Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Marian Dukes

Človek sa nestačí čudovať, keď sa pozerá na kampaň, ktorá sa v poslednom čase vedie proti živočíšnej výrobe.

Podľa nej sme väčšími producentmi skleníkových plynov ako dopravné prostriedky. Celá „pravda“ má však minimálne dva háčiky. Prvým je mechanizmus pôsobenia metánu v ovzduší a druhým fakt, že počet prežúvavcov klesá. Ich úžitkovosť síce rastie, avšak vzhľadom na ich vyššiu efektivitu klesá produkcia metánu na jednotku produkcie.

Na celej veci je smutné najmä to, že pod rozličné výzvy na redukciu živočíšnej výroby sa podpisujú aj vedci. Neviem, čo ich k tomu vedie, objektívne poznanie to asi nebude. Ak majú pravdu, kde boli doteraz? Prečo mlčali? Veď informácie o poškodzovaní životného prostredia tu nie sú odvčera? Už v roku 1980 upozorňovala na tento fakt aj skupina Olympic (album Prázdniny na zemi). O 4 roky neskôr si Olympic na albume Laboratoř položila otázku, či sú plasty skutočne takou výhrou, za akú ju považujeme. Skutočná múdrosť totiž tkvie v schopnosti predvídať dosah svojich činov. Napríklad to, čo budeme robiť s batériami elektromobilov po ukončení ich životnosti.

Neustála dehonestácia našej práce nemá len podobu dezinformácií, výmyslov, skreslených faktov či nenávistných kampaní, ale aj fyzických útokov. Vlani vo Francúzsku napadli radikálni vegáni niekoľko predajní s mäsom. Aktuálne sme svedkami kampane proti obchodnému reťazcu, ktorý nejde „s dobou“ a ponúka aj vajcia z klietkového chovu. Nerobí pritom nič protizákonné, len podporuje slovenských producentov, ktorí museli pred 7 rokmi vymeniť klietkové technológie za obohatené klietky a už ich niektoré obchodné reťazce tlačia do ďalšej výmeny bez toho, aby sa existujúca technológia zaplatila.

Bežní ľudia si zrejme myslia, že nie sme zrejme celkom v poriadku ak „trápime“ svoje zvieratá. Aj ja som už mal na facebooku „debatu“ s jednou rozhorčenou dámou, ktorej sa nepáčilo, že teľatá odstavujeme od kráv a kŕmime mliečnou náhradkou. Odporúčaná taktika pri debatách s fanatikmi nezabrala (pokojné vysvetľovanie a logická argumentácia). My slovenskí farmári sme skrátka za čudákov. A čudujete sa, keď sa politici tváriaci sa ako naši reprezentanti dokázali spojiť s politikmi, o ktorých je lepšie mlčať.

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov