Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Január sa z pohľadu cien nevyvíjal dobre. Napriek poklesom cien sme ale museli zrealizovať pár obchodov na domácom trhu, aby sme optimalizovali cash flow pred začiatkom jarnej sezóny.

Bilancia na hedžingovom účte

Vitajte pri ďalšom pokračovaní seriálu článkov týkajúcich sa realizácie predajného plánu produkcie plodín na virtuálnej 500 ha farme AGROMAGAZÍNu, v ktorom realizujeme produkciu v rámci ročníka 2023/24.

Január sa vôbec nevyvíjal pre agrárne trhy dobre. Potvrdenie rekordnej produkcie kukurice v USA i v Číne poslalo do novej vlny poklesu ceny prakticky všetkých plodín. Znepokojivé je, že slabosť sa prejavuje takmer na celom komoditnom trhu, čo môže byť signál, že ekonomická recesia je oveľa bližšie ako sa pôvodne očakávalo. AGROMAGAZÍN v ročenke AGROBIZNIS 2024 predpokladal, že recesia by do USA mohla doraziť v lete, no zrejme bude rozumné počítať s alternatívou, že to môže byť aj skôr. A to znamená, že prípadný dočasný vzostup cien plodín v 1.Q. 2024 v dôsledku možného urýchlenia príchodu recesie sa nemusí napokon zrealizovať. Na druhej strane počasie na jeseň do značnej miery naštrbilo kondíciu porastov pšenice v EÚ, čo by komodite mohlo túto jar pomáhať udržať si ceny na relatívne stabilných úrovniach, aj v prípade, že by naozaj dorazila recesia.

Napriek tomu, že ceny plodín na burzách v januári klesali, rozhodli sme sa spraviť niekoľko predajov na domácom trhu. Jarná sezóna je za dvermi a my potrebujeme optimalizovať cash flow.

Doteraz sme v rámci sezóny 2023/24 uzatvorili 18 obchodov na burze, pričom v rámci týchto uzatvorených (ukončených) obchodov sme zaknihovali zisk 44618 € (tab. 3). Keďže sme ostatný mesiac neurobili žiaden obchod, zisk z uzatvorených obchodov ostal medzimesačne bez zmeny.

K 14.2.2024 naša 1 otvorená pozícia na hedžingovom účte (1 obchod) eviduje stratu 55 €, čo znamená medzimesačný pokles hodnoty účtu o 55 € v otvorených pozíciách (tab. 1).

Pripomíname, že všetky nové otvorené pozície, ako aj realizované obchody v priebehu mesiaca zverejňujeme hneď po realizácii týchto obchodov na našom X twitterovom účte @agromagazin. Zmeny evidujeme v priložených tabuľkách.

Pšenica

Na trhu futures nám čoskoro exspiruje marcový kontrakt 2024 pšenice, v rámci ktorého sme doteraz držali našu poslednú hedžingovú pozíciu na objem 50 ton pšenice. Pšenica na MATIFe siahla znovu na svoje minimá z novembra roku 2023 a i preto sme sa rozhodli, že po dosiahnutí tohto minima opustíme aj túto našu finálnu hedžingovú pozíciu. Pri exspirujúcich mesiacoch je vhodné obchod opustiť včas, keďže s blížiacou sa exspiráciou je príslušný kontrakt čoraz menej likvidný a to znamená riziko vyšších cenových výkyvov. Preto sme dňa 2.2.2024 uzatvorili finálny 1 lot (50 ton) našej short (krátkej) pozície. Pozíciu sme otvárali predajom za cenu 268,50 €/t, pričom sme ju vysporiadali nákupom za cenu 212,50 €/t. To znamená zisk 56 €/t, resp. 2800 € za celú pozíciu (50 ton). Keďže pšenica na burze MATIF v úvode februára vytvorila nové cenové minimum a my už nie sme hedžovaní na burze, rozhodli sme sa súčasne pre realizáciu 100 ton potravinárskej pšenice (obsah NL 12,5 %) na domácom trhu za cenu 160 €/t. Budeme úprimní, s cenou, ktorá ostáva 52 €/t pod cenou na MATIFe (bežne býva cena na domácom trhu o 30 €/t nižšia ako na burze MATIF) nie sme spokojní, no keďže potrebujeme cash a súčasne vidíme, že na komoditnom trhu sa nedarí ich cenám rásť (viď signál pre zvýšené riziko recesie), pustili sme časť produkcie na trh. Stále držíme v sile 300 ton potravinárskej pšenice a budeme vyčkávať ako trh zareaguje najbližšie dva mesiace na potenciálne horšiu kondíciu porastov pšeníc v EÚ vplyvom extrémne mokrej jesene. To, že potravinárska pšenica sa stále hýbe 50 €/t pod cenami na MATIFe, čo je o 20 €/t vyššia negatívna prémia ako historický priemer, nám zabezpečuje určitý „ochranný vankúš“ aj v prípade potenciálneho ďalšieho poklesu cien pšenice na burze MATIF. Inými slovami veríme, že aj ak ceny na MATIFe sa náhodou zosunú nižšie, slovenské ceny možno budú tiež klesať, no citeľne pomalším tempom.

Kukurica

Ochranný vankúš v podobe mimoriadne negatívnej cenovej prémie však vyprchal pri kukurici. V januári sme videli na burze MATIF pokles ceny kukurice o 20 €/t, zatiaľ čo na slovenskom trhu bol pokles výrazne nižší. To prispelo k normalizácii cenovej prémie medzi SK trhom a burzou MATIF, ktorá sa postupne od jesene až doteraz znormalizovala z mínus 60 €/t na mínus 25 - 35 €/t (Západoslovenský kraj). S predajom kukurice sme čakali práve na túto normalizáciu. Žiaľ, veľmi sme si nepomohli, keďže cena kukurice na burze MATIF medzičasom pokračovala v poklese. Na globálnom trhu je veľa kukurice a keď si k tomu pripočítame rastúce riziko príchodu ekonomickej recesie plus našu potrebu optimalizovať cash flow pred jarnou sezónou – rozhodli sme sa predať na domácom trhu ďalších 250 ton kukurice. Aj keď za cenu nižšiu ako na jeseň, konkrétne za 155 €/t. Teraz môže trošku mrzieť, že sme našu hedžingovú pozíciu v objeme 2 loty (100 ton) zatvorili už v novembri, keď sa ceny kukurice zosunuli do okolia 205 – 210 €/t. Predpokladali sme, že na MATIFe vytvorí kukurica dno v okolí 197 €/t, preto sme s určitou rezervou vysporiadavali pozície. Ak by sme pozície podržali, mohli by nám priniesť väčší finančný profit. Ale musíme rešpektovať náš predajný plán a risk manažment, ktorý je jeho súčasťou. Vychytávať celé potenciálne pohyby plodín nie je realistické, pričom ak sa o to snažíme, zbytočne zvyšujeme riziko. Dobrou správou je, že pri ostatnom cenovom poklese kukurice na burze MATIF zafungoval „ochranný vankúš“ neprimerane veľkej negatívnej cenovej prémie medzi SK trhom a burzou MATIF. Tá sa znormalizovala, keďže ceny kukurice v krajinách V4 už tak výrazne nereagovali poklesom na vývoj na burze MATIF. Ceny na domácom trhu si svoj pokles výrazne pod ceny MATIF „odkrútili“ už na jeseň roku 2023.

Po našom predaji na domácom trhu nám ostalo v sile ešte 311 ton kukurice. Uvidíme, či sa na susednom trhu pšenici podarí najbližšie dva až tri mesiace vplyvom výhľadu nižšej novej úrody v EÚ posilniť, pretože to by technicky mohlo potiahnuť vyššie aj ceny kukurice. No položili sme si otázku: Dá sa profitovať na prípadnom raste ceny, keď už sme produkciu predali?

Keďže predajná cena druhej tranže kukurice nepokryla naše výrobné náklady, ideme vyskúšať ďalší malý experiment. Na trhu futures totiž je potenciál pre profit na raste ceny plodiny aj v prípade, že ste ju už fyzicky predali. Možnosťou je nakúpiť tentoraz call opciu (minule sme pri pšenici mali kúpenú put opciu – ktorá nás chránila pred poklesom ceny, no súčasne nám dala možnosť aj profitovať na raste ceny – avšak za podmienky, že nám tovar ostal v sklade!), ktorá nám dovolí profitovať na prípadnom raste ceny podkladového aktíva. Obchodovanie opcií na kukuricu na burze MATIF je však na náš vkus relatívne málo likvidné, preto sa pomerne ťažko vyberá ideálna strike cena a kontrakt za prijateľnú cenu opčnej prémie – ktorú je potrebné za toto de facto poistenie zaplatiť.

Po dôkladnej analýze sme sa rozhodli, že (dňa 2.2. 2024) nakúpime 1 call opciu (50 ton) na augustový futures 2024 kukurice so strike cenou 210 €/t. Predajca opcie požadoval za túto opciu opčnú prémiu vo výške 2,30 €/t, a teda sme zaplatili 115 € za celú opciu. Toto je naše maximálne cenové riziko, ktoré v tomto obchode podstupujeme (plus zaplatené poplatky). Čo týmto obchodom sledujeme? Ak cena kukurice na burze MATIF do 15.7.2024 (vtedy opcia exspiruje) bude ďalej klesať, necháme túto opciu prepadnúť ako bezcennú a naša strata tak dosiahne 115 € (zaplatená opčná prémia). No ak by augustový futures kontrakt 2024 kukurice do leta posilnil napríklad na 215 €/t, potom sa naša opcia dostane tzv. „do peňazí“, čo automaticky bude dvíhať jednak výšku opčnej prémie (my opciu môžeme kedykoľvek predať a tým túto prémiu získať). Resp. ak sa opcia dostane do peňazí - čo znamená, že futures kontrakt sa bude obchodovať nad našou strike cenou (210 €/t)- potom si môžeme opciu uplatniť a tým získať 1 lot long (dlhej) pozície augustového kontraktu 2024 kukurice za (strike) cenu 210 €/t (50 ton). Long pozícia zarába na raste ceny podkladového aktíva (v našom prípade futures augustový kontrakt 2024) a teda ak na MATIFe sa do leta kukurica vráti dajme tomu na 225 €/t – môžeme na tom zarobiť 15 €/t. Ak sa do leta niečo nečakané udeje a kukurica vystrelí späť na 300 €/t, získame 90 €/t. To len na vysvetlenie mechanizmu fungovania tejto opcie. Zaujímavé pritom je, že pri tejto stratégii už môžem mať predaný tovar. Stratégia nám totiž vopred definuje maximálnu stratu z obchodu, pričom je ohraničená výškou zaplatenej opčnej prémie – čo je 115 €.  To sa nám zdá ako prijateľné školné (opčná prémia na call opciu býva spravidla lacnejšia, keď sa aktuálne ceny podkladového aktíva výraznejšie hýbu pod nami zvolenou strike cenou a tiež, keď implikovaná volatilita cien kukurice je nižšia – menšie riziko prekvapení totiž znamená nižšiu cenu poistenia). Sme zvedaví ako sa obchod bude ďalej vyvíjať. Nečakáme totiž, že cena kukurice na burze MATIF bude mať nejaký veľký rastový potenciál – skôr je reálna stagnácia cien. Od tejto stratégie tak nečakáme, že zarobíme, je to skôr o tom, aby nám ukázala ako fungujú možnosti, ktoré máme k dispozícii v prípade, že plodinu už máme zrealizovanú.

V sile nám stále zostáva ešte 311 ton kukurice, ktorú si v tomto momente nijakým spôsobom neistíme (pre vysvetlenie: Opčná stratégia je test, ktorý sa pri vyššie nastavenej stratégii vzťahuje na predanú produkciu – preto ju nepriraďujeme k tejto časti produkcie, ktorá ostáva v sklade). Ale vzhľadom na to, aký má kukurica na MATIFe za sebou cenový prepad, si myslíme, že jej poklesný potenciál (naše riziko) je už malý. Ísť teraz do tradičnej short futures pozície sa nám nezdá rozumné – ak cena totiž vzrastie, bude to pre nás znamenať finančnú stratu na burze. De facto tak stavujeme na to, že na MATIFe už cena kukurice ďalej klesať nebude a tým sa udrží stabilná aj na domácom trhu. Samozrejme, teraz by bolo pre nás ideálne, aby ceny na domácom trhu ako aj na burze MATIF začali znovu rásť – znamenalo by to vyššie predajné ceny našich zvyšných 311 ton kukurice na domácom trhu a k tomu aj nejaký malý profit na našej novej opčnej stratégii.

Olejniny

Pri repke sa pozeráme na kontrakty novej úrody, no jej ceny nevnímame ako atraktívne, preto si nateraz dávame čas a nerobíme žiadne kroky.

Na speňaženie však stále čaká 147 ton sóje. Ceny na domácom trhu nám v januári klesli, čo je dôsledkom hlavne poklesu cien komodity na burze CBoT po tom, čo sa v januári vo WASDE reporte jednak navyšovala finálna výška produkcie sóje v USA a jednak výdatne pršalo na väčšinovej časti územia Brazílie. No zimné potenciálne straty na úrode vplyvom sucha v Brazílii sú stále záhadou. Analytici totiž stále držia neuveriteľne veľké rozpätie v odhadovanej úrode sóje v Brazílii, kde aktuálne už začala žatva. A to medzi 137 – 157 mil. ton. Z technického hľadiska je cena sóje na burze CBoT v poklesnom trende, čo vytvára hrozbu ďalšieho možného poklesu cien aj na domácom trhu v SR, no myslíme si, že neistota z trhu nezmizla a i preto najbližšie dva – tri mesiace by sa sója mohla znovu dostať na vyššie úrovne. Preto čakáme s predajom našej produkcie.

David Karkulín

 

Tabuľka č.1: Predajný plán produkcie: Burzové obchody virtuálnej farmy AGROMAGAZÍNu v sezóne 2023/24 vrátane aktuálnej hodnoty otvorených pozícií na hedžingovom obchodnom účte k 14.2. 2024.

Plodina

Objem/

Burza

Dátum realizácie obchodu

Realizované obchody

Vstupná cena

Aktuálna otvorená pozícia

zisk/strata z obchodu

14.2.2024

Medzimesačná zmena

Kukurica

Nový obchod!

50 ton MATIF 1 opcia CALL

2.2.2024

Nákup 1 CALL opcie na futures aug 2024 za strike cenu 210 €/t zaplatená opčná prémia 2,30 €/t, resp. 115 € za kontrakt

Hodnota opčnej prémie: 60 €, resp. 1,20 €/t

Zisk na prémii: 0 €

- 55

Bilancia hedžingového účtu

 

14.2.2024

 

-55 €

-55 €

 

Tabuľka č.2: Zrealizované predaje plodín na fyzickom trhu SR (sezóna 2023/24).

Plodina

Objem

Dátum realizácie obchodu

Typ realizovaného obchodu

Aktuálna pozícia

Realizačná cena

REPKA

100 t

22.3.2023

Forward. kontr

fyz. trh SR

 Dodanie 7/23

450 €/t

 

178 t

11.7.2023

Predaj

fyz. trh SR

 Dodanie 7/23

415 €/t

 

50 t

31.10.2023

Predaj

fyz. trh SR

 Dodanie 11/23

401 €/t

Sumarizácia

328 t

Priemerná realizačná cena

424 €/t

PŠENICA

12,5 % NL

200 t

22.3.2023

Forward. kontr

fyz. trh SR

 Dodanie 7/23

215 €/t

12,5 % NL   

232 t

5.9.2023

Predaj

fyz. trh SR

 Dodanie 9/23

190 €/t

kŕmna

200 t

5.9.2023

Predaj

fyz. trh SR

 Dodanie 9/23

145 €/t

kŕmna

168 t

21.9.2023

Predaj

fyz. trh SR

 Dodanie 10/23

145 €/t

12,5 % NL   

Nový obchod!

100 t

 

5.9.2023

 

Predaj

fyz. trh SR

Dodanie 2/24

160 €/t

 

KUKURICA

250 t

21.9.2023

Forward. kontr

fyz. trh SR

 Dodanie 12/23

160 €/t

Nový obchod!

250 t

 

2.2.2024

 

Predaj

fyz. trh SR

 Dodanie 2/24

155 €/t

 

Sója

 

100 t

23.11.2023

Forward. kontr

fyz. trh SR

 Dodanie 12/23

390 €/t

 

Tabuľka č.3: Zrealizované hedžingové OBCHODY NA BURZE (sezóna 2023/24).

Plodina

burza

Objem

(typ obchodu)

Kontrakt

Short/

long pozícia

Otvorenie pozície

Cena (N/P)

dátum

Zatvorenie pozície

Cena (N/P)

dátum

Netto

Zisk/

strata na tonu

Zisk/ strata z obchodu

Pšenica

MATIF

50 t (futures)

SEPT 23

Short

328,75 €/t (P)

14.2.2023

226,50 €/t (N)

22.3.2023

+102,25 €/t

Zisk 5112 € z obchodu

 

100 t (futures)

MAR 24

Short

288,75 €/t (P)

14.2.2023

239,75 €/t (N)

5.9.2023

+ 49 €/t

Zisk 4900 € z obchodu

 

50 t (futures)

MAR 24

Short

245,75 €/t (P)

12.6.2023

239,75 €/t (N)

5.9.2023

+ 6 €/t

Zisk 300 € z obchodu

 

50 t (futures)

MAR 24

Short

258,00 €/t (P)

21.6.2023

239,75 €/t (N)

5.9.2023

+18,25 €/t

Zisk 912 € z obchodu

 

150 t (futures)

MAR 24

Short

267,75 €/t (P)

30.3.2023

247,50 €/t (N)

26.9.2023

+20,25 €/t

Zisk 3037 € z obchodu

 

50 t

 (1 put opcia)

MAR 24

Nákup put opcie za strike cenu 240 €/t

Zaplatená opčná prémia (za nákup opcie)

9,40 €/t

20.7.2023

Získaná opčná prémia (za predaj opcie)

22 €/t (N)

8.1.2024

+12,6 €/t

Zisk 630 € z obchodu

Nový obchod!

50 t (futures)

MAR 24

Short

268,50 €/t (P)

24.7.2023

212,50 €/t (N)

2.2.2024

+ 56 €/t

Zisk 2800 € z obchodu

Repka

MATIF

50 t (futures)

NOV 23

Short

555,25 €/t (P)

14.2.2023

438,50 €/t (N)

22.3.2023

+116,75 €/t

Zisk 5837 € z obchodu

 

50 t (futures)

FEB 24

Short

481,00 €/t (P)

30.3.2023

405,00 €/t (N)

23.5.2023

+76 €/t

Zisk 3800 € z obchodu

 

50 t (futures)

FEB 24

Short

476,00 €/t (P)

16.6.2023

468,25 €/t (N)

11.7.2023

+7,75 €/t

Zisk 387 € z obchodu

 

50 t (futures)

FEB 24

Short

446,00 €/t (P)

12.6.2023

467,00 €/t (N)

28.7.2023

-21 €/t

Strata 1050 € z obchodu

Celkovo repka

 

 

 

 

 

Zisk 8974 €

Kukurica

MATIF

100 t (futures)

NOV 23

Short

267,75 €/t (P)

27.2.2023

213,00 €/t (N)

23.5.2023

+54,75 €/t

Zisk 5475 € z obchodu

 

100 t (futures)

NOV 23

Short

279,75 €/t (P)

14.2.2023

213,75 €/t (N)

16.8.2023

+66 €/t

Zisk 6600 € z obchodu

 

50 t (futures)

MAR 24

Short

248,00 €/t (P)

21.6.2023

219,75 €/t (N)

26.9.2023

+28,25 €/t

Zisk 1412 € z obchodu

 

50 t (futures)

MAR 24

Short

249,75 €/t (P)

24.7.2023

219,75 €/t (N)

26.9.2023

+30 €/t

Zisk 1500 € z obchodu

 

50 t (futures)

JÚN 24

Short

241,75 €/t (P)

16.6.2023

210,25 €/t (N)

31.10.2023

+31,50 €/t

Zisk 1575 € z obchodu

 

50 t (futures)

JÚN 24

Short

234,50 €/t (P)

12.6.2023

208,50 €/t (N)

28.11.2023

+26 €/t

Zisk 1300 € z obchodu

Sója

CBoT

27,2 t  = 1000 bušelov (futures)

Nov 23

Short

13,61 $/bu (P)

21.6.2023

Kurz 1,10$/€

Hodnota kontraktu:

12384 €

13,01 $/bu (N) 26.9.2023

Kurz 1,058$/€

Hodnota kontraktu:

12297 €

+0,60 $/bu

3,2 €/t*

*zmena kurzu!

Zisk 600 $ z obchodu

Zisk 91 € z obchodu

Bilancia uzatvorených obchodov na burze (18 obchodov)

44618 €

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov