Limagrain repky

Nedela 16.júna 2024, meniny má Blanka, zajtra Adolf

Začiatky výkonu kontroly úžitkovosti súviseli s dosahovaním úspechov v oblasti živočíšnej produkcie a nie je tomu inak ani v súčasnosti. Chov dojníc je súčasťou poľnohospodárstva stovky rokov. Podpora produkcie mlieka by mala byť prioritou pre rozvoj agrosektora v každom období.

Prečo? Mlieko je absolútne dokonalá potravina, ktorá telu dokáže dlhodobo zabezpečiť živiny, ktoré potrebuje. Mlieko je na slovenských farmách väčšinou komodita, ktorá predstavuje základ ich príjmov.

Záznamy z kontroly úžitkovosti poskytujú poľnohospodárskemu manažérovi dáta, informácie a vedomosti, ktoré môže využívať vo svoj prospech v rôznych oblastiach a len s kvalitnými informáciami môže byť úspešný pri riadení svojho chovu. Jednotlivé dáta:

  • môžu byť použité pre poradenské služby. Poradenstvo pre poľnohospodársky chov bude účinnejšie, ak poradca vie presne, čo sa deje v chove (výživa, veterinárne služby),
  • môžu byť použité pre obchodnú činnosť (kvalitný plemenný materiál),
  • môžu byť použité ako nástroje pre identifikáciu silných a slabých stránok podniku (ekonomika chovu),
  • môžu byť použité ako ukazovateľ plánovania, rozvoja a pokroku v budúcnosti chovu hospodárskych zvierat.

Tvrdošín

 

Vývoj úžitkovosti

Posledné roky sme zaznamenávali celkový pokles kráv, ale v minulom roku už nebol taký výrazný (graf č. 1), ako to bolo v minulosti. Pri  dojniciach je to do -1,5% a pri kravách celkovo ani nie -1%. Tento vývoj sa prejavil aj v absolútnom počte monitorovaných dojníc v kontrole úžitkovosti pri stále vysokom percente zapojenia takmer 90%. V grafe č. 2 je prezentovaný vývoj úžitkovosti od roku 2016. Pri porovnaní evidovaných výsledkov je výška dosiahnutej úžitkovosť jednoznačne v prospech chovateľov zapojených v kontrole úžitkovosti (rozdiel je cca 8 %). Je zaujímavé porovnať úžitkovosť za jednotlivé plemená v čistokrvnej forme, kde holštajnské plemeno dlhodobo dosahuje nadpriemerné výsledky a aj za rok 2023 je to o +14% viac, ako je monitorovaná populácia v rámci kontroly úžitkovosti. Ako vplýva vek pri prvom otelení na úžitkovosť, je zobrazené v tabuľke č. 1. Najlepšie výsledky dosiahli prvôstky, ktoré sa otelili v priemernom veku 22 mesiacov, čo bolo necelých 10% z celkového počtu plemenníc v prvej laktácii. Ak sa vek pohyboval v rozmedzí 21 -26 mesiacov, dosiahli prvôstky vyššiu úžitkovosť, ako bol priemer. Pozitívne môžeme hodnotiť, že to bolo viac ako 62% zvierat. Pri vyššom veku, ale aj pod 20 mesiacov, boli výsledky horšie. Spoločnou výzvou pre chovateľov dojníc na celom svete je zvýšenie dlhovekosti svojich stád. Za Slovensko je priemerné poradie prebiehajúcej laktácie 2,88 (za posledné roky evidujeme minimálne výkyvy). Najnižšie poradie priemernej ukončenej laktácie je v Nitrianskom kraji 2,16 a najvyššie v Žilinskom a Prešovskom kraji 2,39. Pri porovnaní plemien najvyššie poradie laktácie 3,15 dosahuje naše málo početné pinzgauské plemeno, 2,49 slovenské strakaté a 2,19 holštajnské plemeno.

V ďalšej časti textu nájdete aj tieto kapitoly.

- Počet somatických buniek v individuálnych vzorkách mlieka

- Aká je úloha laktoferínu v mlieku?

- Ketóza

- Močovina

- Test teľnosti (PAG)

- Reprodukcia hovädzieho dobytka

Na záver článku je uvedených niekoľko naj... výsledkov za rok 2023.

 

Celý článok nájdete v Slovenskom CHOVE č.2/2024 na s.10-12.

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.

Ing. Štefan Ryba • PhD., Ing. Marta Dianová • Plemenárske služby Slovenskej republiky, š.p.

Snímky: Marián Dukes

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov