Limagrain repky

Nedela 16.júna 2024, meniny má Blanka, zajtra Adolf

Napriek počiatočnému nepriaznivému počasiu sa 17.5. 2024 podarilo úspešne uskutočniť tradičný Chovateľský deň ošípaných na nitrianskom výstavisku Agrokomplex. Hlavný organizátor podujatia spojil svoje úsilie s Komorou veterinárnych lekárov SR a Združením veterinárnych lekárov hospodárskych zvierat.

Nový organizačný tím priniesol nielen nové družstvo do súťaže vo varení gulášov, ale určil aj tému jednej z prednášok odbornej časti podujatia. Tou bola hneď prvá prednáška MVDr. Maroša Antalíka. Vystúpenie na tému „Repopulácia farmy s odstupom 2 rokov“ zaujalo prítomných nielen samotným priebehom opätovného naskladnenia objektov Agrodružstva Boľkovce po výskyte Afrického moru ošípaných, ale aj prísľubom, že na farme Lučenec vzniknú úplne nové ustajňovacie priestory v hodnote 2 mil. €. Druhé vystúpenie patrilo Ing. Petrovi Klepačovi z firmy Trouw Nutrition. Ten sa venoval otázke redukcie využívania antibiotík v chove ošípaných. Na záver smerovala jeho výzva do radov chovateľov: „Intenzívnejšie komunikujte so zákazníkmi benefity konzumácie bravčového mäsa a tiež jeho pozitíva pre ochranu klímy“.

Súťaž vo varení gulášov mala tento rok 6 kandidátov na víťaza: Plemenárske služby SR, Komora veterinárnych lekárov SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Agrokomplex, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a NPPC – Výskumný ústav živočíšnej výroby Nitra. Hodnotenie prebiehalo v 4 čiastkových disciplínach (prestieranie, prezentácia, výber nápoja a guláš). Celkové poradie sa stanovilo na základe súčtu bodov. Ten malo najvyšší družstvo NPPC-VÚŽV Nitra (99 zo 120 možných). Na záver podujatia bola losovaná bohatá tombola. V nej mali šťastie obaja zástupcovia nášho portálu. Autor tohto článku si odniesol domov krmivo pre nosnice a králiky z ponuky firmy DeHeus.

 

Marián Dukes, AGROBIZNIS

Snímka: autor a Marina Gondeková

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov