Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Rumunsko a Bulharsko zaznamenali výskyt ohnísk vysokopatogénnej vtáčej chrípky pri hydine, informovala nedávno agentúra Reuters s odvolaním sa na Svetovú organizáciu pre zdravie zvierat (WOAH), keďže Európa čelí sezónnemu vzostupu tohto smrteľného ochorenia.

Šírenie vtáčej chrípky vyvolalo obavy vlád a hydinárskeho priemyslu po tom, ako v posledných rokoch spustošila kŕdle po celom svete, narušila dodávky, zvýšila ceny potravín a zvýšila riziko prenosu na človeka.

V Rumunsku bol vírus H5N1 zistený v kŕdli 120 jedincov hydiny chovanej na dvore v obci Tiganesti pri hraniciach s Bulharskom, čo spôsobilo úhyn 28 vtákov, uviedla organizácia WOAH so sídlom v Paríži s odvolaním sa na správu rumunských orgánov. Bulharsko medzitým oznámilo výskyt vírusu vtáčej chrípky typu H5 na dvoch hydinových farmách, uviedol WOAH v samostatnom oznámení.

V jednom ohnisku v Malko Konare v regióne Pazardžik zahynulo 380 vtákov z kŕdľa s počtom 171 911 kusov, v druhom ohnisku v Debeleci v regióne Veliko Tarnovo zahynulo 5 420 z 395 045 jedincov hydiny na farme, uviedol WOAH s odvolaním sa na podrobnosti bulharských orgánov.

Medzivládny orgán tiež informoval, že v Poľsku, ktoré je najväčším producentom hydiny v Európskej únii, zistili vírus vtáčej chrípky H5N1 medzi hydinou na severe krajiny.

 

Z Thepoultrysite preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Thepoultrysite.com

 

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov