Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Napriek zastaveniu brazílskych dodávok hovädzieho mäsa do Číny (hlavná destinácia tohto produktu) vo februári a marci, dosiahol brazílsky vývoz v prvom polroku 2023 druhý najlepší výkon za celú dobu. Objem vyvezený v období od januára do júna bol len o niečo nižší ako objem vyvezený v rovnakom období roku 2022.

Podľa údajov spoločnosti Secex, ktoré uviedla spoločnosť Cepea, brazílsky vývoz hovädzieho mäsa v prvom polroku 2023 dosiahol 882 670 ton, čo je o 5,33 % menej ako v rovnakom období minulého roka (čo bol rekord), ale o 13,54 % viac ako objem dodaný v prvom polroku 2020, ktorý mal dovtedy druhý najlepší výsledok.

Hoci brazílsky real v posledných mesiacoch posilnil, národné hovädzie mäso bolo na medzinárodnom trhu naďalej konkurencieschopné, čo v júni podporilo dobré výsledky vývozu. Minulý mesiac Brazília vyviezla 192 740 ton hovädzieho mäsa, čo je o 14,4 % viac ako v máji.

Pokiaľ ide o cenu zaplatenú za brazílske hovädzie mäso, priemerná cena v júni dosiahla 5 054,1 USD za tonu, čo je o 0,88 % menej ako cena zaplatená v máji a o 26 % menej ako cena z 22. júna.

Príjmy dosiahnuté v júni boli druhé najvyššie za prvý polrok vo všetkých obdobiach. Z údajov spoločnosti Secex vyplýva, že príjmy z vývozu hovädzieho mäsa v období od januára do júna 2023 dosiahli celkovú sumu 4,35 miliardy USD, čo je o 22,66 % menej ako rekord zaznamenaný v rovnakom období minulého roka.

 

Z thecattlesite.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Diego Giudice/Bloomberg

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov