Limagrain repky

Nedela 16.júna 2024, meniny má Blanka, zajtra Adolf

Mäsopriemysel je v zložitej hospodárskej situácii. Nemecký zväz mäsového priemyslu (VDF - Verband der Fleischwirtschaft) a Spolkové združenie nemeckých výrobcov klobás a šunky (BVWS - Bundesverbandes der Deutschen Wurst- und Schinkenproduzenten) pripisujú zodpovednosť spolkovej vláde.

Nemecký mäsový priemysel musí obstáť v trvalo zložitom prostredí. Dôvodom zložitej situácie je zníženie počtu ošípaných a hovädzieho dobytka spôsobené politickou neistotou a regulačnými tlakmi a pretrvávajúce obmedzenia na dôležitých vývozných trhoch. Toto bolo hlavným posolstvom podujatia na výročnom stretnutí mäsiarskych spolkov VDF a BVWS v Mníchove.

Vysoké ceny energií a surovín plus vysoké mzdy

Isté je, že nižší počet jatočných zvierat vyvolal vysoký tlak na konsolidáciu v jatočnom priemysle a viedol k zatváraniu a predaju závodov.

Nadväzujúci spracovateľský priemysel, ktorému tiež dominujú prevažne malé a stredné podniky, tiež trpí hospodárskou záťažou spôsobenou vysokými cenami energie a surovín a rastúcimi mzdami v kombinácii s nedostatkom pracovnej sily.

Masívne zvýšenie nákladov by spoločnostiam takmer znemožnilo ponúkať svoje výrobky za rozumné ceny. Vysoká inflácia v posledných rokoch, najmä pokiaľ ide o potraviny, jasne ovplyvnila a znepokojila spotrebiteľov pri nakupovaní. V súlade s tým cena opäť zohrávala významnejšiu úlohu pri rozhodovaní o kúpe.

Politici pripravujú ďalšie prekážky

Bitúnky a spracovatelia sú veľmi znepokojení možnými dôsledkami rôznych právnych predpisov, ktoré už boli zavedené v Nemecku alebo o ktorých sa diskutuje.

Národný unilateralizmus zaťažuje konkurencieschopnosť domácej výroby a sťažuje prístup na európsky jednotný trh, ktorý má veľký význam pre spoločnosti a zamestnancov v tomto odvetví.

Príplatok za dobré životné podmienky zvierat za mäso nie je vítaný

Združenia tiež kritizujú prebiehajúcu diskusiu o zvýšení cien potravín živočíšneho pôvodu v dôsledku poplatku. Podľa VDF a BVWS nebolo možné vyčleniť ani cent za dobré životné podmienky zvierat, ani príjmy zo zvýšenia sadzby DPH na potraviny živočíšneho pôvodu.

Bez dlhodobých zmlúv medzi štátom a výrobcami, ktoré by zabezpečili, že finančné prostriedky sa dostanú k poľnohospodárom individuálne, by takýto odvod slúžil len na kontrolu spotreby a ďalšie zníženie chovu hospodárskych zvierat v Nemecku. Okrem toho iniciatíva súkromného sektora Dobré životné podmienky zvierat už umožňuje spotrebiteľom rozhodnúť sa pre vyššiu úroveň chovu hospodárskych zvierat, a tým podľa mäsového priemyslu podporuje transformáciu na lepšie životné podmienky zvierat.

Koniec koncov, jedlo je opäť cenovo dostupnejšie

Okrem kritiky sú tu aj niektoré pozitívne prvky: miera inflácie vo všeobecnosti a najmä v prípade potravín opäť klesá. Po prvýkrát sa začiatkom roka 2024 zistilo, že ceny potravín v porovnaní s predchádzajúcim rokom klesli. To zvyšuje ochotu spotrebiteľov míňať a vedie k stabilizácii spotreby mäsa. Minulý rok klesla len o 430 g.

Na rozdiel od spolkového ministerstva poľnohospodárstva to združenia nepripisujú odklonu od živočíšnych potravín, ale skôr predchádzajúcemu zvyšovaniu cien súvisiacemu s infláciou.

Pozitívny účinok malo aj úsilie spolkového ministerstva o opätovné otvorenie trhov, ktoré boli zatvorené v dôsledku afrického moru ošípaných.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: picture alliance / Sueddeutsche Zeitung Photo

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov