Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

M. Dukes

Už som vo svojich komentároch viackrát skonštatoval, že technika napreduje míľovými krokmi. Určite vás o tom nemusím presviedčať – sami ste svedkami nevídaného technického pokroku v každom zo sektorov poľnohospodárstva.

V živočíšnej výrobe za nás už roboty dokážu nielen dojiť, ale aj prihŕňať krmivo a dokonca ho aj zakladať. Rozličné technické pomôcky nám uľahčujú aj ďalšie pracovné operácie v chove HZ - v niektorých chovoch je už nevyhnutnosťou „strojové“ sledovanie prejavov ruje a samozrejmosťou je praktický manažérsky softvér, ktorý združuje a vyhodnocuje údaje potrebné pre riadenie stáda. Mechanizované kŕmenie sa začína presadzovať aj v chove oviec a v chove ošípaných sú v oblasti kŕmenia dostupné aj automatizované systémy. K mechanizácii a automatizácii rastlinnej výroby sa nebudem radšej vyjadrovať, pretože to nie je moja doména.

Ani my v redakcii nezostávame pozadu. Prvý digitálny fotoaparát sme si kúpili ešte v novembri 2001 – to náš najstarší časopis (Slovenský CHOV) vstúpil do 6. roku svojej existencie. Keďže digitálna fototechnika ešte nebola v tom čase taká vyspelá a v redakcii sme mali len jeden „digitál“, paralelne sme používali stále aj klasické fotoaparáty. Najmä pokiaľ išlo o snímky na titulné strany. Tento stav trval nejaký ten „piatok“. AGROMAGAZÍN bol v tomto smere progresívnejší – hneď od prvého „redizajnovaného“ vydania v januári roku 2009 sme naplno využívali potenciál digitálnej technológie. Prečo taký obšírny úvod? V apríli t.r. sa Slovenský CHOV stal prvým tlačeným médiom z našej vydavateľskej skupiny, ktorý použil na snímanie záberu na svojej titulnej strane fotoaparát mobilného telefónu. Doteraz sme používali snímky z našich „mobilov“ len do vnútra časopisov a, samozrejme, na zhotovovanie snímok, ktoré prezentujeme pri článkoch publikovaných na našom portáli www.agrobiznis.sk. Až príchod modernejších snímacích čipov s vysokým rozlíšením nám umožnil vyskúšať túto praktickú technologickú novinku, ktorú človek nosí pri sebe prakticky neustále. Čo je na historicky prvej fotografii z mobilu použitej pri tvorbe titulnej strany? Milé a zlaté kozliatka na pastve evokujúce jarnú náladu.

Držte nám palce, tak ako ich my držíme vám...

 

Marián Dukes, AGROMAGAZÍN

Snímka: Adam Štefan Dukes

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov