V Singapure je laboratórne pestované mäso povolené od roku 2020. Taliansko to úplne zakázalo. A čo ostatné krajiny a EÚ? Prečítajte si prehľad o aktuálnom stave schválení.
V ktorých krajinách je laboratórne kultivované mäso alebo ryby už schválené? Kde boli takéto žiadosti podané?
Laboratórne pestované mäso môže mať viac názvov Je známe okrem iného ako:
Rovnaké názvy sa používajú aj pre ryby z laboratória. V závislosti od označenia sa niekedy dá povedať, či je autor kritický voči technológii, alebo či je za ňu. To môže pomôcť klasifikovať informácie. |
Singapur
Singapur je priekopníkom v schvaľovaní mäsa in vitro. Od roku 2020 môže spoločnosť Good Meat prinášať na trh kultivované hydinové mäso.
Spojené štáty americké
Od júna 2023 môžu spoločnosti Good Meat a Upside Foods predávať laboratórne vypestované hydinové mäso aj v USA - zatiaľ však iba v reštauráciách.
Izrael
V januári 2024 izraelské ministerstvo zdravotníctva udelilo spoločnosti Aleph Farms povolenie na predaj laboratórne pestovaného hovädzieho mäsa. Marketing by mal začať najprv v reštauráciách, neskôr v maloobchode.
Švajčiarsko
Prvá žiadosť o schválenie v Európe bola podaná vo Švajčiarsku v júli 2023. Izraelská spoločnosť Aleph Farms predložila žiadosť Švajčiarskemu federálnemu úradu pre bezpečnosť potravín a veterinárnu medicínu (FSVO) v spolupráci s potravinárskou spoločnosťou Migros. V tom čase sa hovorilo, že proces podávania žiadostí bude trvať najmenej 12 mesiacov. V prípade schválenia bude náhrada hovädzieho mäsa najprv ponúkaná v luxusných reštauráciách.
Taliansko
Taliansko koncom roka 2023 zakázalo laboratórne pestované mäso a zavádzajúce názvy náhrad mäsa. Odvtedy krajina zakázala výrobu, marketing a používanie kultivovaného mäsa. Klamlivé výrazy ako "vegánska saláma" alebo "rastlinný steak" pre rastlinné náhrady sú tiež zakázané.
Rakúsko, Francúzsko, Taliansko
Rakúsko, Francúzsko a Taliansko ako samozvaná "kulinárska aliancia" vyzvali na širokú diskusiu na úrovni EÚ v januári 2024 pred schválením laboratórneho mäsa v EÚ. Krajiny požadujú:
- Posúdenie vplyvu strategickej autonómie a potravinovej sebestačnosti EÚ
- Informácie založené na faktoch namiesto environmentálne klamlivej reklamy
- Transparentnosť a jasné označovanie
Holandsko
Od polovice roka 2023 môžu spotrebitelia v Holandsku ochutnať mäso in vitro za kontrolovaných podmienok. Vďaka tomu je krajina prvou v EÚ, ktorá povolila ochutnávanie laboratórne vypestovaného mäsa bez povolenia – aj keď sa to deje mimo "výskumnej a vývojovej práce".
Ryby in vitro: Singapur, USA, Izrael
Laboratórne pestované ryby sa pestujú v Petriho miske podobným spôsobom ako o niečo známejšie laboratórne pestované mäso. Napríklad kmeňové bunky z lososa atlantického alebo pstruha dúhového rastú v uzavretom fermentore v živnom médiu, delia sa, zmiešajú sa s rastlinnými bielkovinami a nakoniec sa spracujú na rybie prsty alebo rybie guľky.
V Singapure, USA a Izraeli už príslušné orgány definovali licenčné požiadavky pre kultivované ryby. Start-up Bluu Seafood preto očakáva prvé schválenie v Singapure začiatkom roka 2025. Spojené štáty a Európska únia ich budú nasledovať.
(pozn. redakcie Agrobiznis: január 2024 - Slovensko sa pridalo k spoločnému listu dvanástich členských štátov EÚ, v ktorom laboratórne pestované mäso označujú za hrozbu pre zvieracie farmy, vidiek, ale aj pre zvieratá samotné).
Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímka: Bluu GmbH/Anna Brauns