Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Bielo sfarbená ošípaná, najdôležitejší sektor chovu hospodárskych zvierat v Španielsku a medzinárodný príklad, má svoje korene pevne zakorenené vo vidieckych oblastiach po stáročia.

Spočiatku sa rodiny po celé generácie živili ošípanými, ktoré spoločne chovali. Táto prax postupne ustupovala najprv farmám a neskôr aj priemyslu, ako ho poznáme dnes. Dlhý proces, ktorý zmenil vzhľad sektora, ale v ktorom je niečo, čo zostalo pevné: úzky vzťah medzi sektorom bravčového mäsa a malými mestami.

Čísla sú v tomto zmysle veľmi jasné. 39 % španielskych obcí s menej ako 5 000 obyvateľmi má jeden alebo viac chovov ošípaných. V skutočnosti sa 43 % fariem a 75 % ošípaných nachádza vo vidieckych oblastiach. Akoby to nestačilo, v týchto oblastiach sa nachádza aj 45 % spracovateľského priemyslu bravčového mäsa.

Tieto údaje sa premietajú do niečoho ešte dôležitejšieho: tisícky pracovných miest a ekonomická aktivita. Dva základné prvky, ktoré umožňujú, aby mnohé oblasti nachádzajúce sa v takzvanom vidieckom Španielsku boli sociálne nabité energiou. Tam, kde iné odvetvia ani neuvažujú o zriadení, sektor bravčového mäsa ročne investuje viac ako 1,2 miliardy eur do infraštruktúry, ktorá slúži na vytváranie priamych, nepriamych a indukovaných pracovných miest, pretože vytváranie spoločností a pracovných miest v týchto oblastiach umožňuje obyvateľom usadiť sa okolo fariem a chovu ošípaných. Prispieva k oživeniu života v týchto mestách aj tým, že umožňuje, aby prežili, alebo dokonca vznikli ďalšie podniky a služby, ktoré by bez obyvateľstva okolo chovu ošípaných a jeho obyvateľov jednoducho zanikli. Hovoríme o školách, supermarketoch, obchodoch, kultúrnych aktivitách.

Nemenej dôležité je, že táto investícia premenila sektor na moderný živočíšny priemysel s farmami a priemyselnými odvetviami, ktoré zahŕňajú najnovšie technologické pokroky, ktoré sa rozhodli pre digitalizáciu svojich procesov a ktoré sú stredobodom záujmu vysokokvalifikovaných odborníkov.

Toto všetko spolu umožňuje, aby sa sektor bravčového mäsa bielo sfarbených ošípaných mohol pochváliť tým, že je jedným z veľkých stimulov tvárou v tvár exodu, ktorý zažívajú mnohé oblasti Španielska, ako aj hlavným protagonistom rozvoja vidieka. Je to koncept, ktorý je jedným zo siedmich pilierov, na ktorých je založená naša DNA, spolu s dobrými životnými podmienkami zvierat, inováciami, internacionalizáciou, profesionalitou, bezpečnosťou potravín a udržateľnosťou.

 

Z Euromeatnews preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Interporc

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov