Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

V znižovaní emisií skleníkových plynov má pôda významný potenciál. Pokiaľ je zdravá, stáva sa neobmedzeným úložiskom CO2, ktorý vie prospešne zužitkovať. Na medzinárodnej úrovni preto vznikajú plány, ako spoločne dosiahnuť uhlíkovú neutralitu využitím pôdneho a lesného hospodárenia. Ako najúčinnejší nástroj sa v tejto oblasti javí regeneratívne poľnohospodárstvo. Pomocou regeneratívnych metód úspešne hospodária na svojich poliach tiež farmári v Česku a len za minulý rok sa vďaka nim do pôdy vrátilo 49 213 ton CO2. Poľnohospodárom, ktorí takto hospodária, ponúka finančnú podporu startup Carboneg, ktorý ich odmeňuje za každú uloženú tonu CO2 do pôdy. Celkovo Carboneg farmárom postupne vyplatí 12,3 miliónov Kč (523 516 €).

Na začiatku všetkého je odklon od konvenčného spracovania pôdy, pri ktorom dlhodobo dochádza k veľkému uvoľňovaniu CO2 do ovzdušia. Naopak prechodom na regeneratívne poľnohospodárstvo s minimalizáciou mechanického a chemického narušovania pôdy a využitím kombinácie regeneratívnych postupov ako sú neustály pokryv pôdy, priame siatie, pestovanie medziplodín a regeneratívna pastva dochádza k tzv. sekvestrácii uhlíka.

Prebytočný atmosférický oxid uhličitý sa pri fotosyntéze mení na uhlíkaté látky, ktoré potom rastlina ukladá do pôdy, pokiaľ funguje jej symbióza s pôdnou mikrobiológiou. Týmto spôsobom môže byť do pôdy uložených až niekoľko miliárd ton uhlíka ročne a na rozdiel od uhlíka v atmosfére je vyššie množstvo uhlíka v pôde prospešné. Pôdy sú kvalitnejšie, úrodnejšie, schopné zadržiavať viac vody, bohaté na humus, čo vo výsledku znamená aj kvalitnejšie potraviny. A ako ukazujú prvé skúsenosti českých farmárov, systém je pre podniky ziskový.

Počty poľnohospodárskych podnikov a drobných farmárov, ktorí „kŕmia“ pôdu organickou hmotou, napríklad len na časti ich pozemkov, neustále rastú. Na Slovensku ich je aktuálne už niekoľko desiatok. Finančnú podporu pre štart novej éry ich biznisu im ponúka projekt Carboneg. „Poľnohospodárov odmeňujeme za každú uloženú tonu CO2 do pôdy. Priemerná odmena v prvom roku fungovania projektu bola 6 123 Kč/ha (261 €/ha) a celkový príjem pre poľnohospodárov je 12.3 miliónov Kč (523 516 €),“ uvádza Václav Kurel, riaditeľ projektu Carboneg. Zmluvu sa poľnohospodári Carboneg uzatvára na päť rokov, zadarmo potom každoročne zaisťuje laboratórnu analýzu vzoriek pôdy a je im tiež k dispozícii na výmenu skúseností, školení a konzultácie.

„Prestať s orbou chce na začiatku odvahu, ale oplatí sa po všetkých stránkach. V PD Krakovany šetríme na priemyselných hnojivách, prakticky dve sezóny sa bez nich zaobídeme a nový príjem z uhlíkových kreditov nám výrazne umožní investovať do lepšieho vybavenia, pôdoochranných opatrení a praxe na podporu biodiverzity,“ Robert Dohál, predseda predstavenstva PD Krakovany.

Aké veľké množstvo CO2 je možné do pôdy vďaka regeneratívnej starostlivosti reálne uložiť ukazujú historicky prvotné meranie Carbonegu. „Prvé medziročné meranie udáva celkový prírastok 49 213 ton CO2, čo je hodnota, ktorá niekoľkonásobne prekonala naše očakávania. Preto sme výsledky nechali overiť v ďalšom laboratóriu, kde sa hodnoty potvrdili a my sa tak uistili v tom, že uhlíkové poľnohospodárstvo má pre obnovu krajiny ohromný potenciál. Na Slovensku sú milióny hektárov poľnohospodárskej pôdy a naším cieľom je spoločne s poľnohospodármi u nás aj vo svete dostať do roku 2030 pod zem 1 miliardu ton CO2,“ dopĺňa Václav Kurel.

Popri spolupráci s poľnohospodármi projekt ponúka podporu aj firmám, ktoré už svoju uhlíkovú stopu aktívne znižujú, ale z technologických dôvodov nemôžu ešte úplne svoju uhlíkovú stopu eliminovať. Sú nimi napríklad banky, poradenské alebo IT spoločnosti, ktoré uhlíkovú neutralitu vnímajú ako svoj dlhodobý záväzok a jednu z hlavných priorít v oblasti udržateľnosti. Tieto firmy si môžu prostredníctvom Carbonegu nakúpiť tzv. uhlíkové kredity a priamo tak podporiť lokálnych poľnohospodárov v prechode na regeneratívne poľnohospodárstvo.

Spoločnosť Deloitte DCE patrí medzi prvé veľké spoločnosti, ktoré si cez Carboneg uhlíkové kredity od partnerských poľnohospodárov zakúpili. „Globálnou stratégiou spoločnosti Deloitte je dlhodobo investovať do zmysluplných riešení na odstránenie vyprodukovaných emisií. Toto za nás spĺňa práve Carboneg a našu pozornosť si zaslúžia najmä miestni farmári, ktorí s regeneratívnym poľnohospodárstvom už začali medzi prvými,“ hovorí Ivana Lorencovičová, vedúca partnerka a Sustainability Lead pre CZ&SK Cluster spoločnosti Deloitte.

Regeneratívne poľnohospodárstvo alebo uhlíkové hospodárenie je odpoveďou na rad dnešných problémov v poľnohospodárstve ako sú drahé hnojivá, drahé nafty, pôdne erózie, neschopnosť pôdy zadržať vodu i klimatické zmeny a s nimi spojené extrémne výkyvy počasia, ako je sucho a prívalové dažde. Viac o regeneratívnom poľnohospodárstve či uhlíkových kreditoch je k dispozícii na www.carboneg.eu, rozhovory o pôde a krajine v Podcaste a také na Spotify, Google či Apple podcastoch.

 

Tlačová správa Carboneg

Carboneg – projekt na znižovanie uhlíka v atmosfére

Carboneg je názov českého projektu, ktorý sa zameriava na tzv. carbon farming. Podporuje poľnohospodárov na ceste k zlepšeniu kvality poľnohospodárskej pôdy, zvýšeniu jej úrodnosti a prispieva k zníženiu uhlíkovej stopy firiem. Pomocou začlenenia princípov regeneratívneho poľnohospodárstva dochádza k zlepšeniu stavu pôd, podpore biodiverzity, zadržaniu vody v krajine a zároveň k uloženiu uhlíka z atmosféry do pôdy v podobe organickej hmoty. Poľnohospodárom vypláca Carboneg odmenu za každú tonu CO2, ktorú do pôdy uloží. Odmeny financuje z predaja uhlíkových kreditov firmám z iných odvetví, ktoré na splnenie svojich ambicióznych klimatických cieľov potrebujú časť svojej uhlíkovej stopy vykompenzovať nákupom offsetov. Projekt vznikol v roku 2021 a jeho zakladateľom je spoločnosť Benefit Managment, s.r.o.

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov