Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Ceny plodín si ostatný týždeň pripisovali nové zisky. Obavy o úrodu pšenice v Európe prinútili špekulantov ďalej optimalizovať svoje pozície. Svoj efekt zohral i report WASDE od USDA.

Na burze MATIF medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 14 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 259 EUR/t. Kukurica medzitýždenne posilnila o 4 EUR/t na 213 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne pridala 4 EUR/t, čo ju poslalo na dnešných 485 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne vzrástla o 3 EUR/t na dnešných 452 EUR/t. O 22 EUR/t vzrástla cena austrálskej repky na dnešnú cenu 473 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne stúpla cena mäkkej pšenice v USA o 13 EUR/t na aktuálnych 234 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne stagnovala na 172 EUR/t a sója oslabila o 9 EUR/t, čo ju poslalo na 415 EUR/t.

Pšenica

Držať veľké krátke pozície (stávky na pokles ceny) na aktívum môže byť dvojsečnou zbraňou a to hlavne v momentoch, keď fundamenty trhu naznačujú na cenový rast daného aktíva. Pre špekulatívny kapitál to znamená, že sa ocitol v pasci a aby minimalizoval svoje straty, manažéri fondov sú nútení zatvárať tieto pozície. To sa evidentne deje momentálne aj na trhu s pšenicou, aj keď je pravdou, že dáta o pohyboch špekulatívneho kapitálu za ostatný týždeň budú k dispozícii až o niekoľko dní.

Pšenica ostatný týždeň dostala silné „combo“ správ hovoriacich v prospech rastu jej ceny. Najprv v druhej polovici minulého týždňa stred Ruska postihli silné jarné mrazy, ktoré prinútili dokonca v troch oblastiach krajiny vyhlásiť núdzový stav.

Ruská produkcia pšenice tak po suchu na juhu krajiny dostala nový úder, ktorý povedie k redukcii úrody. Analytici IKAR včera aktualizovali prognózu nadchádzajúcej produkcie ruskej pšenice, ktorú znížili z minulotýždňových 91 mil. ton na aktuálnych 86 mil. ton. USDA pritom vo svojom úvodnom odhade novej úrody pšenice pre ročník 2024/25 v májovom WASDE kvantifikovalo ruskú úrodu na 88 mil. ton.

Práve report WASDE poskytol cenám pšenice ďalšiu prorastovú podporu. Napriek tomu, že USDA stanovilo úvodný odhad svetovej produkcie pšenice na rekordných 798 mil. ton, koncoročníkové zásoby majú pokračovať v poklese, pričom medziročne majú skorigovať nižšie o 5 mil. ton na 253 mil. ton.

Pomer zásob k spotrebe hlavných exportérov pšenice na svete má pritom na konci ročníka 2024/25 dosiahnuť len 13,5 %, čo je len tesne nad absolútnym minimom z ročníka 2007/08 (13,1 %). Špekulatívny kapitál tak musí ďalej reagovať na túto novú realitu, výsledkom čoho je likvidácia krátkych pozícií a masívne cenové vzostupy pšenice na burzách.

Z nášho pohľadu ide o kombináciu weather marketu a short coveringu investorov a teda tento vzostup ceny nateraz stále hodnotíme ako technický. Inými slovami, je možné v nejakom bode čakať cenovú korekciu nadol. To však neznamená, že tá musí prísť hneď. Trh s pšenicou je v silnom rastovom trende a tento môže ešte nejakú chvíľu pokračovať. V prípade burzy MATIF sme už ale s víziami ďalšieho markantného vzostupu ceny opatrní, nakoľko tu už špekulatívny kapitále je viac ako 2 týždne naklonený na dlhú stranu, teda mu dominujú stávky na rast ceny. V nejakom bode tak môže dôjsť k vyberaniu ziskov.

Predsa len stále nevieme presný rozsah škôd v Rusku či veľkosť úrody v EÚ a i preto tento trh momentálne klasifikujeme ako weather market (cena rastie pod vplyvom nepriazne počasia). Vlani takýto weather market skončil silnou korekciou a i preto odporúčame poľnohospodárom využiť súčasný vzostup cien a zakontrahovať aspoň časť úrody. Aj keď je pravdou, že do slovenských cien obilnín sa burzový vzostup nateraz prelieva len veľmi pomaly.

Pri pšenici na burze MATIF očakávame skoré otestovanie cenovky 265 EUR/t a následnú korekciu na nižšie úrovne. Nevylučujeme však, že na burze CBoT by pšenica ešte mohla v eufórii sa posunúť zo súčasných úrovni ešte o 10 % vyššie (na 7,75 USD/bušel – t.j. 285 USD/t), čo by mohlo technicky posunúť na vyššie cenové úrovne aj ceny na MATIFe (280 – 290 EUR/t).

Stále totiž presne nevieme identifikovať, do akej miery sa špekulatívny kapitál na CBoT pri pšenici už dokázal preskupiť na novú fundamentálnu realitu. Trh ale máme technicky prekúpený, preto je namieste očakávať v dohľadnej dobe cenovú korekciu.

Kukurica

Ceny kukurice tradične profitujú z cenového vývoja na susednom trhu s pšenicou, keďže táto komodita je substituentom pšenice pri výrobe kŕmnych zmesí. Fundamentálne však sa kukurica nachádza v inej pozícii ako pšenica, čo badať aj na jej cenovej dynamike.

USDA vo svojom prvom výhľade stanovilo svetovú produkciu kukurice v novom ročníku na 1219,9 mil. ton, čo je blízko tohtoročníkového rekordu. Tak ako sme očakávali, štartovací odhad priemerného hektárového výnosu kukurice nadchádzajúcej úrody v USA bol vysoký, keď ho ministerstvo stanovilo na rekordných 11,35 t/ha.

A tak napriek medziročnému poklesu výmer o 5 % má dosiahnuť produkcia v USA robustných 377 mil. ton. To sa má prejaviť aj na pokračovaní udržania sa amerických zásob kukurice na konci nového ročníka nad 50 mil. ton, čo je komfortný stav. Pre EÚ USDA stanovila odhad produkcie na 64,8 mil. ton, teda o 3,8 mil. ton viac ako vlani. Ukrajinská produkcia má medziročne klesnúť o 4 mil. ton na 27 mil. ton.

Tieto dáta tak príliš nie sú v súlade s prorastovými tendenciami ceny kukurice. Špekulatívny kapitál však aj pri kukurici momentálne optimalizuje nastavenie svojich pozícií na trhu a keďže doteraz držal veľa krátkych pozícií (stávky na pokles ceny), táto normalizácia vedie k rastu aj pri cenách kukurice.

USDA znížilo odhad nadchádzajúcej produkcie kukurice v Brazílii a to o 2 mil. ton na 122 mil. ton, čo však je stále o 11 mil. ton viac ako aktuálne znie odhad brazílskych analytikov z AgRural. Brazíliu minulý týždeň zastihli silné dažde a záplavy, takže uvidíme, ktorý odhad napokon bude bližšie k realite.

Z technického hľadiska cena kukurice na burze MATIF mieri k cieľu 218 EUR/t,. Od tejto cenovky by sme očakávali odraz nižšie, resp. stabilizáciu ceny v cenovom intervale medzi 198 – 218 EUR/t.

Ako sme ale už naznačili pri pšenici, krátkodobo môže pšenica ďalej cenovo posilniť a to by mohlo za určitých okolností pomôcť aj cenám kukurice sa na chvíľu pozrieť nad 220 EUR/t. V tomto momente ale fundamenty trhu nedávajú komodite veľa dôvodov pre dlhodobé zotrvanie cien nad 220 EUR/t. Zatiaľ nie.

Sejba kukurice v USA mierne mešká, zatiaľ ale nejde o žiadne markantné rozdiely v tempe sejby v porovnaní s dlhodobým priemerom.

Olejniny

Ceny repky na burze MATIF pokračujú v raste, no evidentne stratili svoje rastové momentum. Momentálny technický cieľ komodity vidíme na 518 EUR/t, je ale otázne, či sa repke podarí dostať tak vysoko.

Nový WASDE report totiž nebol príliš priateľský k olejninám. Očakáva sa, že produkcia sóje vo svete v ročníku 2024/25 medziročne vzrastie o 26 mil. ton na rekordných 422 mil. ton.

Popri vyššej produkcii v USA sa očakáva ďalšia expanzia produkcie v Brazílii na rekordných 169 mil. ton. USDA okrem toho tohtoročníkovú úrodu v Brazílii (žatva aktuálne finišuje) medzimesačne znížilo menej ako sa pôvodne čakalo - len o 1 mil. ton na 154 mil. ton. Sóje tak má byť na svetovom trhu dostatok aj najbližšie mesiace. Čína síce v apríli navýšila svoje importy sóje na medziročnej báze až o 18 %, ponuka je napriek tomu komfortná.

Sója na burze CBoT tak reagovala na report cenovou korekciou späť k 12 USD za bušel (441 USD/t). Uvidíme, do akej miery zredukuje špekulatívny kapitál svoje krátke pozície pri sóji, keďže spravidla manažéri fondov berú plodiny v jednom balíčku ako celok a teda môžu mierne redukovať krátke pozície (stávky na pokles ceny) aj pri sóji, aj napriek tomu, že táto komodita má v tomto momente obmedzenejšie vyhliadky pre svoj cenový rast.

Cena sóje tak môže najbližšie dni oscilovať v obidvoch smeroch, no zdá sa, že mierne väčšiu šancu má momentálne cenový pohyb na nižšie úrovne. Sója totiž ako jediná spomedzi všetkých hlavných plodín stále nie je v dlhodobom technickom rastovom trende.

Svetová produkcia repky v ročníku 2024/25 má podľa USDA dosiahnuť 88,3 mil. ton, a teda bude len o 0,1 mil. ton nižšia ako vlani. Rovnako tak majú ostať zastabilizované svetové koncoročníkové zásoby plodiny 2024/25 na 7,8 mil. ton.

Na druhej strane USDA odhaduje produkciu repky v EÚ len na 19 mil. ton, čo je o 1 mil. ton menej ako vlani. To má viesť k nárastu potreby importov plodiny z tohtoročníkových 5,5 mil. ton na 6,6 mil. ton v novej sezóne. Repka na MATIFe pri súčasnej cenovej prorastovej eufórii plodín by tak mohla najbližšie dni nájsť silu pre aspoň dočasne prekonanie cenovky 500 EUR/t.

Očakávame, že súčasný vzostup cien plodín vystrieda v nejakom bode korekcia, no i po tejto korekcii by sa mohli ceny udržať v dlhodobo rastovom trende. V praxi by to mohlo znamenať, že i po nadchádzajúcej očakávanej korekcii sa ceny na burze MATIF dokážu udržať nad svojím 200–dňovým priemerom, a teda pri pšenici nad 225 EUR/t, pri kukurici nad 198 EUR/t a pri repke nad 448 EUR/t. Pripomíname, že ide o dynamické cenové úrovne, t.j. tieto sa s postupom času menia. Ich aktualizácie sú súčasťou našich pravidelných týždenných reportov.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 20. týždňa 2024: pšenica 225 – 265 EUR/t, kukurica 198 – 218 EUR/t, repka 448 – 518 EUR/t.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov