tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Ostatný týždeň sme videli na európskom trhu prevažne stagnáciu cien ošípaných, premenlivý vývoj cien mliečnych komodít a rast cien ropy.

Ceny jatočného dobytka v Nemecku v tomto týždni naďalej stagnujú. Ceny ošípaných na dnešnej aukcii na burze ISN v Nemecku vymazali zisky, ktoré nadobudli koncom uplynulého týždňa.

Jatočné ošípané

Nemecké ceny jatočných ošípaných v tomto týždni ostávajú nezmenené na 2,20 EUR/kg jat. hm. Na dnešnej aukcii na burze ISN v Nemecku cena zobchodovaných zvierat skorigovala v porovnaní s minulou akciou nadol o 1 eurocent/kg jat. hm. na 2,28 EUR/kg jat. hm. V medzitýždennom hodnotení však cena ostala bez zmeny.

Dánske ceny jatočných ošípaných ostávajú tento týždeň zastabilizované na cenovke 1,74 EUR/kg jat. hm. Ceny v Španielsku na Mercolleide po dlhšej dobe stagnácie sa uplynulý týždeň posunuli jemne nahor, keď vzrástli o 1 eurocent/kg ž. hm. na 1,81 EUR/kg ž. hm.

Prevažne neutrálny cenový vývoj v západnej Európe sa tak zrejme bude podieľať v tomto týždni na stabilnej cenotvorby aj v krajinách V4. Slovenské ceny jatočných ošípaných by mohli v tomto týždni ostať oscilovať v intervale 2,23 – 2,33 EUR/kg jat. hm.

Čínske farmárske ceny jatočných ošípaných ďalej nadväzujú na silnú prorastovú šnúru z predchádzajúcich týždňov. V uplynulom týždni posilnili o 9 eurocent/kg jat. hm. na dnešných 2,35 EUR/kg jat. hm. Na burze Dalian sa ceny živých ošípaných dnes obchodujú za 2271 EUR/t ž. hm. čo znamená, že medzitýždenne vzrástli o 77 EUR/t ž. hm. 

Za rastom cien je očakávanie nižšej produkcie v krajine v nasledujúcich mesiacoch. Stavy prasníc na konci apríla výrazne poklesli, a to na 39,6 mil. jedincov (medzimesačne o 3 %). Priblížili sa tak k spodnému intervalu schválenej retencie stavov medzi 39 až 41 mil. prasníc, ktorý stanovila čínska vláda v rámci svojej intervenčnej politiky v tejto oblasti. Pokles stavov pod 39 mil. prasníc tak môže vyvolať dodatočné intervenčné zásahy na stabilizáciu trhu, čo následne bude mať dopady aj na samotnú cenotvorbu komodity na čínskom trhu.   

Farmárske ceny jatočných ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota v USA sa medzitýždenne hýbali len veľmi mierne, keď vzrástli o 0,7 % na 1,95 USD/kg jat. hm. Na trhu futures ceny jatočných polovičiek v USA mierne strácali, keď medzitýždenne oslabili o 1,3 % na 2,04 USD/kg jat. hm.

V USA ako aj v Európe sa postupne ceny začínajú dostávať do svojho sezónneho maxima s kulmináciou koncom júla. Bude zaujímavé sledovať, či tento sezónny trend ostane v platnosti aj v roku 2024.

Jatočný dobytok

Ceny jatočného dobytka v Nemecku sa ani v tomto týždni nemenia.  Jatočné kravy (O3) zostávajú na cenovke 4,10 EUR/kg jat. hm. a jatočné býky sa obchodujú za 4,75 EUR/kg jat. hm.

Trh EÚ: V 22. týždni 2024 priemerná cena jatočných býkov v EÚ-27 (kategórie A/C/Z, trieda kvality R3) medzitýždenne vzrástla o 1 eurocent/kg jat. hm. 5,06 EUR/kg jat. hm. Priemerná cena kráv v EÚ-27 (trieda O3) posilnila o 1 eurocent/kg jat. hm. na 4,27 EUR/kg jat. hm.

Slovenské ceny mladých býkov (A) triedy R3 v 22. týždni 2024 medzitýždenne klesli o 36 eurocent/kg jat. hm. na 4,46 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných kráv v SR si naproti tomu prilepšili o 11 eurocent/kg jat. hm., keď ich farmári realizovali za priemernú cenu 3,26 EUR/kg jat. hm.

Tento týždeň očakávame stagnáciu cien jatočného dobytka v SR.

Mlieko

Ceny mliečnych komodít v EÚ ostatný týždeň vykazovali pohyb do obidvoch smerov. Kým na trhu futures zaznamenávali mierne zisky, na spotovom trhu korigovali výrazne nižšie. Európske ceny masla na burze EEX vzrástli medzitýždenne o 27 EUR/t, keď sa dnes obchodujú za 6590 EUR/t. Ceny SOM posilnili v sledovanom období o 105 EUR/t na 2530 EUR/t. Trhová cena mlieka vypočítaná z ceny masla a SOM medzitýždenne stúpla o 2,3 % na 47,56 EUR/100 kg.

Na spotovom trhu v západnej Európe však došlo v uplynulom týždni k výraznej cenovej korekcii mlieka. Spotové ceny mlieka na v Nemecku minulý týždeň korigovali nadol o 6 až 6,5 EUR/100 kg do pásma 40 až 41 EUR/100 kg. Holandské spotové ceny mlieka medzitýždenne klesli o 6 EUR/100 kg na 41 EUR/100 kg. Ceny naznačujú , že mliekarne tak majú menšiu motiváciu k obchodovaniu mlieka medzi sebou.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní v 22. kalendárnom týždni 2024 boli na medziročnej báze vyššie o 1,2 %. Faktor dostatku mlieka na trhu v kombinácii s akceleráciou produkcie tak môže byť dôvodom, prečo ceny na spote výraznejšie skorigovali nadol.

Ceny mlieka v USA určené na výrobu syrov medzitýždenne ostali takmer bez zmeny, keď oslabili marginálne o 0,2 % na dnešných 43,36 USD/100 kg.

Aktuálny vývoj na spotovom trhu s mliekom v západnej Európe opäť okresal vášne z ostatných týždňov, ktoré jasne naznačovali na potenciál citeľného vzostupu cien počas leta. Na druhej strane na trhu futures si ceny držia vyššie úrovne, pričom aj v Oceánii sme ostatný týždeň videli cenový vzostup. Jednotýždňové zmeny cien na spote v západnej Európe môžu byť len „šumom“, pričom o tom, či je táto korekcia reálna, nám nepochybne napovie viac až vývoj cien v nasledujúcich týždňoch.

I preto nateraz naďalej očakávame letný vzostup štandardizovaných cien surového kravského mlieka v SR a teda nemeníme náš cenový výhľad.   

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): jún 2024: 44,30 EUR/100 kg, júl 2024: 44,80 EUR/100 kg, august 2024: 44,80 EUR/100 kg.

Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): jún 2024: 42,15 EUR/100 kg, júl 2024: 42,70 EUR/100 kg, august 2024: 43,15 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Ropa Brent dokázala ostatný týždeň vymazať značnú porciu predchádzajúcich strát, keď sa znovu dostala na 81 USD za barel. Medzitýždenne tak posilnila o 4 USD za barel. Za rastom ceny stojí nový report OPEC, v ktorom združenie výrobcov ropy očakáva v tomto roku medziročný nárast spotreby ropy vo svete o 2,8 mil. barelov denne a v budúcom roku ďalší rast dopytu o 1,8 mil. barelov denne. Okrem toho sa predikuje silná letná motoristická sezóna, ktorá by mala v 3.Q. 2024 poslať globálny trh s ropou do deficitu. Ropa Brent ostatný týždeň utrpela straty, keď aliancia OPEC+ síce ponechala svoje dobrovoľné škrty produkcie v platnosti, no niektorí jej členovia naznačili, že ku koncu roka by mohli produkciu zvýšiť. Otázky sa pritom vynárajú aj ohľadom tempa svetového hospodárskeho rastu, ktorý začína spomaľovať. Najnovšie to badať aj na cenách medi, ktorá spravidla býva indikátorom ekonomickej aktivity. Tá za ostatných 10 dní zlacnela na burzách o 14 %, čo nie je dobrý znak. Pomalšia ekonomická aktivita pritom môže ďalej tlačiť ceny ropy na nižšie úrovne. Na druhej strane analytici Goldman Sachs očakávajú, že produkcia ropy v 3.Q. 2024 nebude stíhať za dopytom, čo znovu vytlačí ceny ropy na priemerných 86 USD za barel za tretí kvartál 2024.

Z technického hľadiska sa ropa Brent aktuálne obchoduje na 81 USD za barel, čo je nová úroveň cenovej rezistencie, keďže po predchádzajúcom vymanení sa ceny z pásma 81 až 84 USD za barel sa dovtedajšia úroveň podpory (na cene 81 USD za barel) stala aktuálne rezistenciou. Z tohto pohľadu tak ropa bude potrebovať posilniť nad 81 USD za barel, aby mohla pomýšľať na ďalší rast. Kým sa tak nestane, stále je v hre obnovenie cenovej korekcie.

Investori zrejme budú čakať na zajtrajšie zasadanie Americkej centrálnej banky ako aj tohtotýždňovú správu o májovej inflácii v USA, pričom na základe týchto dát a zverejnených informácií sa rozhodnú o ďalšom pozičnom smerovaní pri rope. Pripomíname, že pri americkej rope WTI špekulatívny kapitál momentálne drží najnižšie stávky na rast ceny (t.j. dlhé pozície) od roku 2014. Aj to naznačuje na aktuálny sentiment na trhu.

Dobrou správou ale je, že hlavný komoditný index BCOM sa napriek aktuálnej korekcii nateraz naďalej drží v dlhodobom rastovom trende.

Ceny nafty ako aj benzínov v západnej Európe ostatné 4 dni začali znovu rásť, čím vymazali potenciál znižovania cien PHM na našich čerpacích staniciach, ktorý sa črtal z titulu minulotýždňovej cenovej korekcie ropy a jej derivátov. Ak sa teda cena ropy ďalej udrží v okolí 80 USD za barel, potom by sa ceny PHM v SR v tomto týždni nemali výraznejšie meniť. Cena nafty sa bude pohybovať v okolí 1,475 EUR/l a cena benzínu natural 95 na 1,59 EUR/l.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov