Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Pre mňa veľmi zaujímavú informáciu priniesla uplynulý víkend relácia Farmárska revue. Ak ste ju nestihli pozerať, link nájdete pod týmto textom.

V obci Horné Suroviny neďaleko Senice sa nachádza unikát. Hala, schopná pojať 36 655 nosníc a okolo nej výbeh, umožňujúci každej nosnici užívať si počas dňa min. 4 metre štvorcové voľnej plochy. A to v čase od 11.00 hod. (dovtedy temer 95 % z nich znesie každý deň vajce) do začínajúceho sa zotmenia. Sliepky sú už na pohľad ukážkové, všetky krásne operené, zrejme im nič nechýba.

Nosnice nemeckého hybridu Lohmann brown classic sú vynaliezavé. 4 metre štvorcové na jednu nie je málo. Ale hrabaním pod plotom, ktorý ohradzuje chovný areál, sa snažia mať priestoru ešte viac. „Toto sme podcenili“ – hovorí Matúš Fürek, manažér spoločnosti Sanagro. A líšky nie sú hlúpe. Veď len za uplynulé 2 týždne ich v okolí farmy poľovníci ulovili 40.  

Hneď pri chovnom priestore je linka na triedenie a balenie vajec. Jej kapacita je 4-krát vyššia, ako ich súčasná produkcia. Takže sa dá čakať, že čoskoro budú v tomto systéme chovu s voľným výbehom ponúkať vajcia pre bezmála 5 % našich spotrebiteľov.

 

Ján Huba

Táto reportáž je prvou v poradí aktuálnej Farmárskej revue, tu je link na ňu. 

   

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov