Limagrain repky

Piatok 17.mája 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Veterinárne osvedčenia špecifikujú požiadavky na vývoz. Od júla už BMEL (Bundesministeriums für Ernährung und Landwirtschaft - Federálne ministerstvo výživy a poľnohospodárstva) nebude udeľovať tieto bilaterálne dohodnuté  požiadavky. BRS (Bundesverband Rind und Schwein - Federálny zväz dobytka a ošípaných) - je ohromený.

Hovorili sme s dr. Nora Hammer, výkonnou riaditeľkou Federálneho zväzu dobytka a ošípaných , o dôsledkoch rozhodnutia federálnej vlády o odňatí vývozných povolení pre dobytok.

BMEL sťahuje nemecké veterinárne osvedčenia na vývoz živého dobytka 1. júla 2023. Čo to znamená pre export chovných zvierat?

Hammer: Veterinárne osvedčenia špecifikujú požiadavky na vývoz, ako sú opatrenia na zabránenie šírenia chorôb. Pred každou prepravou ich musí skontrolovať úradný veterinárny lekár. Certifikáty existujú medzi EÚ a tretími krajinami, bilaterálne medzi Nemeckom a tretími krajinami alebo ako „obchodné certifikáty“ medzi dvoma obchodnými partnermi. Nemecko môže odobrať iba bilaterálne dohodnuté certifikáty. Z právneho hľadiska by sa plemenný dobytok mohol napríklad naďalej vyvážať so „živnostenským listom“. Predajné kanály sa však posúvajú o to viac, čím ťažšie je odbavenie v Nemecku.

Ako reaguje BRS na odobratie certifikátov?

Hammer: Sme ohromení. BMEL tak silne zasahuje do ekonomiky. Diskusia sa navyše len posúva za nemecké hranice. S chovateľskými asociáciami a AFC Consulting Group sme vyvinuli štandardnú prepravu pre dobré životné podmienky zvierat. Ide nad rámec požiadaviek na dobré životné podmienky zvierat a zabezpečuje transparentnosť. To vytvára spoľahlivosť pre podniky a úrady. Pred rokmi sme BMEL ponúkli možnosť spoločne šíriť štandard. To zlyhalo pre nezáujem zo strany BMEL.

 

Z topagrar preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: IMAGO / Hans

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov