Írske hovädzie mäso zvierat kŕmených trávou získa celoostrovný štatút v EÚ.
V Lifforde v Írsku sa uskutoční podujatie na oslavu írskeho hovädzieho dobytka, ktoré získalo osobitné uznanie EÚ. Označenie chráneného zemepisného označenia (CHZO) sa bude uplatňovať na celom ostrove.
Je to indikátor prémiového produktu, ktorý pomáha predávať produkt na kontinentálnych trhoch. Hovädzí dobytok zaradený do štatútu musí stráviť na pastve najmenej 220 dní v roku. Musia tiež získavať najmenej 90 % príjmu potravy z trávy. Oprávnenie získajú len niektoré zvieratá vyššej triedy.
Hovädzie mäso sa pripája k trom ďalším produktom, ktoré zdieľajú celoostrovný štatút CHZO – Irish Poítín, Irish cream a Irish whiskey.
Registrované sú tri ďalšie produkty zo Severného Írska: Comber New Potatoes, Armagh Bramley Apples a Lough Neagh Eels.
Írska republika má päť produktov s ocenením: Clare Island Salmon, Timoleague Brown Pudding, Connemara Hill Lamb, Waterford Blaa a Sneem Black Pudding.
Ocenenie CHZO sa udeľuje produktom, ktoré musia byť vyrobené, spracované alebo pripravené vo vymedzenej zemepisnej oblasti a majú osobitné vlastnosti, kvalitu alebo posolstvo, ktoré možno pripísať tejto oblasti.
Minister poľnohospodárstva, životného prostredia a vidieka Severného Írska na podujatí v Lifforde povedal, že toto je "veľký deň ", keď bol udelený štatút CHZO pre írske hovädzie mäso zvierat kŕmených trávou. Minister uviedol, že uznanie „otvára dvere mnohým novým príležitostiam“.
„Dávame tento produkt na medzinárodnú scénu s ďalšími takými produktmi, ktoré získali podobný status ako šampanské a tiež írska whisky,“ doplnil.
Z bbc.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímka: Getty/Alberto Gonzalez