Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

POĽNOTREND Trebišov je jeden z mála podnikov na celej východoslovenskej nížine, kde má okrem pestovania plodín pevné miesto aj chov dojníc. Živočíšna výroba, najmä pokiaľ hovoríme o mlieku, predstavuje náročné odvetvie s neistým ekonomickým výsledkom. Napriek značnej neistote sa tu snažia rozumnými investíciami vytvárať lepšie vyhliadky do budúcnosti.

Nové silá na kŕmne zmesi

Uvedomujeme si, že nesmieme zastať na mieste. Napríklad najnovšie sme postavili dve nové silá na kŕmne zmesi, každé s kapacitou na 12 ton. V spolupráci s firmou De Heus tak máme pod väčšou kontrolou kvalitu krmiva a tiež minimalizujeme straty, ktoré vznikajú pri manipulácii,“ predstavuje novú investíciu do živočíšnej výroby Tomáš Volkai, člen predstavenstva spoločnosti POĽNOTREND Trebišov.

Základ tunajšieho stáda tvorí slovenský strakatý dobytok, so 150 dojnicami a celkovo vyše 300 jedincami zvierat. „Rozmýšľame nad vyskúšaním niekoľkých zvierat normandského plemena, pri ktorom by malo dochádzať k lepšiemu využitiu krmiva vo forme kvalitatívnych zložiek mlieka,“ uvažuje o možnostiach efektívnejšieho chovu dojníc Tomáš Volkai. Mlieko smeruje prostredníctvom odbytového združenia do michalovskej Syrárne Bel.

Fabrika bez strechy

Samozrejme, vedia si predstaviť aj masívnejšie investície do niektorých oblastí v podniku. Modernizovať musia skladové hospodárstvo, pozberovú úpravu agrokomodít a najlepšie by boli tiež nové maštale pre zvieratá. „Len poľnohospodárstvo je taká fabrika bez strechy, kde si môžete naplánovať veľa vecí a výsledok nakoniec aj tak neprinesie želaný efekt. Našu prácu ovplyvňuje množstvo vonkajších faktorov, či už ide o počasie alebo ceny komodít, preto musíme byť pri plánovaní opatrní,“ hovorí Tomáš Volkai.

Poznatky zo školy aplikované do praxe

Tomáš Volkai pochádza z poľnohospodárskej rodiny, preto sa v tomto prostredí pohybuje už od detstva. Vysokoškolské vzdelanie ale získal na Technickej univerzite v Košiciach, v odbore informatiky a ekonomiky. Vedomosti z rastlinnej a živočíšnej výroby získal praxou, samoučbou a od skúsených farmárov. Množstvo poznatkov zo školy dokáže preniesť aj do podnikania v poľnohospodárstve vo forme presného ekonomického zhodnotenia jednotlivých odvetví výroby, prípadne dopadu budúcich investícií. „V našom podnikaní presne sledujeme nákladovosť, s cieľom napríklad pri pestovaní dosiahnuť čo najlepšiu efektívnosť,“ hovorí Tomáš Volkai. Úrody dosahujú slušné, ale nejdú cestou vysokých úrod za cenu extrémnych nákladov na vstupy.

Strip-till

Pri obrábaní pôdy využívame technológiu strip-till. Pôdu sa snažíme chrániť a zachovávať v nej život, k čomu napomáhajú aj medziplodiny. Pre menšie zhutnenie sú niektoré stroje vybavené pásovým podvozkom,“ opisuje Tomáš Volkai pôdoochranný prístup, ktorému venujú veľkú pozornosť.

V prepočte na jedného zamestnanca im vychádza 60 hektárov obrábanej pôdy, bez živočíšnej výroby by to bolo viac ako 200 hektárov. „Ak by som sa pozrel na poľnohospodárstvo len cez tabuľky, nebolo by to v prospech živočíšnej výroby. Ale ak sa pozerám srdcom a očami poľnohospodára, pestovanie a chov zvierat partia k sebe a ovplyvňujú sa navzájom. A budúcnosť s obmedzením používania priemyselných hnojív to ešte viac potvrdí,“ hovorí na záver Tomáš Volkai.

 

Celý článok bude publikovaný už v najbližšom – októbrovom čísle AGROMAGAZÍNu, vychádzajúcom približne o týždeň.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Štefan Ščecina, AGROMAGAZÍN

Na hlavnej fotke: Ing. Tomáš Volkai, člen predstavenstva POĽNOTREND Trebišov, a.s., a zároveň predseda RPPK Trebišov. 

foto Poľnotrend 2

 

foto alternatíva Poľnotrend

 

foto Poľnotrend 4

foto Poľnotrend 5

 

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov