Limagrain repky

Nedela 16.júna 2024, meniny má Blanka, zajtra Adolf

Británia spustila fyzické kontroly čerstvých potravinových výrobkov dovážaných z Európskej únie približne tri roky po tom, čo opustila jednotný trh bloku a osem rokov po tom, čo hlasovala za odchod z EÚ.

Zatiaľ čo veľké britské supermarkety a veľké exportné podniky z EÚ majú väčšie zdroje na vybavovanie papierovania a nových požiadaviek, menší maloobchodníci a veľkoobchodníci varovali pred meškaniami a prerušením a uviedli, že spotrebitelia by mali očakávať menší sortiment kvalitného tovaru, menej čerstvých produktov a vyššie ceny.

Prvá fáza britského takzvaného nového operačného modelu Border Target, ktorý si vyžaduje dodatočnú certifikáciu, vstúpila do platnosti 31. januára.

Druhá fáza odštartovala v koncom apríla zavedením fyzických kontrol v prístavoch pre takzvané „stredne rizikové“ živočíšne produkty, rastliny a rastlinné produkty, ako je mäso, ryby, syry, vajcia, mliečne výrobky a niektoré rezané kvety. Zaviedli sa aj nové poplatky.

Vláda tvrdí, že nové kontroly, ktoré zahŕňajú vizuálne kontroly a odčítanie teploty tovaru, sú nevyhnutné na to, aby pomohli predchádzať prenikaniu chorôb a škodcov do Británie a vyrovnajú podmienky pre britských exportérov.

"Je nevyhnutné, aby sme zaviedli tieto globálne kontroly založené na riziku, aby sme zlepšili biologickú bezpečnosť Spojeného kráľovstva," uviedla ministerka kabinetu Lucy Neville-Rolfeová.

"Nemôžeme pokračovať s dočasnými opatreniami, ktoré nechávajú Spojené kráľovstvo otvorené hrozbám chorôb a môžu spôsobiť značné škody na našom živobytí, hospodárstve a poľnohospodárskom priemysle."

Británia opakovane odďaľovala zavedenie kontrol na dovoz z EÚ. Na rozdiel od toho EÚ okamžite presadila svoje pravidlá, čo viedlo k oneskoreniam v prístavoch v roku 2021 a prinútilo niektorých britských vývozcov, ako sú výrobcovia syrov a špičkoví chovatelia hovädzieho dobytka, aby sa vzdali predaja, aspoň spočiatku.

"Firmy čelia rastúcemu zmätku a neistote, ako presne a kedy budú hraničné kontroly a náklady plne implementované," povedal William Bain, vedúci obchodnej politiky Britskej obchodnej komory.

Nigel Jenney, generálny riaditeľ konzorcia Fresh Produce Consortium, uviedol, že vláda „vlastne vytvorila najefektívnejšiu a najdrahšiu hranicu na svete“.

Povedal, že odvetvie bolo informované o tom, že inšpekčný personál nebude k dispozícii na hraničných kontrolných bodoch po 19:00 – čo je veľký omyl vzhľadom na to, že 95 % všetkého tovaru v našom sektore prichádza mimo hodín, počas ktorých si vládni úradníci Spojeného kráľovstva želajú pracovať. Úrad vlády sa k načasovaniu bezprostredne nevyjadril.

Vláda uviedla, že pri kontrolách prijme „pragmatický prístup“, pričom uprednostní tovar, ktorý predstavuje najväčšie riziko biologickej bezpečnosti, a zachová hladký tok dovážaného tovaru.

Odhaduje, že jej hraničné pravidlá zvýšia náklady pre dovozcov spoločne o 330 miliónov libier (413 miliónov USD) ročne a zvýšia infláciu potravín len o 0,2 % za tri roky.

(1 USD = 0,7983 libry)

 

Z Thepigsite.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: swissinfo.ch

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov