tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Predpokladá sa, že top 7 exportérov sveta v 1.Q.2024 ešte zaknihuje medziročne nižšiu produkciu mlieka, no od druhého kvartálu by malo tempo produkcie začať rásť a hlavne v druhom polroku 2024 prekonať dodávky mlieka do mliekarní z totožného obdobia roku 2023. USDA v EÚ-27 odhaduje v roku 2024 produkciu mlieka na úrovni 149,5 mil. ton (z toho dodávky do mliekarní 145,5 mil. ton), čo by malo znamenať marginálny medziročný pokles produkcie o 0,1 %.

Pokles produkcie mlieka v 2. polroku 2023 v EÚ, ktorý sa podľa nášho predpokladu preleje aj do 1.Q. 2024 už teraz začína stimulovať ceny surového kravského mlieka v raste. Na trhu futures ako aj na spotovom trhu v západnej Európe vidíme rast cien mlieka, resp. mliečnych komodít už niekoľko mesiacov, pričom k rastu farmárskych cien sa už odhodlali aj európske mliekarne. Tento rast sa od začiatku roka 2024 prejaví aj na účtoch slovenských poľnohospodárov, pričom očakávame, že slovenské ceny surového kravského mlieka sa v prvom polroku pomerne rýchlo vyšvihnú zo 41 EUR/100 kg až k 45 EUR/100 kg.

Vyššia produkcia a recesia následne zníži ceny

Atraktívnejšie ceny v kombinácii s ďalším poklesom výrobných nákladov (hlavne kŕmnych nákladov a cien energií) chovateľov tak začnú znovu stimulovať rast produkcie mlieka v EÚ, pričom rovnaký trend uvidíme aj pri produkcii top 7 globálnych exportérov. Problémom je, že v prvom polroku zrejme bude pokračovať spomaľovanie globálnej ekonomiky, ktoré môže v lete vyústiť do globálnej recesie. Čína už dva roky eviduje relatívne slabé tempo rastu spotreby mliečnych výrobkov, pričom aj v roku 2024 sa očakáva, že rast spotreby ostane utlmený a tempo importov mliečnych produktov statické na úrovni roka 2023. Prípadný príchod ekonomickej recesie pritom môže spomaliť dopyt po mliečnych produktoch aj v ďalších krajinách.

Kombinácia novej vlny rastu produkcie mlieka, no súčasne hrozby spomalenia rastu spotreby mliečnych produktov tak v druhom polroku 2024 vytvorí na trhu nový tlak na pokles cien surového kravského mlieka. V našej prognóze očakávame, že tento vývoj stiahne slovenské ceny surového kravského mlieka do konca roka 2024 späť pod 40 EUR/100 kg. Nevylučujeme, že nami prognózovaná cenová amplitúda mlieka pre rok 2024 (teda najprv vzostup ceny z 41 EUR/100 kg na 45 EUR/100 kg a následne spätný pokles k 39 EUR/100 kg) sa neroztiahne viac v čase – a teda k započatiu cenového poklesu mlieka dôjde o niečo neskôr ako v lete 2024 a poklesu pod 40 EUR/100 kg až v roku 2025. No čím dlhšie ostanú ceny mlieka vyššie, o to väčšia šanca, že sa zrýchli tempo produkcie mlieka, na ktorú následne ceny budú reagovať agresívnejšie. Obzvlášť, ak sa potvrdí pokles globálneho dopytu po mliečnych komoditách vplyvom príchodu ekonomickej recesie.

AGROMAGAZÍN očakáva, že priemerná cena surového kravského mlieka v roku 2024 v SR dosiahne 42 EUR/100 kg a teda medziročne znovu oslabí. Technicky ale pripúšťame, že finálna cena za rok 2024 by mohla byť aj vyššia ako 42 EUR/100 kg, ak poľnohospodári v EÚ a vo svete zareagujú na už začínajúcu vlnu rastu cien mlieka pomalším rastom svojej produkcie. No zvýšená volatilita cien komodít, ktorá tu je s nami už tretí rok, zrejme len tak skoro neodznie. Preto sa je potrebné pripraviť aj na scenár, že nová dynamika cien mlieka bude rýchlejšia v porovnaní s tou, na akú sme boli zvyknutí v minulej dekáde.

 

Celú analýzu si môžete prečítať v ročenke AGROBIZNIS 2024 na s. 15.

Ročenka AGROBIZNIS 2024 je súčasťou januárového vydania AGROMAGAZÍNU.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov