Mäsopriemysel je v zložitej hospodárskej situácii. Nemecký zväz mäsového priemyslu (VDF - Verband der Fleischwirtschaft) a Spolkové združenie nemeckých výrobcov klobás a šunky (BVWS - Bundesverbandes der Deutschen Wurst- und Schinkenproduzenten) pripisujú zodpovednosť spolkovej vláde.
Nemecký mäsový priemysel musí obstáť v trvalo zložitom prostredí. Dôvodom zložitej situácie je zníženie počtu ošípaných a hovädzieho dobytka spôsobené politickou neistotou a regulačnými tlakmi a pretrvávajúce obmedzenia na dôležitých vývozných trhoch. Toto bolo hlavným posolstvom podujatia na výročnom stretnutí mäsiarskych spolkov VDF a BVWS v Mníchove.
Vysoké ceny energií a surovín plus vysoké mzdy
Isté je, že nižší počet jatočných zvierat vyvolal vysoký tlak na konsolidáciu v jatočnom priemysle a viedol k zatváraniu a predaju závodov.
Nadväzujúci spracovateľský priemysel, ktorému tiež dominujú prevažne malé a stredné podniky, tiež trpí hospodárskou záťažou spôsobenou vysokými cenami energie a surovín a rastúcimi mzdami v kombinácii s nedostatkom pracovnej sily.
Masívne zvýšenie nákladov by spoločnostiam takmer znemožnilo ponúkať svoje výrobky za rozumné ceny. Vysoká inflácia v posledných rokoch, najmä pokiaľ ide o potraviny, jasne ovplyvnila a znepokojila spotrebiteľov pri nakupovaní. V súlade s tým cena opäť zohrávala významnejšiu úlohu pri rozhodovaní o kúpe.
Politici pripravujú ďalšie prekážky
Bitúnky a spracovatelia sú veľmi znepokojení možnými dôsledkami rôznych právnych predpisov, ktoré už boli zavedené v Nemecku alebo o ktorých sa diskutuje.
Národný unilateralizmus zaťažuje konkurencieschopnosť domácej výroby a sťažuje prístup na európsky jednotný trh, ktorý má veľký význam pre spoločnosti a zamestnancov v tomto odvetví.
Príplatok za dobré životné podmienky zvierat za mäso nie je vítaný
Združenia tiež kritizujú prebiehajúcu diskusiu o zvýšení cien potravín živočíšneho pôvodu v dôsledku poplatku. Podľa VDF a BVWS nebolo možné vyčleniť ani cent za dobré životné podmienky zvierat, ani príjmy zo zvýšenia sadzby DPH na potraviny živočíšneho pôvodu.
Bez dlhodobých zmlúv medzi štátom a výrobcami, ktoré by zabezpečili, že finančné prostriedky sa dostanú k poľnohospodárom individuálne, by takýto odvod slúžil len na kontrolu spotreby a ďalšie zníženie chovu hospodárskych zvierat v Nemecku. Okrem toho iniciatíva súkromného sektora Dobré životné podmienky zvierat už umožňuje spotrebiteľom rozhodnúť sa pre vyššiu úroveň chovu hospodárskych zvierat, a tým podľa mäsového priemyslu podporuje transformáciu na lepšie životné podmienky zvierat.
Koniec koncov, jedlo je opäť cenovo dostupnejšie
Okrem kritiky sú tu aj niektoré pozitívne prvky: miera inflácie vo všeobecnosti a najmä v prípade potravín opäť klesá. Po prvýkrát sa začiatkom roka 2024 zistilo, že ceny potravín v porovnaní s predchádzajúcim rokom klesli. To zvyšuje ochotu spotrebiteľov míňať a vedie k stabilizácii spotreby mäsa. Minulý rok klesla len o 430 g.
Na rozdiel od spolkového ministerstva poľnohospodárstva to združenia nepripisujú odklonu od živočíšnych potravín, ale skôr predchádzajúcemu zvyšovaniu cien súvisiacemu s infláciou.
Pozitívny účinok malo aj úsilie spolkového ministerstva o opätovné otvorenie trhov, ktoré boli zatvorené v dôsledku afrického moru ošípaných.
Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímka: picture alliance / Sueddeutsche Zeitung Photo