Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Prvého mája bolo oznámené, že 37 fariem pre chov prasníc v Missouri v USA, ktoré vlastní Smithfield Foods, sa zatvára. Smithfield je najväčší svetový spracovateľ bravčového mäsa, ktorý v roku 2013 kúpil Shuanghui International, najväčší čínsky producent bravčového mäsa.

Toto zatvorenie farmy oznámil miestnemu spravodajstvu zamestnanec, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity. Ako dôvody zatvorenia uviedol negatívne podmienky na trhu a zdravotné problémy so stádom prasníc, ale ďalej to nerozvádzal.

Smithfield má údajne 132 fariem vlastnených spoločnosťami a 109 zmluvných fariem v Missouri, spolu s prenajatou farmou, 8 výrobní krmiva a závodom na spracovanie bravčového mäsa. V júli 2021 spoločnosť zatvorila svoj zakladajúci bitúnok v meste, kde bola založená pred viac ako 85 rokmi, v Smithfielde vo Virgínii.

Obavy z akvizície

V tom čase bola kúpa Smithfieldu v roku 2013 najväčšou akvizíciou americkej spoločnosti čínskou spoločnosťou v histórii. Pred uzavretím dohody existovali obavy, že spoločnosť Shuanghui (teraz nazývaná WH Group) by mohla použiť Smithfield ako kanál na predaj svojich produktov v USA. Objavili sa aj obavy týkajúce sa potravinovej bezpečnosti v súvislosti so skutočnosťou, že zahraničná spoločnosť sa chystá kontrolovať zhruba pätinu produkcie bravčového v USA.

Iní, vrátane členov Kongresu, sa čudovali, prečo by WG Group zaplatila za Smithfield o 30 % viac, ako je jeho trhová hodnota. To viedlo niektorých – vo vláde aj mimo nej – k tomu, aby vyjadrili obavy, že čínska vláda bola pri dohode tichým partnerom.

Obmedzenie vlastníctva

Obavy z kúpy Smithfielda pretrvávajú. Práve teraz, keď sú vzťahy medzi USA a Čínou napäté, je zahraničné vlastníctvo amerických podnikov v oblasti poľnohospodárstva a poľnohospodárskej pôdy pod drobnohľadom politikov. Missouri a 26 ďalších štátov, uvádza Washington Post, teraz zvažuje návrhy, ktoré by zakázali alebo obmedzili zahraničné akvizície fariem. Noviny však tiež uvádzajú, že „vedúci pracovníci Smithfieldu sú podráždení návrhmi, že čínske vlastníctvo americkej pôdy je hrozbou“.

Jeden z týchto vedúcich predstaviteľov Smithfieldu, Kraig Westerbeek, uviedol: „Nemám nikoho z Číny, kto by riadil to, čo robím. Nepovažujem tento podnik za vlastnený čínskou vládou. Úprimne povedané, nerozumiem ani konverzácii o tom."

 

Z pigprogress.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: aleksandarlittlewolf

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov