Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Stojíme na prahu štvrtej poľnohospodárskej revolúcie, ktorá sa bude opierať o počítačovú víziu, umelú inteligenciu a robotiku. Aktuálne viaceré startupy pracujú na technológiách, ktoré dokážu na desatiny milimetra mapovať terén a tým de facto sa starať o každú rastlinku na poli individuálne. To otvára poľnohospodárom nové možnosti hnojenia ako aj manažmentu burín.

Ako znížiť využitie herbicídov o 100 % a súčasne mať pod kontrolou buriny v porastoch? Riešením môže byť nový autonómny robot LaserWeeder od spoločnosti Carbon Robotics. Relatívne malé vozidlo s hmotnosťou 4,3 tony a rázvorom kolies 2 metre totiž skrýva na svojom podvozku zaujímavú technológiu 8 laserov a 20 kamier, ktoré s presnosťou na 3 milimetre ako precízny sniper likvidujú všetko, čo kamerový systém v kombinácii s umelou inteligenciou vyhodnotia ako nežiaducu vegetáciu. Žiadny herbicíd, len praskanie a pukanie spopod podvozku a zápach horiacej vegetácie po tom, čo laserový lúč termálne zlikviduje burinu. Podľa slov zakladateľa a výkonného riaditeľa Carbon Robotics Paula Mikesella stroj dokáže za hodinu identifikovať a zlikvidovať až 100 tis. jedincov burín, teda 28 burín každú sekundu. Tým, že je autonómny, dokáže pracovať nepretržite počas 24 hodín v siedmich dňoch v týždni. V riadkoch ako aj na úvratiach ho naviguje presný GPS systém. Stroj je poháňaný dieselovým agregátom s výkonom 74 konských síl, pričom objem nádrže na naftu s kapacitou takmer 290 l mu vydrží v priemere na 20 hodín prevádzky. Za deň pri priemernej rýchlosti medzi 1,6 až 3,2 km/hod dokáže zmonitorovať 6 až 8 ha pôdy, pričom platí, že čím je menšia veľkosť buriny, o to rýchlejšie dokáže stroj pracovať, keďže na likvidáciu menších burín je potrebné menej energie, vďaka čomu sa laser na báze lúčov CO2 dokáže rýchlejšie dobíjať. Systém podľa slov výrobcov funguje spoľahlivo až do výšky pestovanej rastliny 92 cm.

Svoju skúsenosť so strojom má i pestovateľ James Johnson, majiteľ farmy Carzalia Valley Produce, ktorá pred niekoľkými rokmi prešla z konvenčného pestovania na regeneratívny systém hospodárenia a čoskoro sa pretransformuje na ekologický systém hospodárenia…

 

Celý článok si môžete prečítať v AGROMAGAZÍNe 04/2024 na s. 10-11.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

David Karkulín

Hlavná snímka: Aplikáciu herbicídov nahradili roboticky precízne nasmerované laserové lúče.

Snímka: Carbon Robotics

 

 

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov