Limagrain repky

Nedela 19.mája 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

M. Dukes

O nedávnych protestoch poľnohospodárov sa napísalo už pomerne veľa. Vyjadrili sa k nim nielen samotní farmári či politici, ale aj komentátori jednotlivých médií.

Ak dovolíte, my by sme k napísanému i odvysielanému radi dodali krátky komentár.

To čo dnes žneme, sme zasiali pred viac ako 30 rokmi a v devastácii agropotravinárskeho sektora pokračujeme s malými „prestávkami“ až dodnes. Nekompetentné rozhodnutia a častý chaos sprevádzal nielen jeho transformáciu, ale aj vstupné rokovania do EÚ. Bez nadsádzky by sa dalo povedať, že sa v tom pokračovalo aj v nasledujúcich rokoch. Ani neskoršie reči o zvýšení sebestačnosti vo výrobe potravín nepadli na úrodnú pôdu, keďže po nich nenasledovali konkrétne činy.

Dovoľte malú odbočku. Dodnes nemáme nielen dobudované diaľničné spojenie z Bratislavy a Košíc, ale pomaly už nemáme ani chov ošípaných a chov dobytka, a aj naše ovčiarstvo je v ohrození.

V súvislosti s diaľnicami dovoľte jeden postreh. Stojac v kolóne za zjazdom z diaľnice D1 na Hlohovec si často kladiem otázku, prečo ľuďom nevadí, že dve z troch súčasných koaličných strán zrušili pôvodnú R7. Tá mala spájať Komárno s diaľnicou D1 a odbremeniť dopravu v týchto miestach.

Ak by bol zostal v plánoch aspoň obchvat, každodenné kolóny na vstupe do Hlohovca z D-jednotky by boli s najväčšou pravdepodobnosťou minulosťou a aj most cez Váh by zrejme bol ešte v „pôvodnom“ stave, keďže by nebol tak preťažovaný ako pri prejazde tisícov (najmä nákladných) áut.

Myslím si, že aj súčasná vládna koalícia sa mala v prvom rade starať o skutočné fungovanie štátu. A k tomu patrí aj funkčná Pôdohospodárska platobná agentúra a ďalšie inštitúcie, ktoré majú farmárom slúžiť a nie naopak.

Est modus in rebus, sunt certi denique fines.

   

Marián Dukes, AGROMAGAZÍN

Ilustračný obrázok: https://www.clipartmax.com/

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov