Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Prvé stádo mäsového dobytka bolo na Slovensko privezené v roku 1974. Išlo o plemeno hereford, importované z Kanady.

Chýbali nám však skúsenosti s týmto systémom chovu, ktorý je úplne odlišný od chovu dojníc, ktorého tradícia sa na našom území datuje storočia. Preto sa importovaný hereford u nás neujal. Až po roku 1990, keď už bolo možné voľne cestovať do krajín s dlhodobou tradíciou chovu špecializovaných mäsových plemien, ich viacerí „fanúškovia“ nadobudli znalosti o manažmente chovu a boli zakladané prvé stáda mäsového dobytka.    

Táto skutočnosť bola impulzom pre vytvorenie chovateľskej organizácie. Najprv išlo o spoločný zväz s chovateľmi slovenského strakatého dobytka (od roku 1993). Následne bol 18. mája 1994 vo Vrádišti (okres Senica) založený Zväz chovateľov mäsového dobytka. Založilo ho 25 nadšencov tohto systému hospodárenia a starostlivosti o krajinu. Za 30 rokov sa počet kráv mäsového dobytka na Slovensku zvýšil temer z nuly na viac ako 70-tisíc.    

V tejto súvislosti  je potrebné si uvedomiť, že dojnice (v súčasnosti 112-tisíc) sa na Slovensku prakticky prestali pásť, rovnako ako aj väčšina jalovíc z mliekového systému chovu. O temer 550-tisíc hektárov stále udržiavaných trvalých trávnych porastov sa tak starajú mäsové kravy, ovce a kozy. Dojnice „vypomáhajú“ len konzumáciou trávnej siláže a sena.

Okrem toho platí, že pastevný porast má vyššiu schopnosť zachytávať uhlík než kosená lúka. Dôvodom sú špecifické pôdne mikroorganizmy. Tým sa darí len v pôde, do ktorej sú pasúcimi sa zvieratami vtláčané ich výkaly. Táto skutočnosť je verejnosti, i odbornej, zatiaľ málo známa, a teda i nedocenená.

A, samozrejme, zabúdať netreba ani na produkčnú schopnosť mäsových kráv. Pri optimálne fungujúcom systéme chovu je možné odchovať od mäsovej kravy každý rok teľa so živou hmotnosťou  takmer 300 kg. Ide o zviera chované zdravým – prirodzeným spôsobom. Základom jeho kŕmnej dávky je kvalitný (ekologický) trávny porast a mlieko matky, tiež získané z tohto porastu.

Keďže mäsový dobytok sa chová hlavne v marginálnych regiónoch, vytvára tu i pracovné príležitosti a prispieva k znižovaniu vysokej nezamestnanosti v týchto oblastiach.

Na základe vyššie uvedených skutočností možno konštatovať veľký spoločenský prínos chovu mäsového dobytka. Jeho chovatelia sa stretli 2. mája v krásnom prostredí Jánskej doliny a priblížili si históriu Zväzu chovateľov mäsového dobytka na Slovensku prostredníctvom príhovoru výkonného riaditeľa Ivana Nemčovského. Následne predstavitelia zväzu ocenili inštitúcie, podniky aj ľudí, ktorí výrazne prispeli k rozvoju chovu mäsového dobytka, ktorý sa už 30 rokov stará o našu krajinu. Nás veľmi potešilo, že medzi ocenenými bolo aj vydavateľstvo Slovenský CHOV, aj NPPC – VÚŽV Nitra. Ďakujeme, veľmi si to vážime.

 

Ján Huba, Ján Tomka, NPPC – VÚŽV Nitra, Slovenský CHOV

Snímky: archív zväzu

      

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov