tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Dnes počas slávnostného vyhlásenia výsledkov súťaží NAJ naše pole, NAJ slovenský chov a NAjinovatívnejší stroj roka si prevzal od redakcie mesačníka AGROMAGAZÍN prestížne ocenenie NAJ agromanažér za rok 2023 konateľ spoločnosti Agrofarma Dianiška, s. r. o., Tisovec.

Chovateľ oviec v okolí Tisovca pokračuje vo vyše 200-ročnej rodinnej tradícii. Potreby ovečiek vníma veľmi citlivo a dopraje im čo najlepšiu pašu na lúke plnej horských bylín a kvetov. Pochopil, že sa mu odmenia kvalitným mliekom, z ktorého vyrába výnimočne chutné produkty, syry, bryndzu, žinčicu. Ovčie výrobky oceňujú na tých najvyšších miestach, dokonca aj značkou kvality či regionálnou značkou Gemer – Malohont.

Peter Dianiška s bratom Miroslavom založili v roku 2008 Agrofarmu Dianiška, s.r.o., ktorej sa dnes venujú spoločne s rozvetvenou rodinou. Samozrejme, že si to vyžaduje dobrú vnútornú komunikáciu, čo pre Petra Dianišku, hlavu rodiny s láskavým úsmevom, nie je problém. Dianiškovci si rozumejú a zásadné rozhodnutia prijímajú spoločne.

O tisíc hlavé stádo oviec plemena lacaune, v troch kŕdľoch rozmiestnených na stráňach, sa stará bača a sedem pastierov a dojičov. Zaužívali si pripúšťanie oviec v dvoch termínoch, a tak mlieko doja počas desiatich mesiacov v roku. K Veľkej noci odpredajú ročne asi 400 jahniat. V sezóne dosiahnu priemerne asi 35 kg syra na ovcu. Výrobky spracúvajú a predávajú vo vlastnej prevádzke. Pre Petra Dianišku je rozhodujúca kvalita, ktorú oceňuje aj široká klientela. Preto zostáva verný pastevnému spôsobu, hoci je to tá najnáročnejšia intenzívna forma chovu. Postupne si na farmu zabezpečili mechanizáciu na všetky poľné operácie a nevyhnutnosťou sa stali aj kŕmne pásy a strojové dojenie na hospodárskom dvore. Mladší členovia rodiny už získali odborné vzdelanie a vďaka nim sa darí domáce produkty propagovať a ponúkať aj cez internet. V čistej prírode na okraji národného parku Muránska planina sa darí aj včelám, med z Včelej farmy Dianiška vyhráva súťaže. Petra Dianišku teší nadšenie pokračovateľov rodinnej agrárnej tradície a citlivým prístupom k zvieratám a prírode dáva ostatným príklad, ako sa dá vybrúsiť diamant na zelených lúkach.

Podrobné výsledky jednotlivých chovateľských a pestovateľských kategórií nájdete v ročenke NAJ slovenský chov a NAJ naše pole, ktorá bude zdarma distribuovaná všetkým predplatiteľom našich časopisov.

 

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.

Časopis Naše pole si môžete predplatiť tu

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov