Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Za takmer 20-ročnú históriu fungovania rodinnej farmy Vincenta Bajusa,

dokázal hlavný manažér podniku generovať každoročne zisk z výroby, teda až na výnimku roka 2019, keď im ľadovec znížil o 50 % úrody.

Za týmto manažérskym úspechom dominantne stojí práve precízny systém prístupu k práci zo strany tohto roľníka. „Snažím sa mať vždy všetko prísne a presne pod kontrolou“, prezrádza V. Bajus jedno zo základných kréd, ktorými sa vo svojej práci riadi. Za jeho úspechom tak nestojí len poctivý prístup k práci, ale aj jeho schopnosť detailne sa venovať každému problému a hľadať naň riešenia. Niet tak divu, že každej investícii do podniku predchádza detailná analýza týkajúca sa jej efektívnosti a potenciálu – skrátka a dobre, každá investícia je detailne premyslená ešte pred svojou realizáciou. Aj toto je zrejme jeden z dôvodov, že podnik dlhodobo investuje dominantne do nákupu pôdy, v porovnaní s modernizáciou strojového parku.

A to napriek tomu, že stroje a technológie sú na vrchole záujmu a súčasne koníčkom tohto farmára. Tento svoj záujem (o stroje a technológie) však V. Bajus cieli oveľa progresívnejším smerom a síce, že agrotechniku sa na tejto farme snažia využívať čo najefektívnejšie. I preto v Stretavke aktívne spolupracujú na viacerých výskumných projektoch s SPU v Nitre pod vedením profesora Finduru, pričom miestny podnik je už niekoľko rokov organizátorom významných podujatí, Dní poľa na východe Slovenska ako aj viacerých odborných seminárov častokrát zameraných práve na efektivitu využívania agrotechniky. V. Bajus sa tak svojimi aktivitami snaží vzdelávať nielen seba a svojich kolegov na farme, ale aj svojich kolegov agromanažérov z ďalších fariem po celom Slovensku.

Celý profil konateľa spoločnosti Agrotechna s.r.o., Ing. Vincenta Bajusa si môžete prečítať v AGROMAGAZÍNe 04/2021 na s. 7-9.

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov