Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Európsky parlament chce chrániť poľnohospodárov pred dovozom ukrajinského obilia oveľa silnejšie ako Európska komisia. Poslanci žiadajú brzdu dovozu týchto výrobkov.

Európsky parlament chce obmedziť dovoz poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny viac ako Európska komisia. Koncom januára navrhla dovážať takmer všetok tovar z Ukrajiny bez cla po júni 2024. Platnosť súčasných opatrení na uľahčenie obchodu uplynie 6. júna.

Pokiaľ ide o hydinu, vajcia a cukor, Komisia navrhla automatické dovozné limity, ak dovoz do EÚ prekročí priemer posledných rokov.

Predĺženie automatického limitu importu

Poslanci momentálne požadujú tento mechanizmus pre pšenicu, jačmeň, ovos, kukuricu a med. Okrem toho požadujú automatický zákaz dovozu múky, peliet a "iných spracovaných obilných zŕn" uvedených výrobkov.

Predvojnový dovoz ako základ

Podľa požiadaviek poslancov poslúži ako referencia priemerný objem dovozu v rokoch 2021, 2022 a 2023. Na výpočet má teda vplyv aj objem dovozu predvojnového roka 2021. Európska komisia chce použiť len roky 2022 a 2023.

EÚ konkrétne obmedzuje dovoz alebo ukladá obvyklé clá, len čo dovoz prekročí uvedené prahové hodnoty. Neexistoval by tak neobmedzený bezcolný dovoz poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny.

Bernhuber: Solidarita s Ukrajinou a ochrana poľnohospodárstva

"Solidarita s Ukrajinou a ochrana nášho poľnohospodárstva idú pre nás ruka v ruke a sú našou najvyššou prioritou," komentoval rozhodnutie parlamentu rakúsky europoslanec za Európsku ľudovú stranu (EPP) Alexander Bernhuber.

"Ochranný mechanizmus sa bude vzťahovať aj na dovoz obilnín do EÚ. Okrem toho by sa dovoz z rokov 2021 až 2023 mal použiť ako realistické referenčné obdobie na výpočet priemeru dovozu, a preto by sa mali zohľadniť aj hodnoty z predvojnových čias," vysvetlil Bernhuber pozíciu parlamentu.

Lopta je na strane členských štátov

 Členské štáty musia ešte nájsť stanovisko k dovozu z Ukrajiny. Európsky parlament, Komisia a členské štáty potom budú môcť spoločne rokovať o konečnom nariadení. Cieľom Komisie je, aby nové dovozné pravidlá boli hladko prepojené so súčasným oslobodením od cla. Platnosť týchto opatrení uplynie začiatkom 6. júna.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: European Union 2024 - Source: EP

 

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov