Limagrain repky

Nedela 16.júna 2024, meniny má Blanka, zajtra Adolf

Pokračujúce redukcie úrody pšenice v Rusku a na Ukrajine vplyvom mrazov sa ďalej starajú o značnú cenovú volatilitu plodín.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 2 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 257 EUR/t. Kukurica medzitýždenne vzrástla o 11 EUR/t na 224 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne nezmenila svoju cenu, keď stagnovala na sume 485 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne klesla o 3 EUR/t na dnešných 449 EUR/t. O 2 EUR/t posilnila cena austrálskej repky a to na cenu 475 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena mäkkej pšenice v USA o 1 EUR/t na dnešných 233 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne oslabila o 5 EUR/t na 167 EUR/t a sója si pripísala zisk 7 EUR/t, čím sa vyšplhala na dnešných 422 EUR/t.

Pšenica

Stredobodom záujmu účastníkov trhov ostáva pšenice, ktorej dominuje aktuálne dianie v regióne Čierneho mora. Za ostatný týždeň vyhlásili ďalšie regióny v Rusku mimoriadny stav vplyvom škôd, ktoré narobili mrazy. Škody okrem toho hlásia aj zo susednej Ukrajiny, kde ministerstvo údajne očakáva nejakú formu redukcie úrody na 20 až 30 % výmer zasiatych plodín.

V Rusku údajne bude potrebné preosiať 900 tis. ha jarných plodín, plus analytici už započítavajú do očakávanej produkcie aj priame škody pšenice spôsobené mrazmi. No nie sú to len mrazy, no hlavne sucho, ktoré na juhu Ruska ako aj na viac ako polovici územia Ukrajiny redukujú výnosy pšenice.

Analytici SovEconu vo svojom najnovšom výhľade zredukovali svoj odhad nadchádzajúcej produkcie pšenice v Rusku medzimesačne o takmer 8 mil. ton na 85,6 mil. ton. Analytici IKAR pritom dnes po týždni znovu zrevidovali svoj odhad, v ktorom znížili očakávanú výšku produkcie pšenice v Rusku o 2,5 mil. ton v porovnaní so svojím minulotýždňovým odhadom na 83,5 mil. ton.

Trhy na tieto správy reagujú búrlivo, keď napríklad len včera sme videli vzostup ceny pšenice na burze CBoT o takmer 6 % a na MATIFe o takmer 5 %. Špekulatívny kapitál je k rizikovom móde, pričom najnovšie sa zbavil čistej krátkej pozície (stávky na pokles ceny) už aj pri pšeniciach obchodovaných na burzách v USA.

Na burze MATIF už pritom manažéri fondov akumulujú dlhé pozície (stávky na rast ceny), čo ďalej drží aktuálnu cenovú rally (nárast cien) v platnosti.
Staviť v tomto momente proti trendu je pomerne risk, a aj keď vidíme, že trh s pšenicou ako aj ďalšími plodinami sa stal technicky značne prekúpený (čo zvyšuje riziko príchodu cenovej korekcie), naďalej nemožno vylúčiť, že obilniny budú ďalej generovať nové cenové maximá.

V každom prípade však treba mať na pamäti, že toto je weather market, teda, trh, v ktorom sú ceny plodín pod nadvládou vrtochov počasia, pričom tieto efekty pôsobiace na ceny sa môžu rýchlo utlmiť. Tiež platí, že špekulatívny kapitál sa momentálne úplne zbavil množstva krátkych pozícií (stávky na pokles ceny ) a momentálne sa obrátil už na dlhú stranu (dominujú stávky na rast cien).

Táto akumulácia dlhých pozícií síce ťahá ceny ďalej vyššie, no je treba si položiť aj otázku, či takto výrazný cenový vzostup má svoje opodstatnenie v reálnych fundamentoch na trhu. USDA už v úvodnom výhľade (v májovom WASDE reporte) totiž počítalo s ruskou produkciou pšenice v novej sezóne len na úrovni 88 mil. ton a tiež s poklesom produkcie v EÚ a napriek tomu stále očakáva rekordnú produkciu plodiny na úrovni 798 mil. ton. Táto cenová rally z nášho pohľadu tak nie je trvalou a očakávali by sme, že v nejakom bode sa ceny pšenice na burze MATIF vrátia späť k svojmu 200–dňovému priemeru do okolia 225 – 230 EUR/t.

Myslíme si, že rastový trend ostane zachovaný (t.j. cena nad 200–dňovým priemerom), no v súčasnosti sa trh dostal do opačného extrému, pričom by malo dôjsť k jeho normalizácii vo forme cenovej korekcie. Keďže sa ale pšenica teraz nachádza v búrlivom cenovom raste, je možné, že v niekoľkých nasledujúcich dňoch bude ďalej tvoriť nové maximá. Po prekonaní cenovky 260 EUR/t sa novým cieľom stane cena 265 EUR/t, alternatívne až 280 EUR/t.

Keďže na burzách ale ide do značnej miery aktuálne o technický cenový rast hnaný sentimentom, obchodníci na fyzickom trhu v SR nateraz len veľmi opatrne dvíhajú cenové ponuky na pšenicu. Až ďalšie týždne ukážu, či reálna fyzická ponuka pšenice na trhu v Európe sa naozaj zredukuje až tak výrazne, že to opodstatní posun ceny plodiny na trhu na trvalo vyššie úrovne.

Najbližší týždeň vidíme pomerne vyvážené možnosti pre pohyb ceny pšenice obidvomi smermi. Je dosť možné, že pšenica na MATIFe otestuje minimálne cenovku 265 EUR/t a možno i interval 280 – 290 EUR/t, kým nedôjde k cenovej korekcii. Všetko sa pritom môže zbehnúť relatívne rýchlo. V každom prípade USDA bude v júnovom výhľade redukovať odhad produkcie pšenice vo svete nadol a to znamená ďalšie stesnenie odhadu koncoročníkových zásob plodiny n strane exportérov, ktoré už teraz sú najnižšie od sezóny 2007/08.

Tiež aj z pohľadu externých faktorov si hlavný komoditný index pripisuje nové zisky, čo znamená, že kapitál naďalej prúdi do komodít. Aj to je pre nás signál, že i keď očakávame v nejakom bode cenovú korekciu plodín po súčasnom vzostupe, súčasne predpokladáme, že sa hlavné plodiny udržia v dlhodobom rastovom trende. A to dáva šance pre pripisovanie nových cenových prírastkov aj v druhom polroku 2024. Teda aspoň dovtedy, dokým sa nezhorší výhľad tempa rastu globálnej ekonomiky.

Kukurica

Keďže mrazy a sucho vplývajú aj na nadchádzajúcu ukrajinskú produkciu, súčasný vývoj poslal nahor aj ceny kukurice na burze MATIF. Tie dokonca prekonali aj nami avizovanú úroveň cenovej rezistencie na cenovke 218 EUR/t, čo komodite otvorilo priestor pre vzostup k 235 EUR/t a alternatívne až k 255 EUR/t.

Aby sa ale cena kukurice dostala až tak vysoko, potrebuje mať za sebou podporu pokračovania rastúceho trendu cien pšenice. Nedávne mrazy v regióne Čierneho mora povedú k nutnosti preosiatia časti výmer jarných plodín, ktorým na Ukrajine dominuje práve kukurica.

Vlhké počasie na druhej strane zase spomalilo sejbu kukurice na americkom stredozápade v USA. Spravidla v USA sa považuje za ideálne okno osevu kukurice do 20.mája, pričom štandardne v tomto čase majú farmári mať zasiatych aspoň 82 % plánovaných výmer kukurice. Tento rok je to len 70 %, pričom toto meškanie z pohľadu štatistiky znamená, že to automaticky redukuje potenciálny hektárový výnos plodiny oproti trendu približne o 4 %. Môžeme tak očakávať, že odhad produkcie USA pôjde v júnovom WASDE reporte mierne nižšie.

Na vlnu nových udalostí tak, samozrejme, musí reagovať aj špekulatívny kapitál, ktorý ostatný týždeň ďalej výrazne redukoval svoje stávky na pokles ceny kukurice na burze CBoT, pričom súčasne zvyšoval stávky na rast cien. Krátke a dlhé pozície manažérov fondov sa tak postupne začínajú vyrovnávať.

Keďže sme ešte len vo veľmi skorých fázach sejby novej úrody kukurice na severnej pologuli, súčasný cenový vzostup je ďalej treba brať skôr na vrub weather marketu. Pripomíname, že vlani weather market (kvôli suchu v USA) poslal v jarných mesiacoch ceny obilnín výrazne nahor, no všetky zisky obilniny stratili hneď v úvode leta a následne padali na nové minimá.

Tento rok však môže byť o niečo inakší, keďže tentoraz je na rozdiel od vlaňajška hlavný komoditný index BCOM monitorujúci ceny 25 hlavných komodít obchodovaných na burzách v rastovom trende, čo z nášho pohľadu vnímame ako stimul pre širšiu alokáciu kapitálu smerom do komodít. Ako vidieť, zatiaľ tento „trade“ funguje, čo napokon vidieť aj na slušných prírastkoch cien plodín na burzách.

Zlepšenie cenových prémií pritom badať aj na slovenskom trhu, keďže sa zdá, že na východe SR časť poľnohospodárov kvôli vlaňajším katastrofickým cenám sa rozhodla túto sezónu zredukovať výmery kukurice. Ak výmery klesnú pod 140 tis. ha (za celú SR), môže to znamenať, že slovenská produkcia ani nepokryje potreby spracovateľských kapacít v SR. Aj keď importy do SR budú pokračovať, pre spracovateľov to môže byť varovanie, že nie je rozumné tlačiť ceny produkcie v tejto inflačne nestabilnej dobe do extrémnych miním (ako vlani, keď sa ceny pohybovali 60 až 80 EUR/t pod cenami na MATIFe).

Náš ďalší cenový výhľad kukurice je rovnaký ako pri pšenici. Môže pokračovať pohyb obidvomi smermi. V hre je ešte určitý vzostup ceny na MATIFe, no v nejakom bode by sme očakávali zdravú cenovú korekciu smerom k úrovni 200–dňového priemeru, ktorý aktuálne leží v okolí 200 EUR/t. Pripomíname, že v silnom rastovom trende staviť na korekciu nadol je do určitej miery trúfalé a i preto môžu ceny pokojne rásť aj ďalšie dva – tri týždne, než trh dospeje ku korekcii.

Olejniny

Tak ako sa repka na burze MATIF ako prvá spomedzi hlavných plodín dostala z technického pohľadu do rastového trendu, tak momentálne ako prvá plodina sa dostáva do fázy konsolidácie. Aktuálne tento trh váha, ktorým smerom sa vydať.

Do istej miery je to logické, keďže prvý odhad USDA v novom ročníku 2024/25 hovorí o historicky najvyššej očakávanej produkcii olejnín vo svete (687,5 mil. ton), ktorá má medziročne vzrásť o 5 %. To je i dôvod, prečo sa cena sóje ako jediná z hlavných plodín momentálne nedokázala stále prepracovať z pohľadu technickej analýzy do dlhodobého rastového trendu.

To spôsobuje komplikácie v raste aj cenám repky, aj keď fundamenty na trhu v EÚ jasne poukazujú na to, že nadchádzajúca produkcia tejto plodiny bude nižšia ako vlani. Nemecké zberové plochy repky  poklesnú o 6 %, redukcia sa očakáva aj vo Francúzsku či napríklad aj vo V. Británii. Poškodenia mrazom i suchom avizuje i Ukrajina. To dáva príležitosť cenám repky pre ďalšie pripisovanie ziskov.

Z nášho pohľadu ostáva nateraz naďalej cenovým cieľom repky na MATIFe méta 518 EUR/t, no veľa bude závisieť, ktorým smerom komodita najbližšie dni opustí súčasné obchodné pásmo medzi 470 – 490 EUR/t. Keďže repka evidentne stráca rastové momentum, stúpajú šance, že komodita skoriguje nižšie. Preto aj tu platí, že v hre je možný pohyb ceny obidvomi smermi v nasledujúcom období. Vzhľadom na zvýšenú cenovú volatilitu plodín mierne navyšujeme aj interval pohybu očakávaných cien pre najbližší týždeň.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 21. týždňa 2024: pšenica 235 – 275 EUR/t, kukurica 210 – 235 EUR/t, repka 448 – 518 EUR/t.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov