Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Rakúska vláda podporuje projekt sumou 1 milión eur.

Spolkový minister Norbert Totschnig a štátny tajomník pre digitalizáciu Florian Tursky navštívili spoločnosť cognify GmbH v Salzburgu. Spoločnosť spolupracuje s Mechatronik Austria GmbH na projekte digitalizovaného chovu dobytka v malých podnikoch pomocou analýzy obrazu s podporou umelej inteligencie (UI alebo AI – angl.) pre kamerový dohľad v maštaliach pre dobytok.

Aby sa zvieratám darilo dobre, snažíme sa kravy znovu identifikovať pomocou počítačového videnia, aby sme presne vedeli, kedy ktorá krava čo robí – úplne bez senzorov v bachore alebo na obojku, a teda lacno,“ vysvetľuje Martin Simmerstatter, obchodný generálny riaditeľ spoločnosti cognify a Markus Zauntner, majiteľ spoločnosti Mechatronik Austria.

Spolu s HBLFA Raumberg-Gumpenstein chcú interpretovať správanie zvierat, skúmať lepšie životné podmienky zvierat a poskytovať tak dôležité informácie pre farmárov prostredníctvom aplikácie v mobilnom telefóne a na PC. „Poľnohospodár je nepretržite informovaný, kedy je krava v ruji, keď sa začne teliť alebo keď sa správa nenormálne, čo naznačuje chorobu. Umelá inteligencia je v médiách vykresľovaná veľmi negatívne a existuje veľa príkladov, ako sa môžu využívať výhody tejto technológie,“ tvrdia odborníci.

Projekt je o kamerách - vybavených inteligentným softvérom - pozorovaním kráv v pozadí. Mali by sa identifikovať konkrétne jedince stáda a mali by sa sledovať a rozpoznávať vzorce správania jednotlivých jedincov. Z toho možno vyvodiť závery o stave zvierat. Na základe toho môžu farmári dostávať správy, ktoré poskytujú napríklad informácie o nadchádzajúcom teple. „Týmto spôsobom možno využiť moderné digitálne metódy vo vidieckych, tradične prevádzkovaných malých podnikoch, ktoré by inak boli dostupné len pre veľké spoločnosti. To výrazne prispieva k zabezpečeniu budúcnosti tohto typu chovu," zdôrazňujú Simmerstatter a Züger.

Minister Totschnig: „Mnoho našich farmárov už používa digitálne riešenia vo svojich maštaliach a na poliach, aby mohli efektívnejšie využívať zdroje, pristupovať šetrnejšie k zvieratám, produkovať vysokokvalitné potraviny udržateľne a zjednodušiť pracovné procesy. Najmä v oblasti chovu zvierat v malom rozsahu umelá inteligencia môže byť veľmi nápomocná pre rodinné firmy, kde je welfare zvierat čoraz dôležitejšie. Na tento projekt poskytujeme takmer 1 milión eur – významnú investíciu do budúcnosti pre naše poľnohospodárstvo a bezpečnosť dodávok pre všetkých ľudí v Rakúsku.“

Tursky zdôrazňuje dôležitosť progresívnej digitalizácie: "Digitalizácia podporuje poľnohospodárstvo a chov zvierat automatickým pozorovaním a analýzou kráv pomocou analýzy obrazu s podporou UI. S týmto inteligentným systémom farmári dostávajú cenné informácie o svojich zvieratách, ako je napríklad včasné odhalenie ruje až po odhalenie chorôb. Táto inovácia podporuje najmä menšie farmy a zabezpečuje tak budúcnosť tradičného chovu.“

 

Z Rinderzucht preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov