Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Piatok 19.júla 2024, meniny má Dušana, zajtra Ilja/Eliáš

V roku 2023 klesla produkcia mäsa v Nemecku o 280 000 ton v porovnaní s rokom 2022 na 6,8 milióna ton jatočnej hmotnosti. To znamená, že produkcia mäsa klesla už siedmy rok po sebe a opäť prudko klesla o 4,0 %. Pokles bol hlavne v bravčovom a hovädzom mäse.

Ošípané

Komerčné spracovanie ošípaných v roku 2023 v porovnaní s predchádzajúcim rokom naďalej klesalo a opäť extrémne prudko kleslo o 7,0 % (- 3,3 milióna zvierat) na 43,8 milióna zvierat. Pokles bol spôsobený najmä nižším počtom domácich zvierat (-7,7% na 42,3 milióna zvierat)

Rovnako ako v predchádzajúcom roku sa počet spracovaných zahraničných ošípaných opäť zvýšil, tentoraz o 19,5% na približne 1,5 milióna zvierat. V porovnaní s rokom 2022 sa produkcia bravčového mäsa znížila o 6,8 % (307 000 t SG) na 4,180 milióna ton. Klesajúci trend pokračoval začiatkom roka 2024 v nezmenenej podobe.

Dobytok

Počet komerčne spracovaného hovädzieho dobytka v roku 2023 medziročne klesol len mierne o 0,3 % na 2,99 milióna zvierat. V dôsledku zvýšenia priemernej hmotnosti sa objem hmotnosti jatočných zvierat zvýšil o 0,6 % z 0,987 milióna ton na 0,993 milióna ton.

 

Pokles postihol býky, kravy a teľatá. Na druhej strane sa mierne zvýšil počet spracovaných jalovíc a počet volov a mladého dobytka, ktoré majú z hľadiska počtu malý význam. V prípade býkov bol počet stále 1,114 milióna jatočne spracovaných zvierat (mínus 4 286) a množstvo jatočnej hmotnosti bolo 451 000 t (mínus 83 t). Počet kráv klesol o 2 100 na 1, 006 miliónov.

Objem mäsa naopak mierne vzrástol o takmer 2 100 ton na 317 000 ton. V prípade spracovaných jalovíc vzrástol ich počet o 2 100 na 527 000 a objem mäsa o 2 100 t na 165 000 t.

Ovce

Pokles nastal aj v sektore oviec. Počet spracovaných zvierat predstavoval 1,073 miliónov, čo je o 4,6 % menej ako v roku 2022, s jatočnou hmotnosťou 21 700 t (-5,5 %). V prípade oviec však podiel spracovaných zvierat v nekomerčnom sektore nie je zanedbateľný, takže komerčný sektor poskytuje len neúplný obraz o tomto segmente.

Výroba mäsových výrobkov zostáva napriek poklesu na vysokej úrovni

Podľa predbežných údajov objem výroby mäsových výrobkov klesol v priemere o 2%, zatiaľ čo priemerná cena sa zvýšila o 10,2%. Dopyt spotrebiteľov po klobáse a šunke zároveň zostal stabilný. Je to jasný náznak toho, že európski konkurenti získavajú v Nemecku čoraz väčší podiel na trhu. Napríklad dovoz výrobkov z iných krajín EÚ do Nemecka sa medzi rokmi 2020 a 2023 výrazne zvýšil zo 104 866 t na 126 880 t.

Ktoré produkty boli obzvlášť obľúbené?

V uplynulom roku tvorili najväčší produktový segment mäkké mäsové výrobky s objemom výroby 856 214 ton (2022: 881 523 ton), nasledovali surové údeniny s 340 231 tonami (2022: 337 245 ton) a varené výrobky so 173 749 tonami (2022: 179 090 ton). Ostatné mäsové výrobky, ako napríklad surová alebo varená šunka, nie sú zahrnuté v oficiálnych štatistikách.

Okrem toho náhrady mäsa vyrábajú aj spoločnosti v priemysle mäsových výrobkov. Rast však mohol na pozadí inflácie stratiť určitú dynamiku. Hodnota náhrad mäsa je v porovnaní s mäsovými výrobkami relatívne nízka. V roku 2023 dosiahla hodnota mäsa a mäsových výrobkov vyrobených v Nemecku približne 43 miliárd eur, čo je takmer 80-násobok hodnoty náhrad mäsa.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: picture alliance / CHROMORANG

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov