Basf daxur

Basf capalorevy

Basf capalorevy

Nedela 12.mája 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Podľa tlačovej správy amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC - US Centres for Disease Control and Prevention) Vietnam ohlásil prvú ľudskú infekciu v krajine vírusom nízkopatogénnej vtáčej chrípky (LPAI) A(H9N2).

Ide o iný podtyp vtáčej chrípky ako vírus vysoko patogénnej vtáčej chrípky (HPAI) A(H5N1), ktorý je celosvetovo najčastejšie hlásený a ktorý sa v súčasnosti vyskytuje pri hydine a dobytku v USA.

Voľne žijúce vodné vtáky sú hostiteľmi vírusov vtáčej chrípky a infikované vtáky vylučujú vírus vo svojich slinách, slizniciach a výkaloch. Zriedkavé ľudské infekcie vírusmi vtáčej chrípky sa môžu vyskytnúť, keď sa vírus dostane do očí, nosa alebo úst človeka alebo je vdýchnutý.

Sporadické ľudské infekcie vírusmi vtáčej chrípky nie sú prekvapujúce u ľudí s priamou alebo blízkou nechránenou expozíciou chorým alebo uhynutým vtákom alebo iným zvieratám v oblastiach s endemickým rozšírením medzi voľne žijúcimi vtákmi alebo inými zvieratami. V súčasnosti nič nenasvedčuje tomu, že by táto ľudská infekcia vírusom A(H9N2) vo Vietname spôsobovala šírenie z človeka na človeka alebo predstavovala hrozbu pre verejnosť.

Ľudské infekcie vírusom A(H9N2) boli od roku 1998 sporadicky hlásené u viac ako 100 ľudí v Číne a Hongkongu, Bangladéši, Kambodži, Egypte, Indii, Ománe, Pakistane a Senegale.

Hoci bol hlásený malý počet úmrtí, infekcie vírusmi vtáčej chrípky (H9N2) väčšinou viedli k miernym symptómom ochorenia horných dýchacích ciest.

Všetky vírusy A(H9) identifikované na celom svete pri voľne žijúcich vtákoch a hydine sú vírusy LPAI a spôsobujú len málo príznakov ochorenia pri infikovaných voľne žijúcich vtákoch. Vírusy A(H9N2) boli zistené v populáciách vtákov v Ázii, Európe, na Strednom východe a v Afrike a najmä vírusy A(H9N2) sú najčastejšie identifikované vírusy vtáčej chrípky vo Vietname, ktoré predstavujú viac ako 50 % všetkých podtypových detekcií z trhov so živými vtákmi v danej krajine. Protilátky proti vírusom H9 boli v minulosti hlásené aj u vietnamských robotníkov s hydinou.

Infekcia vo Vietname sa vyskytla u dospelého človeka so základným zdravotným stavom, ktorý bol hospitalizovaný 16. marca 2024 a pacient zostáva hospitalizovaný kvôli monitorovaniu a liečbe.

23. marca 2024 nemocnica pre tropické choroby podporovaná Univerzitou klinického výskumu Oxfordskej univerzity (OUCRU) sekvenovala časť genómu s výsledkami podobnými predchádzajúcim vírusom chrípky A(H9). Pôvodná vzorka z 23. marca bola odoslaná do Pasteurovho inštitútu v Ho Či Minovom meste (PI-HCM) 1. apríla a PI-HCM odhalila aj vírusy chrípky A(H9).

CDC pozorne sleduje situáciu H9N2 a koordinuje sa s domácimi a medzinárodnými partnermi.

 

Z Poultrysite preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: vietnamnet.vn, Illustrative image

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov