Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Najväčší prepadák má za sebou pšenica (ako na chicagskej, tak parížskej burze), s dodávkou tento rok na jar.

Trhy s obilninami sa totiž pripravujú na "leto hojnosti". Pri očakávanom vývoji počasia sa v nasledujúcej sezóne urodí na severnej pologuli rekordná úroda. To už sa začína odrážať aj na cenách novej úrody - kukurica (pozri nižšie) a sójové bôby s dodaním na konci tohto roka sa v súčasnosti obchodujú o 22 percent, respektíve 13 percent nižšie, než je súčasná spotová cena na trhu.
V krátkodobom horizonte sa však trh musí vysporiadať s nedostatkom súčasných (teda starých) zásob obilnín. A pretože nevieme, aké výkyvy počasia sa prípadne premietnu na nadchádzajúcej pestovateľskej sezóne, nie sú citeľne nižšie ceny toľko pravdepodobné. Napríklad kukurica s dodaním v máji našla podporu okolo hodnoty 6,8 dolára za bushel. Navyše obchodníci sa počas minulého týždňa pripravovali na piatkovú správu o mesačnom vývoji ponuky a dopytu vydávanú americkým ministerstvom poľnohospodárstva. Ešte pred jej zverejnením predali kukuricu a nakúpili sójové bôby. Počítali totiž s tým, že zásoby so starou úrodou kukurice by mohli byť vyššie vzhľadom k nižšiemu dopytu, zatiaľ čo sójových bôbov by mohol byť aj naďalej nedostatok pre nižšiu produkciu a export z Juhoafrickej republiky.
Graf:  Cenotvorba májového kontraktu 2013 (benchmark aktuálnej úroda) a decembrového kontraktu 2013 (benchmark budúcej úroda) kukurice v US cent za buešl (ľavá os) a percentuálny rozdiel v cene medzi týmito dvomi kontraktmi (pravá os).

O. S. Hansen, komoditný stratég Saxo Bank
Zdroj: MediaDom

Viac informácií nájdete na:
http://sk.saxobank.com/futures-komodity

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov