Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Zdá sa, že ceny, ktoré sa majú zaplatiť írskym výrobcom vlny v roku 2024, zostanú podobné tým, ktoré boli za tento produkt prijaté v posledných rokoch.

Predseda Irish Grown Wool Council (IGWC) Patrick Byrne uviedol, že ceny zostanú rovnaké „aspoň do začiatku sezóny strihania v roku 2024“.

Povedal, že existujú „hlavné problémy“ so štandardom vlny, ktorá „v súčasnosti vážne podhodnocuje írsku vlnu“.

 

Ceny vlny:

Jemná írska vlna z nížin - 20 c/kg;

Stará sezóna vlna- 15c/kg;

Škótska vlna - 5 c/kg.

 

Biela organická vlna z nížin dostane prémiu 70 c/kg navyše k bežnej cene za 1 kg vlny. Keďže strihanie oviec stojí farmárov v priemere 3 €/ovca, ceny, ktoré sa platia za vlnu, ani zďaleka nepokryjú  náklady na strihanie.

„Pre írsku vlnu existujú trhy, pretože írska vlna je dobrá, silná vlna a naše hlavné zameranie je na koberce, najmä na odolné koberce,“ vysvetľuje Byrne

Keďže hotely a ubytovacie zariadenia sú hlavným trhom pre takéto koberce, Byrne uviedol, že prerušenie spôsobené pandémiou Covid-19 "ešte viac zhoršilo slabý dopyt po vlne na trhu. Nedostatok peňazí, ktorý farmári dostávajú za vlnu, je podľa predsedu IGWC dôsledkom nižšej kvality írskej vlny ponúkanej na predaj.

„Kvalita je to, čo riešime na zastupiteľstve. Problémom je, že keď  obchodník a družstvá dostanú peniaze, musia ich minúť na dekontamináciu,“ dodal.

Vlna sa dá ľahko klasifikovať ako kontaminovaná, ako povedal Byrne, ak „do vreca s bielym rúnom vložíte čierne rúno a obchodník vrece otvorí, povedia, že celé vrece je čierna vlna, pretože sa tak ľahko kontaminuje“.

Byrne nalieha na farmárov, aby sa vyhli kontaminácii vlny, aby si dávali pozor na to, aby ovce nestrihali na vegetatívnom materiáli, a aby sa ubezpečili, že ich nestrihajú vtedy, keď sú vlhké.

Vlna vyprodukovaná v Írsku bola nedávno vyzdvihnutá na RDS v Dubline počas Showcase 2024, na ktorej bola umelkyňa Karena Ryan z Tuam, Co. Galway, a  jej lampa vyrobená z vlny oviec z oblasti Galway nominovaná na ocenenie.

Ryan povedala, že v posledných rokoch sa objavil tlak na podporu írskej vlny z pôvodných írskych oviec a že je to impulz pre hnutie za udržateľnosť.

„Myslím si, že momentálne je veľký tlak na podporu írskej vlny z pôvodných írskych oviec, čo je skvelé pre udržateľnosť.“

„Pracovala som 20 rokov ako učiteľka umenia, takže som zvyknutá neustále premieňať veci a vlna z Galway je taká robustná a pevná, že s ňou môžete skutočne manipulovať ako s látkou. Môžete z nej veľa tvoriť, v tom je tá krása,“ dodala.

Ceny britskej vlny

Organizácia British Wool oznámila, že nastalo prvé trvalé oživenie cien od pandémie Covid-19 so všeobecným nárastom o 20 % na posledných aukciách. Organizácia uviedla, že sa celosvetovo predáva prostredníctvom  rôznych trhov  a dopyt po britskej vlne na celom svete rastie. Údajne tomu napomohlo pridanie troch nových kupcov na aukciách britskej vlny.

Graham Clark, riaditeľ marketingu British Wool, vysvetlil: „Počas posledných mesiacov sme na našich aukciách zaznamenali zdravé zlepšenie dopytu aj cien. Vo všeobecnosti sa ceny zvýšili o 20 %, pričom niektoré z najžiadanejších typov získali 15 až 20 p/kg."

Triediace sklady a zberné miesta British Wool zostávajú otvorené a farmári, ktorí majú vlnu na farme, sú vyzvaní, aby ju dodali do konca marca.

 

Z Agriland preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímky: Colm Ryan a Jacinta Fahy Photography

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov