Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Jana Shepperd

Prinášame Vám zhrnutie výsledkov Analýzy prínosu pivovarníctva

a sladovníctva pre hospodárstvo SR, ktorú pre Slovenské združenie výrobcov piva a sladu vypracovala spoločnosť EY*.

 

RASTIE POČET PIVOVAROV

Pivovarnícky a sladovnícky trh na Slovensku tvoria:

2  

veľké pivovary (viac ako 1 000 000 hl/ročne)

2 

malé pivovary (100 000 – 200 hl/ročne)

 

64

remeselných a reštauračných minipivovarov (okolo 1 000 hl/ročne)

 

7 

sladovní

 

„Veľké pivovary tvoria približne 90% trhu s pivom a 9% tvoria malé pivovary. Medzi 2014 a 2017 sa počet minipivovarov takmer zdvojnásobil, ich produkcia však tvorí asi 1% trhu s pivom,“ spresňuje Jana Shepperd, prezidentka Slovenské združenia piva a sladu.

PIVO SA VYRÁBA NAJMÄ ZO SLOVENSKÝCH SUROVÍN 

Celková výroba sladu u nás v roku 2017 dosiahla hodnotu 243 tisíc ton, z toho:

13% 

z celkovej produkcie sladu pokrýva potreby slovenských pivovarov

87%

predstavuje export sladu, čo je približne 212 tisíc ton

Celková produkcia piva na Slovensku v roku 2017 dosiahla hodnotu 235 miliónov, z toho:

12 mil. litrov 

tvorí export piva

163 mil. litrov  

tvorí import piva, kde približne 90% je pivo vyrobené v Česku

„Pivovarníctvo a sladovníctvo patria k odvetviam, ktoré pri výrobe využívajú primárne domáce suroviny. V prípade piva je to približne 95%, keďže pivo sa vyrába z vody, sladu, chmeľu a pivovarnícky kvasiniek. Pri výrobe sladu využívajú slovenské sladovne okolo 88% nášho sladovníckeho jačmeňa. Bohužiaľ, sladovne sú nútené stále viac jačmeňa dovážať, lebo za posledných 10 rokov klesli u nás osevné plochy jačmeňa na polovicu,“ dopĺňa Jana Shepperd.

SPOTREBA ZAČÍNA RÁSŤ

391 mil. litrov  

alkoholického piva skonzumovali Slováci v roku 2017, čo predstavuje 144 veľkých pív (alebo 72 litrov) na jedného obyvateľa za rok

58% 

celkovej tuzemskej spotreby predstavuje pivo vyrobené na Slovensku

 

„Postupný pokles spotreby piva sa stabilizoval v roku 2014. Slabší záujem o klasické pivá však kompenzuje stále narastajúci záujem o ochutené pivá (radlery), ktoré sú na trhu prevažne v nealko verziách. Pozitívny trend v spotrebe naznačuje aj výnimočné počasie tento rok, keď sme zažili teplú jar, horúce leto a teplú jeseň,“ hovorí Jana Shepperd.

PIVO GENERUJE PRACOVNÉ MIESTA

1 530  

ľudí zamestnávajú slovenské pivovary a sladovne priamo

13 100 

pracovných miest na pracovnom trhu generujú pivovary a sladovne nepriamo

 

„Každé pracovné miesto vytvorené v sektore pivovarníctva generuje v ekonomike ďalších takmer 9 pracovných miest, zatiaľ čo každé pracovné miesto vytvorené v sektore sladovníctva generuje v ekonomike ďalších takmer 7 pracovných miest,“ dodáva Jana Shepperd. 

DANE A INVESTÍCIE

115 mil. EUR  

pivovary a sladovne každoročne prispievajú do štátneho rozpočtu viac ako 115 miliónmi EUR predovšetkým vo forme spotrebnej dane, dane z pridanej hodnoty a zamestnaneckých odvodov

21 %

výber spotrebnej dane z piva dosiahol v roku 2017 hodnotu 57,5 milióna EUR a predstavoval takmer 21 % celkového inkasa spotrebných daní z alkoholu

 

200 mil. EUR 

pivovary a sladovne každoročne vynaložia viac než 200 miliónov EUR na nákup vstupov od svojich dodávateľov

4 mil. EUR 

pivovary v roku 2017 investovali takmer 4 milióny EUR do sektora hotelových a reštauračných služieb (HORECA) – napr. do výčapných zariadení, školenia personálu, právnych služieb, reklamných predmetov.

Na Slovensku prevyšujú základné sadzby spotrebnej dane z piva a liehovín minimálnu úroveň stanovenú EÚ takmer dvojnásobne - na rozdiel od vína, ktoré má nulovú spotrebnú daň.

„Slovenský pivovarnícky a sladovnícky priemysel významne prispieva k rozvoju našej ekonomiky - nielen daňami a odvodmi, ale aj tvorbou zamestnanosti, nákupom vstupov od lokálnych dodávateľov (napr. pestovateľov sladovníckeho jačmeňa), rozvojom siete odberateľov (distribúcia, gastro sektor, maloobchod) a investíciami do moderných technológii,“ hovorí Jana Shepperd.

PODPORA ŠTÁTU JE VÍTANÁ

71 %  

piva sa predáva v maloobchodnej sieti (tzv. off-trade)

29 % 

piva sa predáva v pohostinských zariadeniach (on-trade)

„Dlhodobý pokles spotreby piva v reštauráciách je problém nielen pre pivovarníkov. Gastro sektor je preto oblasť, v ktorej najviac privítame podporu štátu, napríklad zníženou DPH na stravovacie služby. Tento krok by mohol priniesť nielen úspory pre prevádzky, ale zároveň motivovať ku skvalitneniu reštauračných služieb, nárastu investícií do vzdelávania zamestnancov v gastro sektore, rozvoju cestovného ruchu, vyšším tržbám, a tým pádom aj vyšším odvodom do štátnej pokladnice“, konštatuje Jana Shepperd.

Jana Shepperd, prezidentka SZVPS

infografika
INFOGRAFIKA

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov