Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Marec sa tradične na agrokomoditách nesie v očakávaní koncomesačnej správy o odhade osevu plochy jednotlivými plodinami zverejňovanej americkým ministerstvom pre poľnohospodárstvo (USDA).

Inak to nebolo ani tento rok. Aj keď sa pšenica počas mesiaca stihla odraziť z miním a dokonca otestovať rezist na úrovni 7,4 USD za bušel, prišla správa a výsledkom bol prepad do nových tohtoročných miním. Výrazne ju stiahla nadol kukurica, avšak mala aj svoje vlastné dôvody. Pšenice sa v USA počas marca nachádzalo na skladoch 1,23 miliardy bušlov, čo je mierne vyššie číslo ako minulý rok. Trhy však očakávali nižšie číslo, negatívna nálada bola zvýraznená vyšším ako očakávaným plánovaným osevom ozimnej a jarnej pšenice. Pozitívom v prípade pšenice je,že sa dokázala po dvoch dňoch z týchto prepadov otriasť. Podpísali sa pod to prvé odhady kvality úrody ozimnej pšenice, ktoré potvrdzujú najväčšie obavy z konca minulého roku, keďže kvalita porastov je veľmi nízka.
Michal Májek
Autor je komoditným portfólio manažérom Tatra Asset Management
Celý text aktuálneho vývoja a prognózy cien agrokomodít na burze v Chicagu od M. Májeka si môžete prečítať v AGROMAGAZÍNe 04/2013.

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov