Limagrain repky

Nedela 19.mája 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Ostatný týždeň sme videli na európskom trhu prevažne stagnáciu cien ošípaných, rast cien mliečnych komodít a rast cien ropy. Ceny jatočných kráv v Nemecku v tomto týždni rastú, zatiaľ čo ceny jatočných býkov stagnujú. Ceny ošípaných na dnešnej aukcii na burze ISN v Nemecku jemne korigovali nadol.

Jatočné ošípané

Nemecké ceny jatočných ošípaných v tomto týždni ostávajú nezmenené na 2,20 EUR/kg jat. hm. Na dnešnej aukcii na burze ISN v Nemecku cena zobchodovaných zvierat poklesla v porovnaní s minulou akciou o 1 eurocent/kg jat. hm. na 2,26 EUR/kg jat. hm. Keďže na predchádzajúcej aukcii minulý piatok sa ceny nemenili, na medzitýždennej báze na burze ISN poklesla cena komodity o 1 eurocent/kg jat. hm.

Ďalší významní európski exportéri rovnako nemenia svoje ceny. Dánske ceny jatočných ošípaných ostávajú tento týždeň zastabilizované na cenovke 1,78 EUR/kg jat. hm. Ceny v Španielsku na Mercolleide zostali zafixované na 1,80 EUR/kg ž. hm., čo je v obidvoch prípadoch totožná cena ako pred týždňom.

Ceny odstavčiat v EÚ pokračujú v opatrnom raste, keď v 13. kalendárnom týždni sa dostali mierne nad 88 EUR za odstavča. Medzimesačne tak vzrástli o 5 %.

Malé pohyby cien v západnej Európe zrejme povedú k pokračovaniu stabilnej cenotvorby aj v krajinách V4. Slovenské ceny jatočných ošípaných by mohli v tomto týždni ostať v pásme 2,22 – 2,32 EUR/kg jat. hm.

Keďže v Európe začína grilovacia sezóna, mohlo by to zvýšiť dopyt po bravčovine, čo pri stagnujúcej ponuke môže v najbližších týždňoch posunúť ceny v Európe na vyššie úrovne.

Čínske farmárske ceny jatočných ošípaných sa v tomto týždni obchodujú za 1,93 EUR/kg ž. hm., čo znamená, že ostatný týždeň oslabili o 1 eurocent/kg ž. hm. Na burze Dalian sa ceny živých ošípaných dnes obchodujú za 1932 EUR/t ž. hm. čo znamená, že medzitýždenne vzrástli o 10 EUR/t ž. hm. Súčasne burzové ceny sa dotiahli na ceny na fyzickom trhu. 

Farmárske ceny jatočných ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota v USA pokračujú v razantnom vzostupe na vyššie úrovne. Farmári aktuálne realizujú komoditu za 1,94 USD/kg jat. hm., čo znamená, že medzitýždenne im odberatelia navýšili ceny 8 %. Na trhu futures ceny jatočných polovičiek v USA medzitýždenne posilnili (aprílový kontrakt 2024) 2,9 % na 1,98 USD/kg jat. hm. Aprílový kontrakt pritom už čoskoro nahradí júnový kontrakt, ktorý sa dnes obchoduje už za cenu 2,37 USD/kg jat. hm.

Jatočný dobytok

Ceny jatočného dobytka v Nemecku v aktuálnom týždni vykazujú zmiešanú dynamiku. Jatočné kravy (O3) medzitýždenne posilnili o 7 eurocent/kg jat. hm. na 3,92 EUR/kg jat. hm. Jatočné býky (R3) medzitýždenne ostali bez zmeny, pričom sa tento týždeň obchodujú za 4,70 EUR/kg jat. hm.

Trh EÚ: V 13. týždni 2024 priemerná cena jatočných býkov v EÚ-27 (kategórie A/C/Z, trieda kvality R3) medzitýždenne ostala bez zmeny na 5,03 EUR/kg jat. hm. Priemerná cena kráv v EÚ-27 (trieda O3) vzrástla o 1 eurocent/kg jat. hm. na 4,09 EUR/kg jat. hm.

Slovenské ceny mladých býkov (A) triedy R3 v 13. týždni 2024 medzitýždenne stagnovali na 4,55 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných kráv v SR medzitýždenne posilnili o 4 eurocent/kg jat. hm. na 3,03 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočných kráv by mali ďalej pokračovať v raste cien, pričom pozornosť trhov sa sústredí aj na nové prípady vtáčej chrípky, ktoré v USA postihli viaceré chovy HD. Keďže produkcia hovädziny v USA už druhý rok v rade klesá, trhy si všímajú prípadné rozsahy potenciálnych strát. Nateraz sa ale zdá, že ceny jatočného dobytka v USA na toto dianie nereflektujú, keďže pokračujú v poklese. Ten započali pred dvomi týždňami, pričom ceny za toto obdobie klesli už takmer o 10 %.

Mlieko

Ceny mliečnych komodít v EÚ ostatný týždeň vymazali časť strát, ktoré zaknihovali v predchádzajúcom období.

Európske ceny masla na burze EEX vzrástli medzitýždenne o 48 EUR/t, keď sa dnes obchodujú za 5817 EUR/t. Ceny SOM posilnili v sledovanom období o 21 EUR/t na 2344 EUR/t. Trhová cena mlieka vypočítaná z ceny masla a SOM medzitýždenne stúpla o 1,3 % na 42,28 EUR/100 kg.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní v 13. kalendárnom týždni 2024 boli na medziročnej báze nižšie o 0,2 %. Spotové ceny mlieka v krajine minulý týždeň posilnili v priemere o 2,5 EUR/100 kg do pásma 36 až 37 EUR/100 kg. Holandské spotové ceny mlieka medzitýždenne ostali bez zmeny 37,50 EUR/100 kg.

Ceny mlieka v USA určené na výrobu syrov medzitýždenne vzrástli o 5,9 % na cenu 37,03 USD/100 kg.

Globálny dopyt po mlieku ostáva utlmený, čo obmedzuje rastový potenciál cien mlieka. Predpokladáme, že ceny mlieka v Európe a SR momentálne v aktuálnom cykle kulminujú a postupne začnú klesať a to aj vplyvom sezónneho poklesu obsahu mliečnych zložiek. V SR očakávame kulmináciu cien štandardizovaného mlieka v apríli/máji a následne v júni korekciu. Otázka ale vyvstáva ako sa do cenotvorby mlieka napokon zaangažuje avizovaný rast inflačných očakávaní ako aj potenciálne nový nástup rastu cien na komoditnom trhu, ktorý by mohol postupne pomôcť na vyššie úrovne aj cenám mlieka. Ak totiž nepôjde len o prechodný jav, ale reálny nový vzostup inflácie, potom by ceny mlieka po krátkej korekcii mohli znovu nadviazať na cenový rast ostatných 3. kvartálov roka. Momentálne ale v základnom scenári očakávame kulmináciu cien surového kravského mlieka a od júna ich postupný pokles.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): apríl 2024: 45,90 EUR/100 kg, máj 2024: 45,70 EUR/100 kg, jún 2024: 45,00 EUR/100 kg.

Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): apríl 2024: 45,25 EUR/100 kg, máj 2024: 44,50 EUR/100 kg, jún 2024: 43,15 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Ropa Brent ďalej natiahla svoju rastovú šnúru po tom, čo sa ostatné dni zostril konflikt medzi Iránom a Izraelom na Blízkom východe. Brent sa dnes obchoduje za 91 USD za barel, čo znamená, že na medzitýždennej báze ropa zdražela o 2 USD za barel. Irán dnes vyhlásil na svojom území bezletovú zónu, čo zvyšuje riziko priameho konfliktu s Izraelom. To môže skomplikovať aj dodávky ropy v regióne.

Okrem toho analytici zdôrazňujú, že súčasné škrty produkcie členov OPEC+ povedú k deficitu ropy na globálnom trhu. Očakáva sa, že priemerný deficit za rok 2024 sa vyšplhá na 400 tis. barelov denne.

Z pohľadu technickej analýzy cien sa naďalej nič nemení. Ropa ostáva v robustnom rastovom trende, pričom s veľkou pravdepodobnosťou je jej najbližším cieľom cena 97 USD za barel. Keďže z krátkodobého hľadiska je trh značne prekúpený, cena môže najbližšie dni dočasne korigovať nižšie, resp. sa obchodovať v bočnom pásme v okolí 90 USD za barel.  

Po výraznom zvyšovaní cien benzínov v SR v ostatnom týždni aktuálny vývoj na európskom trhu naznačuje na prestávku v raste cien tohto paliva, alternatívne dokonca na mierny pokles ceny o 1 eurocent/l na 1,70 EUR/l. Ceny nafty pritom budú zrejme stagnovať na 1,60 EUR/l.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov