Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Ostatný týždeň sme videli na európskom trhu prevažne stagnáciu cien ošípaných, mierny rast cien mliečnych komodít a stagnáciu cien ropy.

Ceny jatočného dobytka v Nemecku sa v tomto týždni nemenia. Ceny ošípaných na dnešnej aukcii na burze ISN v Nemecku mierne strácali.

Jatočné ošípané

Nemecké ceny jatočných ošípaných v tomto týždni ostávajú nezmenené na 2,20 EUR/kg jat. hm. Na dnešnej aukcii na burze ISN v Nemecku cena zobchodovaných zvierat vykázala pokles v porovnaní s minulou akciou o 2 eurocent/kg jat. hm. na 2,27 EUR/kg jat. hm. Sumárne ale na medzitýždennej báze cena ostala bez zmeny.

Dánske ceny jatočných ošípaných ostávajú tento týždeň zastabilizované na cenovke 1,74 EUR/kg jat. hm. Ceny v Španielsku na Mercolleide držia fix na 1,80 EUR/kg ž. hm. (2,27 EUR/kg jat. hm.), čo je tiež rovnaká cena ako týždeň predtým.

Zdá sa, že ceny odstavčiat na EÚ trhu dosiahli svoj sezónny vrchol, keď ostatný týždeň ceny v Holandsku, Dánsku a Španielsku klesli o 2 až 5 EUR za odstavča.

Na západoeurópskom trhu prevláda cenová stabilita, čo naznačuje na malé cenové pohyby aj v regióne V4 v najbližších dňoch. Slovenské ceny jatočných ošípaných by mohli v tomto týždni ďalej stagnovať v intervale 2,22 – 2,35 EUR/kg jat. hm. Zaujímavosťou je, že podľa štatistík EK sa momentálne v SR za lepšie ceny obchodujú ošípané s triedou zmäsilosti E v porovnaní s triedou S. Súčasne platí, že v regióne V4 sa ošípané obchodujú za najvyššie ceny.  

Čínske farmárske ceny jatočných ošípaných ostali medzitýždenne bez zmeny na 1,91 EUR/kg jat. hm. Na burze Dalian sa ceny živých ošípaných dnes obchodujú za 1866 EUR/t ž. hm. a teda medzitýždenne oslabili o 7 EUR/t ž. hm., čo je sotva 1 €cent na kg ž. hm.

Farmárske ceny jatočných ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota v USA medzitýždenne klesli o 0,3 % na okrúhle 2,00 USD/kg jat. hm. Na trhu futures ceny jatočných polovičiek v USA medzitýždenne oslabili o 1 % na 2,15 USD/kg jat. hm. a pokračujú tak vo svojom približovaní sa k cenám na fyzickom trhu.

USDA v najnovšom reporte WASDE predstavilo prvý odhad produkcie ošípaných v USA pre rok 2025, v ktorom predpokladá jej medziročný nárast o 1,2 % na 12,87 mil. ton.

Jatočný dobytok

Ceny jatočného dobytka v Nemecku sa v aktuálnom týždni nemenia a ostávajú na úrovniach z predchádzajúceho týždňa. Jatočné kravy (O3) v krajine vďaka pokračujúcej obmedzenej ponuke a stabilnému dopytu medzitýždenne posilnili o 3 eurocent/kg jat. hm. na 3,95 EUR/kg jat. hm. Jatočné býky (R3) sa v tomto týždni obchodujú za 4,70 EUR/kg jat. hm. a jatočné kravy (O3) za 4,05 EUR/kg jat. hm., čo je cenová hladina identická s minulým týždňom.

Trh EÚ: V 18. týždni 2024 priemerná cena jatočných býkov v EÚ-27 (kategórie A/C/Z, trieda kvality R3) medzitýždenne ostala bez zmeny na 5,04 EUR/kg jat. hm. Priemerná cena kráv v EÚ-27 (trieda O3) vzrástla o 1 eurocent/kg jat. hm. na 4,19 EUR/kg jat. hm.

Slovenské ceny mladých býkov (A) triedy R3 v 18. týždni 2024 medzitýždenne klesli o 1 eurocent/kg jat. hm. na 4,65 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných kráv v rámci triedy O3 v SR neboli reportované, ceny v triede O2 sa pohybovali na 2,87 EUR/kg jat. hm., čo signalizuje medzitýždenný pokles ceny o 12 eurocent/kg jat. hm.

Produkcia hovädziny v USA má pokračovať v poklese aj v roku 2025, pričom medziročne podľa odhadov USDA má klesnúť o 5,5 % na 11,4 mil. ton.

Mlieko

Ceny mliečnych komodít na trhu futures ako aj na spotovom trhu v západnej Európe ostatný týždeň zaznamenali v sumári mierne zisky. Európske ceny masla na burze EEX síce klesli medzitýždenne o 37 EUR/t, keď sa dnes obchodujú za 5963 EUR/t, zato ceny SOM posilnili v sledovanom období o 32 EUR/t na dnešných 2386 EUR/t. Trhová cena mlieka vypočítaná z ceny masla a SOM medzitýždenne stúpla o 0,2 % na 43,50 EUR/100 kg.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní v 18. kalendárnom týždni 2024 boli na medziročnej báze vyššie o 0,3 %, čo znamená, že súčasné tempo produkcie sa znovu preklopilo do reakcelerácie. Spotové ceny mlieka v Nemecku minulý týždeň vzrástli v priemere o 1,5 - 2 EUR/100 kg do pásma 36,5 až 37,5 EUR/100 kg. Holandské spotové ceny mlieka medzitýždenne pridali 0,5 EUR/100 kg, čo ich poslalo na 39 EUR/100 kg.

Ceny mlieka v USA určené na výrobu syrov medzitýždenne poskočili nahor o 10 % na dnešných 47,18 USD/100 kg. Prípady vtáčej chrípky v chovoch dojníc vedú k poklesu stavov dojníc v krajine, čo sa ostatné dni prejavilo citeľným vzostupom cien komodity na burze CME.

Mierne cenové prírastky mlieka na spotovom trhu v západnej Európe naznačujú na stabilnú situáciu na trhu. Rizikom ale ostáva klesajúci dopyt po mliečnych výrobkoch zo strany Číny. Importy mliečnych komodít do Číny v 1.Q. 2024 boli o 14 % nižšie v porovnaní s rovnakým kvartálom roka 2023. Pritom importy mliečnych komodít z EÚ do Číny v 1.Q. 2024 sa medziročne prepadli až o 31 %.

AGROMAGAZÍN ponecháva svoj výhľad cien surového kravského mlieka v SR bez zmeny.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): máj 2024: 45,80 EUR/100 kg, jún 2024: 45,40 EUR/100 kg, júl 2024: 44,80 EUR/100 kg.

Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): máj 2024: 44,60 EUR/100 kg, jún 2024: 43,55 EUR/100 kg, apríl 2024: 42,95 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Ropa Brent pokračuje v nejasnom smerovaní, keď sa ostatný týždeň naďalej pohybovala v úzkom obchodnom pásme medzi 82 až 84 USD za barel. Opakuje sa nám tak identická situácia ako na prelome februára a marca, kedy sa komodita tiež dlhú dobu obchodovala s relatívne malými cenovými zmenami. Opäť tak smer vymanenia sa z aktuálneho obchodného pásma rozhodne o ďalšom cenovom smerovaní komodity. No to, že sa rope nedarí znovu dostať nad 85 USD za barel a tým do dlhodobého rastového trendu, je náznakom toho, že tým smerom môže byť cenový pokles.

Na ceny ropy budú vplývať zajtrajšie dáta o inflácii v USA za mesiac apríl. Ak inflácia ostane „horúca“, rope by to mohlo pomôcť si pripísať cenové zisky. Je tu však reálna obava o ekonomické spomalenie vo svete v nasledujúcich mesiacoch. Platí to hlavne pre USA a Čínu, ktoré sú súčasne i najväčšími spotrebiteľmi ropy. Nehovoriac o tom, že najväčšia ekonomika Eurozóny – Nemecko, sa už v recesii nachádza. 

Dnes okrem toho vyjde pravidelný mesačný report od aliancie OPEC, v ktorom by sme mohli nájsť ďalšie informácie o tom, či sa naďalej očakáva silný dopyt po rope počas nadchádzajúcej letnej motoristickej sezóny. Aj táto správa tak má potenciál formovať ceny.

Naopak, z médií sa ostatné dni vytratili správy o dianí na Blízkom východe, čo je zrejme jeden z dôvodov, prečo ceny ropy ostatné dni vykazujú nižšiu volatilitu (kolísavosť).

Z pohľadu technickej analýzy pokles ceny ropy pod 81 USD za barel otvorí komodite priestor pre ďalšiu korekciu smerom do pásma 72 až 78 USD za barel. Naopak, posilnenie nad 85 USD za barel dá komodite priestor pre ďalší vzostup smerom k 92 USD za barel.

Ceny PHM na európskych burzách sa ostatný týždeň takmer vôbec nemenili, čo dáva predpoklady pre pokračovanie stabilnej cenotvorby PHM i na slovenských čerpacích staniciach. Ceny nafty by sa tak mohli tento týždeň ďalej obchodovať v okolí 1,52 EUR/l a ceny benzínu Natural 95 v blízkosti 1,64 EUR/l.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov