Limagrain repky

Nedela 19.mája 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Koncom marca podala dvojica poslancov Národnej rady SR návrh na novelizáciu Zákona o veterinárnej starostlivosti (č.39/2007 v znení neskorších predpisov), ktorý by mal zjednodušiť chov hospodárskych zvierat pre vlastnú spotrebu. Autormi návrhu sú Rudolf Huliak (SNS) a Zuzana Matejíčková (Smer-SD).

Autori návrhu do paragrafového znenia predložili definíciu hospodárskych zvierat pre súkromnú domácu potrebu ako tých, ktoré sú chované v domácom chove, nie sú z neho premiestňované a sú skonzumované v rámci súkromnej spotreby chovateľa. Pre potrebu tejto úpravy sa počíta s počtom zvierat ekvivalentným maximálne 2 dobytčie jednotky. Týmto limitom predkladatelia novely zákony zdôvodňujú aj elimináciu prípadného rizika šírenia nebezpečných nákaz. Spolu s ním sa odvolávajú aj na zodpovednosť samotného chovateľa za svoje zvieratá. Zmena sa týka aj povinnosti registrácie v Centrálnom registri HZ. Chovatelia HZ na súkromnú domácu spotrebu sú od tejto povinnosti oslobodení. To by ich malo tiež odbremeniť od hrozby sankcií spojených s porušovaním platnej legislatívy. Podľa predkladateľov mnohí z chovateľov – nepodnikateľov o týchto povinnostiach ani nevedia.

V dôvodovej správe k návrhu novelizácie niektorých ustanovení Zákona č.39/2007 sa uvádza, že domáci chov HZ pre súkromnú spotrebu chovateľa má u nás dlhoročnú tradíciu. Jedným z cieľov navrhovanej novelizácie je pomoc obyvateľstvu vzhľadom na stav sebestačnosti v produkcii potravín, ale aj prípadná eliminácia dopadu vysokých cien potravín. S rozvojom domáceho chovu HZ pre vlastnú spotrebu je spojené aj možné zlepšenie využívania pozemkov. V neposlednom rade by sa podľa navrhovateľov znížil aj počet tzv. čiernych fariem.

 

S použitím správy Denníka N a materiálov zo stránky NRSR spracoval M. Dukes, AGROBIZNIS

 

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov