tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Na trh s obilninami dorazila cenová korekcia.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 20 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 239 EUR/t. Kukurica medzitýždenne oslabila o 9 EUR/t na 217 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne zlacnela o 10 EUR/t na dnešných 469 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne klesla o 8 EUR/t na dnešných 421 EUR/t. O 9 EUR/t je medzitýždenne lacnejšia austrálska repka, keď sa dnes obchoduje za 461 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena mäkkej pšenice v USA o 20 EUR/t na 207 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne posilnila o 5 EUR/t na 165 EUR/t a sója si pripísala zisk 6 EUR/t, čo ju poslalo na cenovku 405 EUR/t.

Pšenica

Napriek tomu, že analytici v Rusku ďalej znižujú odhad nadchádzajúcej produkcie pšenice v Rusku, cena pšenice pokračuje v korekcii. Ide o technické výpredaje po tom, čo komodita na MATIFe klesla pod svoju dôležitú úroveň cenovej podpory ležiacej na 255 EUR/t. V súlade s našimi očakávaniami tento vývoj tak urýchlil zostup ceny k 240 EUR/t, čo je apropos cena, za ktorú sa pšenica obchoduje na burze momentálne.

Ako sme už naznačili, odhady poklesu tohtoročníkovej produkcie v Rusku klesajú. Analytici SovEconu najnovšie znížili odhad produkcie na 80,7 mil. ton, čo je o 5,3 mil. ton menej v porovnaní s očakávaniami v polovici mája. Analytici IKARu držia odhad produkcie v Rusku na 81,5 mil. ton.

Na juh Ruska dorazili bohaté zrážky, no keďže pšenice si už prešli fázou plnenia zrna, tieto zrážky tak môžu už skôr uškodiť vo forme zhoršenia kvality ako pomôcť. Napriek očakávaniu nižšej produkcie sa ale ruské exporty držia vo vysokých obrátkach, pričom sa očakáva, že aj v júni dosiahnu nové rekordy.

Exporty obilnín pritom dosahujú robustné tempo aj na Ukrajine. K 5.6. Ukrajina vyviezla za ročník 2023/24 (končí 30.6.2024) už 47,5 mil. ton obilnín, čo je o 1,8 mil. ton viac v porovnaní s vlaňajškom. A to napriek zrušeniu čiernomorskej exportnej dohody v lete minulého roka.

Ceny pšenice sú pod tlakom aj z ďalšieho dôvodu a tým je, že Turecko od 21.6. minimálne do 15.10.2024 zavádza zákaz importov pšenice.

Čo čakať od cien ďalšie dni? Krátkodobý rastový trend je porušený, čo dáva zvýšené šance, že pšenica na MATIFe mieri k 50–dňovému priemeru, ktorý leží aktuálne na cenovke 230 EUR/t a alternatívne k 200-dňovému priemeru, ktorý leží na 225 EUR/t. Ak by sa komodite podarilo udržať nad 240 EUR/t, potom by sa mohla pokúsiť o vzostup k 255 EUR/t, no stále to neeliminuje riziko, že do žatvy ceny zamieria nižšie. Nateraz ale naďalej vidíme slušné šance, že pšenica neklesne pod svoj 200–dňový priemer a tým si udrží dlhodobý rastový trend.

Kukurica

Kukurica sa snaží na burze MATIF viac odolávať cenovému poklesu ako pšenica, no keďže včera i táto komodita poklesla pod svoj 20–dňový cenový priemer, je pravdepodobné, že bude korigovať ďalej nižšie. Na druhej strane na burze CBoT si kukurica ostatné dni pripisuje mierne zisky, keď predpovedné modely naznačujú v USA príchod veľkých horúčav. Špekulatívny kapitál sa však na túto plodinu na burze CBoT naklonil znovu razantne na krátku stranu, keď zvýšil svoje stávky na pokles ceny v podobe navýšenia počtu krátkych pozícií o 20 % v priebehu týždňa. Keďže ale ide o dáta k 5.6.2024, a odvtedy komodita už stihla vymazať časť strát, je možné, že časť týchto pozícií manažéri fondov už stihli opätovne zatvoriť. V každom prípade špekulatívny kapitál na náš vkus stále drží značné množstvá stávok na pokles cien, čo vnímame ako rizikový faktor naznačujúci na možnosť novej vlny poklesu cien.

Kondícia porastov kukuríc v USA ostáva veľmi dobrá. Síce zastúpenie porastov v dobrej až excelentnej kondícii medzitýždenne pokleslo o 1 % na 74 %, oproti vlaňajším 61 % je to stále výrazne viac. Momentálne sa čaká na júnový WASDE report, ktorý bude aktualizovať odhad produkcie kukurice v USA, no pri súčasných dátach sa neočakáva výraznejšia zmena vo výške očakávanej produkcie kukurice v USA. Z nášho pohľadu ale USDA zrejme mierne zníži odhad plošného výnosu v USA a tým aj mierne celkovú produkciu. Otázka znie, či to pomôže cenám zamieriť na vyššie úrovne.

V EÚ finišuje sejba kukurice, pričom sa očakáva, že produkcia komodity v novej sezóne dosiahne medzi 64,8 až 68,5 mil. ton.

Cena kukurice na burze MATIF poklesla pod 218 EUR/t, čo znamená, že komodita aktuálne operuje v novom obchodnom pásme medzi 198 – 218 EUR/t. Je tak šanca, že kukurica môže ďalšie dni ďalej zlacňovať. Aby sa tak nestalo, potrebuje posilniť späť nad 218 EUR/t. Uvidíme, či jej to súčasné fundamenty trhu umožnia. O ďalší cenový pohyb sa môže postarať júnový WASDE report, ktorý bude zverejnený zajtra večer.

Olejniny

Cena repky spravila ostatný týždeň presne to, čo sme od nej očakávali. A síce, že na MATIFe vyplnila cenovú medzeru na cenovke 465 EUR/t a následne sa zastabilizovala na úrovni svojho 50-dňového priemeru (469 EUR/t). Z nášho pohľadu je komodita naďalej náchylná na pokračovanie cenovej korekcie smerom k 445 EUR/t. Ak by si ale dokázala ďalšie dni obhájiť súčasné úrovne a udržať sa nad 50–dňovým cenovým priemerom, potom má šance si pripisovať nové cenové zisky.

Cenám olejnín ostatný týždeň pomohla aj skutočnosť, že došlo k stabilizácii cien ropy a jej opätovnému vzostupu nad 80 USD za barel. Badateľné to bolo aj na zastavení poklesu cien sóje na burze CBoT.

Otázka ale znie, ako ceny sóje zareagujú na zajtrajší report WASDE. USDA v ňom nemá dôvody redukovať odhad produkcie v USA. Sejba sóje je v USA skompletizovaná na 87 %, čo je 3 % nad dlhodobým priemerom tempa sejby. Okrem toho prvé hodnotenie kondície porastov v USA dopadlo veľmi dobre, keď v dobrej až excelentnej kondícii je 72 % všetkých porastov, čo je o 13 % viac v porovnaní s totožným obdobím roka predtým (ktorému, apropos, vládlo jarné sucho).

Z nášho pohľadu sú tak ceny olejnín ďalej zraniteľné na pokračovanie cenovej korekcie. Okrem toho i špekulatívny kapitál na burze CBoT minulý týždeň znovu navýšil svoje stávky na pokles cien sóje (krátke pozície). Na druhej strane hlavné pestovateľské oblasti sóje v USA čaká najbližšie dni horúce a suché počasie, čo by mohlo cenám poskytnúť dodatočnú podporu a brániť im v poklese.

V prípade repky na burze MATIF bude dôležité, či sa komodite podarí udržať sa nad svojím 50–dňovým priemerom (469 EUR/t). Pokles ceny pod 465 EUR/t komodite otvorí priestor pre ďalšiu korekciu do pásma 445 – 450 EUR/t. Naproti tomu vzostup ceny nad 475 EUR/t by mohol komoditu posunúť ďalej vyššie na 486 EUR/t, alternatívne až k 500 EUR/t. V tomto momente ale vidíme ako mierne realistickejší scenár pokračovania poklesu cien.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 24. týždňa 2024: pšenica 230 – 248 EUR/t, kukurica 208 – 218 EUR/t, repka 455 – 475 EUR/t.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov