Limagrain repky

Nedela 19.mája 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Na Slovensku sa najviac mäsových teliat rodí v mesiacoch február - máj. To znamená, že väčšina kráv je oplodnená v období máj - august. 

Práve počas tohto obdobia sme zaznamenali na väčšine nášho územia najväčšie suchá. A to v čase, keď má pastevný porast, bohatý na živiny, zabezpečiť optimálnu plodnosť kráv a býkov  s minimálnym počtom jalových plemenníc na konci pastevnej sezóny.

Pri kravách má pastevný porast tiež podporiť produkciu mlieka v období okolo vrcholu laktačnej krivky. Tým zabezpečiť potrebné množstvo živín z mlieka - ale aj pastevného porastu - počas autoakceleračnej fázy rastu teliat (obdobie 70 – 90 dní po otelení).

Teľatá zo suchom postihnutých oblastí budú mať nižšie prírastky živej hmotnosti a pri odstave nižšiu živú hmotnosť.

Nedostatok kvalitného pastevného porastu (pokles úrod o viac ako 50 %) a vody aj pri mäsovom dobytku znamenal nutnosť siahnuť po - oproti pastve - omnoho drahších konzervovaných a jadrových krmivách a voziť na pasienky vodu.

Zrážky v auguste a ohlasované i v nasledujúcich dňoch vo viacerých lokalitách zlepšili a zlepšia úrodu pastevného porastu. Časť plemenníc ešte môže byť oplodnená. Teliť sa však budú v období júla – augusta budúceho roka.

Tieto teľatá, keďže pásť sa začínajú od veku približne 2 mesiace, tak nevyužijú lacný pastevný porast a aj vrchol laktácie v lete otelených kráv sa presunie do jesenného obdobia s nutnosťou prikrmovania. Otázka znie, či bude čím.

Posun obdobia telenia sa vzhľadom na dĺžku teľnosti (285 – 290 dní) už nedá kompenzovať, len v ďalšej generácii. Týmto sa negatívny vplyv sucha na mäsový dobytok prejavuje oproti iným druhom a kategóriám prežúvavcov ešte výraznejšie. Viac ako polovičný výpadok množstva objemových krmív v tomto roku tak v chove mäsového dobytka poznačí i ekonomiku v nasledujúcich rokoch.

 

Článok bol spracovaný v spolupráci so Zväzom chovateľov mäsového dobytka.

Ján Huba, NPPC – VÚŽV Nitra

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov