včera 20. mája vyorávať v obci Pusté Úľany prvé tohtoročné zemiaky. Ide o mimoriadne skorý zber úrody. V minulých rokoch totiž rozbiehali vyorávku zemiakov začiatkom júna. Do obchodov sa prvé tohtoročné slovenské zemiaky dostanú už v najbližších dňoch.

Už sadba zemiakov začala tento rok mimoriadne skoro. Najväčšia rodinná zeleninárska a zemiakarská firma na Slovensku Agromačaj začala sadbu pre mimoriadne teplé počasie 22. februára. Skoré zemiaky pestujú pod netkanou textíliou na výmere 130 hektárov. Pestovanie zemiakov takouto formou je finančne náročné, ale mimoriadne efektívne. Poľnohospodári tak ochránili úrodu pred jarnými mrazmi. Priaznivé a mimoriadne teplé počasie počas jari taktiež prispelo k včasnej úrode. Skorá odroda zemiakov Riviera tak poputuje do obchodov už koncom aktuálneho, najneskôr však začiatkom budúceho týždňa.

Najväčším benefitom týchto zemiakov je ich pôvod. V obchodoch už čoskoro nájdu spotrebitelia vynikajúce domáce zemiaky. Apelujeme preto na všetkých konzumentov, aby siahali po tradičných slovenských zemiakoch,“ hovorí Jozef Šumichrast, predseda Zemiakarského a zeleninárskeho zväzu SR (zväz je členom SPPK).

V produkcii zemiakov sme už niekoľko rokov sebestační len na približne 50%. Naši pestovatelia však dokazujú, že sú profesionáli a aj napriek zložitým klimatickým zmenám dokážu vypestovať kvalitnú úrodu. Na ďalší rozvoj potrebujú aj pomoc štátu. „Je mimoriadne dôležité, aby sa aktuálne výzvy z Programu rozvoja vidieka pohli dopredu. Naši pestovatelia zeleniny a zemiakov chcú investovať aj do nových technológií a skladovacích kapacít. Efektívna podpora za pomoci štátu môže priniesť väčšie výmery, nových pestovateľov, a teda aj viac produkcie tradičných plodín, ktoré na Slovensko neodmysliteľne patria,“ dodáva predseda Zemiakarského a zeleninárskeho zväzu SR Jozef Šumichrast.

 

Tlačová správa SPPK

Ilustračná snímka. https://pxhere.com/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov