Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Španielsko je prvou krajinou EÚ, ktorá zaviedla kamerový dohľad na bitúnkoch. Všade, kde sa nachádzajú zvieratá, sa budú natáčať a uchovávať.

Rok po rozhodnutí Rady ministrov vstúpil 24. augusta do platnosti kráľovský dekrét o povinnom kamerovom systéme na španielskych bitúnkoch. Všetky bitúnky musia mať kamerový systém, ktorý umožňuje dodatočné kontroly dobrých životných podmienok zvierat. Iba menšie podniky a mobilné bitúnky majú ešte rok na inštaláciu takéhoto systému.

Používanie kamerového dohľadu však prevádzkovateľov bitúnkov neoslobodzuje od ďalších kontrol dobrých životných podmienok zvierat, ktoré sa musia vykonávať podľa platných predpisov, zdôraznil úrad.

Španielsko je priekopníkom

Týmto opatrením sa Španielsko stalo priekopníkom v oblasti dobrých životných podmienok zvierat prostredníctvom povinného kamerového dohľadu v Európskej únii. Tie poskytujú zábery na miesta, kde sa nachádzajú živé zvieratá. Patria sem zóny vykládky, uličky pre stádo a miesta, kde sa vykonávajú operácie omračovania a vykrvovania až do smrti zvierat.

Vyhláška obsahuje aj povinnosť uchovávať nasnímané zábery 30 dní na neskoršiu kontrolu. Kamery musia byť nainštalované tak, aby bolo zachované súkromie osôb, ktoré na bitúnkoch vykonávajú svoje pracovné činnosti.

 

Z Topagrar a Schweizerbauer preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: obrázková aliancia / Zoonar | Rocco Herrmann

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov