Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Otázka: Čo viedlo k zrodu myšlienky zavedenia farmárskeho stravného lístka?

 

Odpoveď: Koncepcia farmárskeho stravného lístka vznikla v čase, keď manželia Leitnerovci chceli vo svojej škôlke ponúknuť deťom ovocie zo záhrady. Zistili však, že to nie je legislatívne možné, keďže takéto ovocie nemá nadobúdací doklad. Začali preto rozmýšľať, ako dostať takéto zdravé ovocie do škôlok.

Preto vymysleli koncepciu farmárskych stravných lístkov ako nástroj pomoci malým farmárom.

Jedná sa pritom o formu klasického stravného lístka, ale s úplne odlišnými cieľmi.

Zamestnávateľ má povinnosť zabezpečiť jedno teplé jedlo denne, alebo môže vydať farmársky stravný lístok. Ten môže zamestnanec použiť v zmluvných reštauráciách, ktoré sa zaviazali odoberať suroviny od Slovenských farmárov.

Klasické „stravenky“, ako ich poznáme, umožňujú ich držiteľovi nakupovať potraviny v ktorejkoľvek predajni potravín, či reštaurácii. Farmársky stravný lístok je možné použiť len v sieti slovenských obchodných prevádzok a stravovacích zariadeniach, slovenských reštauráciách a hoteloch, ktoré odoberajú farmárske produkty a výrobky od slovenských farmárov a takýmto spôsobom ich podporujú. Cieľom určite nie je konkurovať firmám obchodujúcim s gastrolístkami.

Koľko je aktuálne prevádzok, kde je možné uplatniť farmársky lístok?

Týchto podnikov je dnes v rámci Banskej Bystrice už 40 a postupne naberáme reštauračných partnerov aj v okolitých mestách. Samozrejme lístok slúži ako platidlo aj u samotných farmárov.

Ľudia sa takto dostanú k tým najlepším lokálnym potravinám a navyše podporia malých poľnohospodárov. Sme presvedčení o tom, že aj slovenskí konzumenti a spotrebitelia si zaslúžia, aby mali kvalitu, ktorú im slovenskí farmári ponúkajú.

 

Celý rozhovor s Máriou Pobeškovou, manažérkou projektu Farmárskych stravných lístkov, nájdete v AGROMAGAZÍNe 09/2015 

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov