Limagrain repky

Nedela 16.júna 2024, meniny má Blanka, zajtra Adolf

Listové choroby sú podobne ako pri iných plodinách dôležitým redukčným faktorom úrod, čo sa odzrkadľuje aj v stúpajúcom počte autorizovaných fungicídov proti tejto skupine chorôb. Symptomatika listových chorôb nie je jednoduchá, čo platí aj v prípade sóje. Najmä huby z rodu Cercospora spôsobujú veľmi podobné symptómy, vďaka čomu je pre pestovateľa náročné správne sa zorientovať a identifikovať jednotlivé choroby.

Ochrana proti listovým chorobám sóje

ako pri iných hubových chorobách, aj v prípade listových škvrnitostí sóje najprv treba začať s prevenciou.

  • Hlboká orba. Keďže väčšina patogénov sóje prezimuje na rastlinných zvyškoch, tieto je dôležité na jeseň dôkladne zaorať. Minimalizačné systémy obrábania pôdy, napriek niektorým svojim výhodám, nahrávajú výskytu hubových chorôb tým, že rastlinné zvyšky zväčša zostávajú v povrchovej vrstve pôdy, kde slúžia ako zdroj infekcie pre nasledujúci rok.
  • Striedanie plodín. Napriek tomu že sója v súčasnosti v SR nezaujíma ešte veľké výmery, dá sa predpokladať, že so stúpajúcimi plochami bude stúpať aj výskyt chorôb a škodcov. Preto je správne striedanie plodín dôležité aj v prípade sóje.
  • Odolné odrody. Pri použití odolných odrôd je možné dokonca vyhnúť sa chemickej ochrane proti niektorým patogénom, napr. plesni sójovej. V jednej štúdii, ktorá posudzovala účinnosť chemickej ochrany bolo zistené, že pleseň sójová môže spôsobiť straty na úrode do výšky 12% pri náchylných odrodách, pričom pri rezistentných odrodách bola škodlivosť zanedbateľná. Podobne špecifická odolnosť sóje proti iným chorobám môže byť významná.
  • Kvalitné osivo. Infikované semená s viditeľnými symptómami nie je vhodné použiť ako osivo, pretože sú zdrojom primárnej infekcie. Napriek tomu bolo pozorované, že ak bolo vysiate napadnuté a nenapadnuté osivo, rozdiely v úrodách neboli významné ani preukazné. Pri laboratórnych skúškach bolo dokázané, že ak infikované semená vzchádzali pri vysokej vlhkosti, primárne symptómy sa vyvinuli iba pri 20% rastlín.
  • Vhodná agrotechnika. Pestovanie sóje pri správnej agrotechnike prirodzene zvyšuje odolnosť proti hubovým chorobám. Pri sóji to zvlášť platí pri pridávaní dusíkatých hnojív, ktoré môžu zvýšiť náchylnosť napr. proti plesni sójovej. Dôležitá je aj voľba sponu pri výseve, nakoľko prehustené porasty trpia chorobami viac ako pri optimálnej organizácii porastu.
  • Morenie osiva. Morenie osiva zabraňuje prenosu choroby osivom a potláča skryté infekcie na osive. Napriek tomu je zdravé osivo bez symptómov kľúčovým faktorom, nakoľko účinnosť morenia nemusí byť dostatočná na osive s vyvinutými symptómami choroby. V SR momentálne nie je autorizované žiadne fungicídne moridlo proti hubovým chorobám sóje, ani proti plesni sójovej. Proti „hubovým chorobám sóje“ je autorizovaný iba biopreparát Polyversum (Pythium oligandrum M1).
  • Použitie foliárnych fungicídov. Väčšina autorov rozdeľuje chemickú foliárnu ochranu sóje podľa toho či je cielená na ochranu listov alebo semien. Na ochranu listov a úrody je najúčinnejší termín aplikácie R2 – plné kvitnutie. Avšak pre ochranu semien je účinnejšia neskoršia aplikácia - v termíne R3-R5 (tvorba strukov – začiatok tvorby semien). V oblastiach s vysokým infekčným tlakom listových chorôb sa preto fungicídy aplikujú v obidvoch termínoch, príp. častejšie. V SR sú podľa aktuálneho Zoznamu autorizovaných prípravkov na rok 2023 proti hubovým chorobám sóje autorizované viaceré fungicídy (tabuľka 1), pričom vyslovene proti listovým chorobám iba niektoré z nich. Pri použití fungicídov sa tak ako pri ostatných patogénoch odporúča striedanie účinných látok, aby sa zamedzilo vzniku rezistencie. Niektoré zahraničné práce uvádzajú pomerne vysokú rezistenciu patogénov k niektorým QoI fungicídom (strobiluríny), MBC a  DMI fungicídom.

 

Tabuľka č.1: Spektrum autorizovaných prípravkov v SR (rok 2023) proti chorobám sóje.

Názov prípravku

Účinné látky

Spektrum účinku

MIRADOR UNI

Azoxystrobin+Difenoconazole

antraknóza sóje, biela hniloba, purpurová škvrnitosť sóje

SERENADE ASO

Bacillus subtilis str. QST 713

biela hniloba, pleseň sivá

PICTOR ACTIVE

Boscalid+Pyraclostrobin

biela hniloba

PROPULSE

Fluopyram+Prothioconazole

alternáriová škvrnitosť, antraknóza sóje, fuzariózy, hnedá škvrnitosť listov sóje, hniloba, hrdze, pleseň sójová

POLYVERSUM

Pythium oligandrum M1

antraknóza, biela hniloba

XILON

Trichoderma asperellum (strain T34)

biela hniloba (zapracovanie do pôdy)

 

Celú analýzu od prof. Kamila Hudeca vrátane symptomatiky listových ochorení pôdy nájdete v AGROMAGAZÍNe 4/2024 na s. 30–32.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

prof. Ing. Kamil Hudec, PhD., SPU v Nitre

Foto: autor článku

Hlavná snímka: Pleseň sójová na vrchnej strane listu.

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov