Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč, ktorý sa od nástupu do funkciu naplno angažuje na Európskej úrovni v boji proti prehnanej byrokracii a príliš ambicióznym zeleným cieľom, víta revíziu Spoločnej poľnohospodárskej politiky. Na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR spolu s partnermi už pracuje na novej národnej legislatíve, ktorá v čo najkratšom čase prinesie osoh aj slovenským poľnohospodárom.

Tak, ako som podporoval protesty slovenských poľnohospodárov proti prehnaným a nezmyselným pravidlám EÚ, tak som s kolegami z ministerstva presadzoval záujmy slovenských poľnohospodárov aj priamo v Bruseli a som veľmi rád, že tento boj nebol márny,“ vyjadril sa minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč na margo revízie Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP), ktorej dal zelenú Európsky parlament. „V čo najkratšom čase chceme všetky výnimky a úľavy v zmysle európskych nariadení preniesť do národnej legislatívy tak, aby mohli slovenskí poľnohospodári efektívnejšie pestovať plodiny, chovať zvieratá a starať sa o našu krajinu tak rýchlo, ako sa dá,“ dodal minister.

Na konkrétnych krokoch v rámci prípravy legislatívnych zmien už ministerstvo pôdohospodárstva
a rozvoja vidieka (MPRV) aktívne pracuje spolu s rezortnými partnermi, vrátane zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), Agrárnej komory Slovensky (AKS) a Združenia mladých farmárov ASYF. „Vďaka komunikácii a sociálnemu dialógu, ktorí s partnermi vedieme, sa poľnohospodári dozvedia o všetkých zmenách včas a budú sa vedieť na ne pripraviť,“ hovorí minister Takáč s tým, že ich aktívna a najmä konštruktívna účasť na tomto procese je veľmi dôležitá. „Nezhody a prílišný dôraz na partikulárne záujmy musia ísť bokom, lebo to, aké konkrétne zmeny prijmeme, zásadne ovplyvní náš agrosektor ako taký,“ dodáva a zároveň upriamuje pozornosť aj predĺženie dočasnej výnimky pre štátnu pomoc v poľnohospodárstve a rybolove, ktorú schválila Európska komisia (EK) a vďaka ktorej je reálne aj predĺženie odvodových úľav na zamestnancov v poľnohospodárstve.

Ústupky EK v oblasti nezmyselných pseudozelených cieľov vníma R. Takáč ako víťazstvo zdravého rozumu nad progresívnou ideológiou, ktorá zásadne poškodzovala európsky agrosektor. „Toto všetko je jasný dôkaz toho, že blížiace sa voľby do Európskeho parlamentu majú obrovsky význam. Čím menej budú dominovať politici, presadzujúci rozličné nezmyselné ideológie v oblasti životného prostredia - a netýka sa to len poľnohospodárstva, ale napríklad aj automobilového priemyslu – tým viac bude EÚ schopná konkurovať ostatnému svetu,“ zdôraznil minister Takáč.

 

Tlačová správa MPRV

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov