Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Podarilo sa im úspešne nadviazať na činnosť jedného zo spolupracujúcich subjektov. A navyše, tento odkaz dokázali rozvinúť a v zmodernizovanej podobe pokračujú v expanzii do ďalších častí Slovenska. V polovici augusta sme sa vybrali do Hubova, aby sme sa porozprávali s konateľom spoločnosti AGROTERRA, spol. s r.o., Hubovo Ing. Františkom Mátém.

 

Počas rozhovoru sa k nám pripojil zootechnik René Uličný. Na začiatku bol projekt, ktorý spojil štvoricu firiem, ktorých cieľom bolo posilnenie a podpora odbytových možností lokálnych produktov z chovu oviec. Vzájomná spolupráca prvovýroby a spracovateľov umožnila nielen skrátenie zásobovacieho reťazca, ale aj skrátenie cesty ovčieho mlieka z dojárne do mliekarne. Mliekareň, patriaca firme BioEn, s.r.o., Revúca sa nachádza priamo pri dojárni strediska Hubovo, patriaceho spoločnosti AGROTERRA, s.r.o., Hubovo. Toto riešenie eliminovalo potrebu prepravy mlieka. Jediným mliekom, ktoré sa do Hubova prepravuje je produkcia stáda zošľachtenej valašky z AGRODRUŽSTVA–S, družstva, Revúca. Odbyt výrobkov má na starosti banskoštiavnická firma Agrár LAND, s.r.o.

Spomínané technologické riešenie bolo zvolené vzhľadom na dispozičné možnosti strediska. Medzi rekonštruovanou produkčnou maštaľou pre bahnice a dojárňou sa nachádza sa nachádza rekonštruovaný kravín K-98, okolo ktorého vedie do dojárne prestrešená chodba. Radová dojáreň s kapacitou 2 x 24 miest a s rýchlym odchodom je vybavená identifikačným zariadením, ktoré umožňuje lepšie manažovať stádo pri rozličných zootechnických a veterinárnych úkonoch. Spomínaná produkčná maštaľ prešla prakticky totálnou obnovou – z pôvodného objektu pre výkrm býkov zostala len strecha a oporné stĺpy. Prestrešenie pôvodných výbehov rozšírilo maštaľ a zvýšilo jej ustajňovaciu kapacitu objektu. Bočné steny produkčnej maštale sú otvorené a je na nich inštalovaná zvinovacia plachta. V spodnej časti bočnej steny je kŕmny žľab – celkovo sú v maštali 4. Dva sú na bočných stenách a dva po stranách vnútro-maštaľnej kŕmnej chodby. Na otázku, čo by dnes robil inak, odpovedal Ing. Máté jednoducho: „Vymenil by som kŕmne žľaby za kŕmny pás. To by nám umožnilo zvýšiť ustajňovaciu kapacitu maštale.“

Materské stádo prišlo z Francúzska

Základ stáda pochádza priamo z regiónu Occitaine v južnom Francúzsku, kde vzniklo plemeno lacaune. V roku 2019 do Hubova doviezli 260 bahníc a 8 plemenných baranov. Ešte v tom roku boli do Hubova dovezené plemenné jahničky z chovu firmy KEĽO A SYNOVIA z Veľkých Teriakoviec a o rok neskôr z chovu SHR Ing. Igora Nemčoka zo Slovenskej Ľupče. V stáde aktuálne pôsobia plemenníky línií LAZINA, LAFUZO, LABUDA, LARAMU a LAKELY. V Hubove predtým chovali ovce mäsového úžitkového typu. Pôvodné stádo oviec plemena ille de France a sufflok odpredali do „sesterského“ AGRODRUŽSTVA-S v Revúcej. Tu pokračujú v produkcii veľkonočných jahniat, ktoré boli ešte pred 2 rokmi typickou obchodnou komoditou firmy AGROTERRA.

Aktuálne tvorí hubovské stádo 400 bahníc, 250 jariek a 150 jahničiek. Kvalitný genofond, špičkový manažment a spoľahliví zamestnanci umožnili ašpirovať tunajším chovateľom na zisk štatútu šľachtiteľského chovu. Zatiaľ majú „vo vrecku“ dekrét chovu rozmnožovacieho. Produkcia samičieho plemenného materiálu na predaj zatiaľ neprichádza do úvahy, nakoľko manažéri tunajšieho chovu chcú vlastnými silami stádo rozšíriť až na 1 200 bahníc (s cieľom produkovať denne okolo 1 000 l mlieka). To im umožňuje nielen výmera pôdy (celkovo 1 000 ha), ale aj priestorové „rezervy“ možnosti strediska v Hubove.

Keďže je odberateľom mliekareň s celoročnou produkciou výrobkov, bahnice sú pripúšťané systémom 3-krát za 2 roky. Od mája tohto roka začali v stáde používať aj hormonálnu synchronizáciu ruje prostredníctvom vaginálnych tampónov. Pripúšťanie zostalo háremové s tým, že 30 dní po tom, ako bol do skupiny odobratý plemenník, prebehlo sonografické vyšetrenie gravidity. Výsledky budú známe v čase, keď budete držať v rukách toto vydanie nášho časopisu. Pripúšťacie plány eliminujúce riziko príbuznosti zostavujú pracovníci Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku (ZCHOK).


Celý článok bol publikovaný v Slovenskom CHOVe č.9/2021 na s.4-6

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu. 

Ak si predplatíte –Slovenský CHOV, ako bonus získate predplatné časopisu AGROMAGAZÍN.

Marián Dukes, Slovenský CHOV


Snímky: autor a archív AGROTERRA, s.r.o., Hubovo

Do kŕmnej dávky oviec by mohlo v blízkej budúcnosti pribudnúť aj granulované seno, sušené „dopadovým“ telom z bioplynovej stanice.

2

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov