Limagrain repky

Nedela 19.mája 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Počet kráv síce klesá, tempo poklesu sa však v minulom roku spomalilo.

Väčšina ukrajinského dobytka patrí k mliekovým alebo kombinovaným plemenám a podľa nedávnej správy Global Agricultural Information Network (GAIN) Ministerstva poľnohospodárstva USA (USDA) zostáva mliekový biznis hlavnou silou ovplyvňujúcou produkciu a export hovädzieho mäsa. Po výraznom poklese počtu zvierat a produkcie hovädzieho mäsa v roku 2022 odvetvie pokračovalo v klesajúcom trende aj v roku 2023. Podiel kráv na efektívnych hospodárskych farmách sa však zvýšil z 38 na 41 % a väčšina poklesu bola pripísaná domácnostiam.

Zvýšená efektivita mliekarenského sektora prispela k stabilizácii počtu kráv. Keď sa domáca spotreba mliečnych výrobkov v roku 2023 stabilizovala, pokles počtu zvierat sa spomalil. Očakáva sa, že trend stabilizácie počtu zvierat bude pokračovať aj v roku 2024, no stavy hovädzieho dobytka budú stále klesať. Očakáva sa, že vývoz živého dobytka a hovädzieho mäsa bude silný, ale objem vývozu zvierat bude menší ako v roku 2023 v dôsledku nižších zásob.

Vzhľadom na ukrajinskú produkciu mlieka utrpeli stavy ukrajinského dobytka značné priame a nepriame straty v dôsledku ruskej agresie, ktorá sa začala vo februári 2022. Populácia hovädzieho dobytka pozostáva prevažne z mliekových a kombinovaných plemien zvierat a je sústredená najmä vo vidieckych oblastiach. V roku 2022 veľa majiteľov kráv zabilo svoje zvieratá z dôvodu úteku z krajiny, sťahovania sa z vojnovej zóny alebo kvôli strate reťazca predaja mlieka. Mliekarenský priemysel sa zdal byť zraniteľný voči vojnovým vplyvom v dôsledku jeho závislosti od stabilného peňažného toku z predaja mlieka. Zatvorenie alebo prerušenie prevádzky zo strany mnohých spracovateľov mlieka malo za následok hromadné krátkodobé zabíjanie zvierat.

Po výraznej redukcii populácie hovädzieho dobytka v roku 2022 sa situácia v roku 2023 trochu stabilizovala. Väčšina poklesu počtu zvierat sa uskutočnila na úkor nízko úžitkových zvierat vo veľkochovoch a súkromných chovoch. Podiel veľkých hospodárskych fariem na celkovej populácii hovädzieho dobytka vzrástol z 38 % v roku 2021 na 41 % v rokoch 2022 a 2023. Keď sa odliv utečencov v polovici roku 2023 vyrovnal, stabilizoval sa tým domáci dopyt po mliečnych výrobkoch a vysoké ceny mlieka mali za následok nižšie počty zvierat. Očakáva sa, že tento trend bude pokračovať aj v roku 2024.

Výrobcovia mlieka sa naučili, ako zvládať niektoré vojnové riziká. Počet zvierat v roku 2024 bude naďalej klesať, ale menej, ako sa očakávalo. Ukrajina prebudovala svoju energetickú a elektrickú sieť, čím sa stala odolnou voči ruským raketovým útokom. Výpadky elektriny a súvisiace dodatočné náklady na interné generátory energie boli jedným z hlavných problémov roku 2023. Veľa výrobcov trpelo výpadkami elektriny v zime 2022/23 a zaznamenali výrazné zvýšenie výrobných nákladov. Podľa priemyselných zdrojov mnohé farmy pokračovali v práci na zlepšení zálohovania energie v rokoch 2023-24. Neočakáva sa, že by sa situácia v roku 2024 zmenila, keďže Ukrajina pokračuje v posilňovaní svojich spôsobilostí protivzdušnej obrany a zvyšovaní stability svojej elektrickej siete. Od polovice februára 2024 nie sú hlásené žiadne významné výpadky.

Nízke ceny krmív boli ďalším významným faktorom, ktorý pomohol ukrajinskému priemyslu udržať nízke výrobné náklady a kompenzovať niektoré vojnové straty. Ukrajinskí pestovatelia plodín mali naďalej obavy o trhy pre ich produkty, čo spolu s vyššími logistickými nákladmi viedlo k nižším cenám v roku 2023.

Prístup na vývozné trhy zostal obmedzený, najmä pred iniciatívou Black Sea Grain Initiative (BSGI) a tiež v neskorších dňoch jej existencie, keď bolo možné kontrolovať len veľmi málo lodí. Po ukončení BSGI Ruskom sa exportný koridor v Čiernom mori zriadený Ukrajinou začal v októbri 2023. Vývoz z ukrajinských prístavov v regióne Odesa sa obnovil touto trasou a prekročil úroveň BSGI, hoci ruské útoky na čiernomorské prístavy a infraštruktúru prístavov na Dunaji pokračovali.

 

Z Thecattlesite preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV NR

Snímka: thecattlesite, Global Ag Media

 

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov