Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

K termínu písania tohto textu sme na Slovensku zaznamenali už 12 500 úmrtí, spôsobených Covidom 19. Je to viac, ako počet všetkých robotníkov v rastlinnej a živočíšnej výrobe v podnikoch právnických osôb na Slovensku.

 

Silné a hrozivé. V roku 2020, hlavne na jeho konci, nás opustili i viacerí známi a úspešní agromanažéri. S pietou na nich spomíname. Takmer každá rodina pocítila buď stratu blízkeho, alebo veľmi vážny priebeh ochorenia niektorého z jej členov. Viaceré podniky prvovýroby pandémia veľmi silne zasahuje a dlhodobo oslabuje. Manažmenty (nielen podnikov prvovýroby, ale aj obchodných firiem či inštitúcií, pôsobiacich v našom sektore) boli nútené pripraviť stratégie fungovania v pandemickom prostredí.

Vytvorili samostatné tímy, ktoré sa navzájom nestretávali a striedali sa pri činnostiach, ktoré je nutné každodenne vykonávať. Je to i ekonomicky náročné. Mnohí majú pripravené i záložné tímy pre prácu v maštali či na poli zložené z technicko–hospodárskych pracovníkov, niekde dokonca i z rodinných príslušníkov zamestnancov. Podniky zriadili karantény na farmách. Do toho bolo potrebné venovať sa deťom s dištančným vzdelávaním či chorým členom rodiny.

Oslabená bola a je nielen prvovýroba, ale aj na ňu naviazané služby. Pre všetkých z nás doposiaľ nepredstaviteľne ťažké obdobie. Samozrejme, poznačilo aj iné odvetvia národného hospodárstva. Hrubý domáci produkt Slovenska poklesol oproti predchádzajúcemu roku o 4,8 %. Čo ale prízvukujeme, poľnohospodári sa na poklese pravdepodobne nepodieľali. Za to vám patrí veľké poďakovanie.

Presné čísla o hrubej poľnohospodárskej produkcii ešte neboli publikované. No keď pozrieme na hodnoty hektárových úrod poľných plodín či dosiahnutú úžitkovosť hospodárskych zvierat za rok 2020, vidíme pri viacerých kategóriách dokonca významné zlepšenie oproti roku 2019 (osobitne to platí pri dojniciach a kukurici) . A to pripomíname, že začiatok roka 2020 bol až do tretej dekády mája na zrážky extrémne chudobným. Ak by bolo v apríli hojne popršalo, úrody plodín by boli napriek pandémii zrejme rekordné.

Za týmito skutočnosťami treba vidieť naozaj príkladné, obdivuhodné nasadenie všetkých zainteresovaných. Od robotníkov až po vrcholové manažmenty podnikov poľnohospodárskej prvovýroby, ale aj nadväzujúcich obchodných firiem a služieb. Veľká vďaka vám všetkým za to. Ruže na fotografii, uvedenej nad týmto textom, sú naším aspoň symbolickým gestom uznania.

Vo februári a marci roku 2020 sme boli svedkami obrovských nákupov trvanlivých potravín. Existovala hrozba problémov so zásobovaním. Hlavne pri komoditách, kde Slovensko nie je sebestačné a denne sa ich k nám cez hranice vozí viac ako 700 kamiónov. Nebolo jasné, či nedôjde k zastaveniu tranzitu potravín medzi krajinami. I my sme robili a publikovali viaceré prepočty, ako zabezpečiť dostatok citlivých komodít. Medzinárodná doprava však nebola prerušená a vznikol úplne opačný problém.

Zatvorenie reštaurácií, verejného a školského stravovania sa podpísalo pod výrazný prepad spotreby niektorých komodít (predovšetkým mäsa). Pokles cien jatočných zvierat nedal na seba dlho čakať. Napríklad chovatelia mäsového dobytka predávali na jeseň teľatá temer za 1 euro za kilogram živej hmotnosti. Likvidačné. Obrovský prepad nastal aj v cenách jatočných ošípaných. To sú otrasy, ktoré zabolia aj v nepandemických, dobrých časoch.

Vážení pestovatelia a chovatelia. V roku, keď si naša vydavateľská skupina pripomína 25. výročie založenia, opäť vyhlásime výsledky najlepších pestovateľov a chovateľov podľa jednotlivých plodín, druhov a plemien zvierat za rok 2020. Viacerí z najlepších v jednotlivých rebríčkoch zaznamenali historicky rekordné výsledky. Toto dosiahnuť v pandemickom roku považujeme za výsledok nesmiernej pracovitosti a fortieľu. Všetkým úspešným srdečne blahoželáme.


Ján Huba

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov