Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Ako už dlhodobo v AGROMAGAZÍNe avizujeme, tohtoročná finálna výška produkcie kukurice a sóje v USA bude hlavným motorom budúceho vývoja cien agrokomodít v aktuálnej sezóne.

Aj preto dnes trhy s očakávaním čakajú na dnešný report USDA o Odhade svetovej ponuky a dopyte po agrokomoditách, ktorý má byť zverejnený o 18 tej – hodine stredoeurópskeho času. Keďže v reporte už bude zverejnený pomerne realistický odhad tohtoročnej produkcie kukurice a sóje v USA, je možné, že aj dnes nás čaká volatilný deň. Podľa prieskumu odhadu analytikov, ktorý zrealizovala agentúra Reuters, USDA dnes zverejní odhad produkcie kukurice v USA na úrovni 362,92 mil. ton a priemerný výnos na úrovni 170,74 bušelu/aker (10,71 t/ha). Minulomesačný odhad USDA (augustový WASDE report) bol na úrovni 356,42 mil. ton, priemerný výnos na 167,4 bu./aker (10,50 t/ha). Pri sóji prieskum Reuters očakáva, že USDA zverejní produkciu na úrovni 105,68 mil. ton pri priemernom výnose 46,29 bu./aker (3,11 t/ha). Minulomesačný odhad USDA predstavoval 103,86 mil. t, pričom ministerstva vychádzalo z očakávaného výnosu na úrovni 45,4 bu./aker (3,05 t/ha).
Veľmi dobrá kondícia porastov v USA zrejme prinúti USDA k navýšeniu produkcie v USA, otázne je, o koľko. Ak by odhad USDA prekročil odhady zrealizované v prieskume Reuters, trh zrejme zareaguje pokračovaním poklesu cien a to pri kukurici d pásma 3,04 až 3,25 USD/bu., pri sóji sa cena bude chcieť priblížiť k 9 USD/bušel. Ak USDA prekvapí konzervatívnejším odhadom okolo 357 mil. ton pri kukurici a 104 mil. ton pri sóji, ceny by stagnovať, či dokonca mierne posilniť. Posilniť aj kvôli tomu, že v nasledujúcich troch dňoch sa v USA očakávajú prvé mrazy na severe amerického stredozápadu, čo môže negatívne ovplyvniť očakávaný výnos jarín.
/AGROBIZNIS/

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov