Limagrain repky

Nedela 16.júna 2024, meniny má Blanka, zajtra Adolf

V Singapure je laboratórne pestované mäso povolené od roku 2020. Taliansko to úplne zakázalo. A čo ostatné krajiny a EÚ? Prečítajte si prehľad o aktuálnom stave schválení.

V ktorých krajinách je laboratórne kultivované mäso alebo ryby už schválené? Kde boli takéto žiadosti podané?

 

Singapur

Singapur je priekopníkom v schvaľovaní mäsa in vitro. Od roku 2020 môže spoločnosť Good Meat prinášať na trh kultivované hydinové mäso.

Spojené štáty americké

Od júna 2023 môžu spoločnosti Good Meat a Upside Foods predávať laboratórne vypestované hydinové mäso aj v USA - zatiaľ však iba v reštauráciách.

Izrael

V januári 2024 izraelské ministerstvo zdravotníctva udelilo spoločnosti Aleph Farms povolenie na predaj laboratórne pestovaného hovädzieho mäsa. Marketing by mal začať najprv v reštauráciách, neskôr v maloobchode.

Švajčiarsko

Prvá žiadosť o schválenie v Európe bola podaná vo Švajčiarsku v júli 2023. Izraelská spoločnosť Aleph Farms predložila žiadosť Švajčiarskemu federálnemu úradu pre bezpečnosť potravín a veterinárnu medicínu (FSVO) v spolupráci s potravinárskou spoločnosťou Migros. V tom čase sa hovorilo, že proces podávania žiadostí bude trvať najmenej 12 mesiacov. V prípade schválenia bude náhrada hovädzieho mäsa najprv ponúkaná v luxusných reštauráciách.

Taliansko

Taliansko koncom roka 2023 zakázalo laboratórne pestované mäso a zavádzajúce názvy náhrad mäsa. Odvtedy krajina zakázala výrobu, marketing a používanie kultivovaného mäsa. Klamlivé výrazy ako "vegánska saláma" alebo "rastlinný steak" pre rastlinné náhrady sú tiež zakázané.

Rakúsko, Francúzsko, Taliansko

Rakúsko, Francúzsko a Taliansko ako samozvaná "kulinárska aliancia" vyzvali na širokú diskusiu na úrovni EÚ v januári 2024 pred schválením laboratórneho mäsa v EÚ. Krajiny požadujú:

  1. Posúdenie vplyvu strategickej autonómie a potravinovej sebestačnosti EÚ
  2. Informácie založené na faktoch namiesto environmentálne klamlivej reklamy
  3. Transparentnosť a jasné označovanie

Holandsko

Od polovice roka 2023 môžu spotrebitelia v Holandsku ochutnať mäso in vitro za kontrolovaných podmienok. Vďaka tomu je krajina prvou v EÚ, ktorá povolila ochutnávanie laboratórne vypestovaného mäsa bez povolenia – aj keď sa to deje mimo "výskumnej a vývojovej práce".

Ryby in vitro: Singapur, USA, Izrael

Laboratórne pestované ryby sa pestujú v Petriho miske podobným spôsobom ako o niečo známejšie laboratórne pestované mäso. Napríklad kmeňové bunky z lososa atlantického alebo pstruha dúhového rastú v uzavretom fermentore v živnom médiu, delia sa, zmiešajú sa s rastlinnými bielkovinami a nakoniec sa spracujú na rybie prsty alebo rybie guľky.

V Singapure, USA a Izraeli už príslušné orgány definovali licenčné požiadavky pre kultivované ryby. Start-up Bluu Seafood preto očakáva prvé schválenie v Singapure začiatkom roka 2025. Spojené štáty a Európska únia ich budú nasledovať.

(pozn. redakcie Agrobiznis: január 2024 - Slovensko sa pridalo k spoločnému listu dvanástich členských štátov EÚ, v ktorom laboratórne pestované mäso označujú za hrozbu pre zvieracie farmy, vidiek, ale aj pre zvieratá samotné).

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Bluu GmbH/Anna Brauns

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov