Limagrain repky

Nedela 19.mája 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Sucho je jedným z dominantných a najčastejších zdrojov abiotického stresu. Ide o jednu z hlavných príčin úbytku výnosu s dopadom na ekonomiku rastlinnej výroby. Vyvíjať technológie, ktoré tomuto dopadu dokážu účinne odolať, je stratégiou celého radu globálnych spoločností. Na Slovensku sa o vývoj inovatívnej technológie na tomto poli podujala výskumná spoločnosť Pewas.

Problémy inovatívnych technológií v poľnohospodárstve spočívajú mimo iného aj v rýchlosti ich dostupnosti pre užívateľa. Nasaditeľnosť technológie je podmienená dlhým radov testov a získaním príslušných povolení. Otvorením pilotnej linky na ošetrenie osiva sa už dnes slovenská spoločnosť Pewas rozhodla ponúknuť slovenským a českým farmárom možnosť domorenia certifikovaného, ale aj farmárskeho osiva úspešne otestovanou a registrovanou technológiou Aquaholder. Súbežne beží aj testovanie tejto technológie v spolupráci s globálnych osivárskymi spoločnosťami.

Spoločnosť Pewas je slovenskou výskumno-vývojovou spoločnosťou zaoberajúcou sa alternatívnym využitím superabsorpčných polymérov v rôznych odvetviach. Pre poľnohospodárske účely prišla spoločnosť Pewas s koncepciou produktu Aquaholder, ktorá sa zameriava na zvýšenie odolnosti osiva voči suchu v čase klíčenia a vzchádzania.

Aktívnou látkou Aquaholderu je superabsorpčný polymér. Je to látka, ktorá je na seba schopná naviazať 100- až 500-násobok vody v pomere k svojej hmotnosti. Podstata hydrostimulačného morenia pozostáva v nanesení tenkej vrstvy produktu Aquaholder na osivo.

Účelom tejto superabsorpčnej vrstvy je viazať na seba vlahu a pôdnu vlhkosť a vytvoriť tak zásobu vody v okolí osiva v podobe hydrogélu, ktorý podporuje klíčenie, vzchádzanie rastliny a zdravý rozvoj jej koreňového systému. Táto dodatočná zásoba vody by inak nebola pre koreňový systém dostupná a to kvôli nižšej frekvencii zrážok, resp. úniku vody no nižších vrstiev pôdy.

Zabezpečenie dodatočnej vody pre semená spôsobuje lepší štart porastu, lepšiu uniformitu, podporu tvorby koreňového systému a vyššiu tvorbu biomasy. To všetko vytvára potenciál pre lepší hektárový výnos.

Vývoj produktu prebieha približne 6 rokov, pričom v posledných 3 rokoch bol produkt predmetom intenzívneho poľného testovania realizovaného odbornými inštitúciami a certifikovanými zariadeniami v 13 krajinách EÚ a USA, Výskumným ústavom rastlinnej výroby a Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre v rámci maloparcelových testov. Produkt bol taktiež testovaný aj v rámci reálnych poľných 50-hektárových výsevov.

Aquaholder dosiahol pozitívne výsledky najmä v suchých podmienkach nasledovaných po výseve. Tie preukázali vplyv na lepšiu tvorbu koreňového systému v porovnaní s kontrolou o 14-36%, lepšiu tvorbu biomasy o 16-34 %, vyššiu vitalitu a skoršie vzchádzanie. Tieto kvalitatívne parametre boli následne premietnuté aj do vyššieho hektárového výsevu, a to v závislosti od plodiny o 6-14 % v prípade kukurice.

Aquaholder navyše preukázal v rámci laboratórnych testov sekundárne benefity, ako je zvýšená absorpcia účinnej insekticídnej látky do rastliny, zvýšená ochrana osiva voči pôdnym patogénom a zníženie vyplavovania pesticídu z osiva do okolitej pôdy a spodných vôd.

Potvrdenie efektu a pozitívneho vplyvu na poľnohospodársku prvovýrobu Aquaholderu iniciovali potrebu preniesť túto unikátnu koncepciu do praxe. O Aquaholder ako o slovenskú patentovanú technológiu prejavili záujem nadnárodné osivárske spoločnosti, ktoré overujú účinok produktu v simulovaných suchých podmienkach.

Pewas sa však rozhodol podporiť slovenské poľnohospodárske subjekty v boji s klimatickými zmenami ešte pred tým, ako sa Aquaholder stane pridanou hodnotu osiva niektorej z osivárskych spoločností. Za týmto účelom vybudoval v Seredi pilotnú linku na hydrostimulačné ošetrenie osiva a už dnes ponúka slovenským a českým farmárom možnosť domorenia farmárskeho a certifikovaného osiva Aquaholderom a otestovať tak potenciál technológie na vlastných pôdach.

 

Záujemcovia môžu kontaktovať spoločnosť Pewas cez Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. alebo priamo obchodného zástupcu spoločnosti na +421905520290.

 

 

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov